![]() |
Türk ATASÖZLERİ - Ana kizina taht kurmus, baht kurmamis. - Alet isler, el övünür - Ak akçe kara gün içindir. - Araba kirilinca yol gösteren çok olur. - At ölür meydan kalir, yiğit ölür şan kalir. - Aci patlicani kiraği çalmaz. - Ak gün agardir, kara gün karardir. - Azicik asim kaygisiz basim. - Ağlarsa anam ağlar baskasi yalan ağlar. - Atta karin yiğitte burun. - Açtirma kutuyu söyletme kötüye. - Akıllı düsman akilsiz dosttan hayırlıdır. - Anasına bak kızını al, kenarina bak bezini al - Ananin bahti kizina. - Akacak kan damarda durmaz. - Ağlamayan çocuğa meme vermezler. - Anlayama sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az. - Ayaginı yorganina göre uzat. - Aç tavuk kendini bugday ambarinda sanir. - Akça akil ögretir. - Al giyen aldanmaz. - Asini, esini, isini bil. - Aç ile eceli gelen söylesir. - Ağaç yasken egilir. - Aç birakma hirsiz edersin, çok söyleme arsiz edersin. - Agiz yer yüz utanir. - Ak akçe kara gün içindir. - Açma sirrini dostuna o da söyler dostuna. - Aglama ölü için agla deli için. - Al kasagiyi gir ahira, yarasi olan gocunur. - An beni bir kazla o da çürük çiksin. - Açtirma kutuyu söyletme kötüyü. - Agaca balta vurmuslar; soyu bedenimden demis. - Ada bana, adayim sana. - Ata arpa, yigide pilav. - Atin ürkegi, yigidin korkagi. - Ana hakki Tanri hakki. - Aba vakti yaba, yaba vakti aba. - As tuz ile, tuz ozan ile. - At bulunur meydan bulunmaz, meydan bulunur at bulunmaz. -B- - Bağ bayirda, tazla çayirda. - Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. - Borç vermekle, düsman kirmakla. - Besle kargayi oysun gözünü. - Baba vergisi görümlük, koca vergisi doyumluk. - Basina gelen basmakçidir. - Bal bol yiyen bel bel bakar. - Balik bastan kokar. - Bir çiçekle yar olmaz. - Borçlunun dili kisa gerek. - Buldum bilemedim, bildim bulamadim. - Buğday ekmegin yoksa buğday dilin de mi yok? - Bugünün isini yarina birakma. - Bal bal demekle agiz tatli olmaz. - Baykusun kismeti ayağina gelir... - Bugünkü isini yarina bırakma. - Bağa bak üzüm olsun yemeye yüzün olsun. - Bey ardindan çomak çalan çok olur. - Bana dokunmayan yilan bin yasasin. - Balik bastan kokar. - Bin nasihatten bir müsibet yegdir. - Bir elin nesi var, iki elin sesi var. - Bas yarilir börk içinde, kol kirilir yen içinde. -C- - Can cümleden aziz. - Can bostanda bitmez. - Can boğazdan gelir. -Ç- - Çok mal haramsiz, çok söz yalansiz olmaz. - Çoban armağani çam sakizi. - Çay geçerken at değiştirilmez. - Çirkefe tas atma, üstüne siçrar. - Çok naz asik usandirir. - Çocuktan al haberi. - Çok yasayan bilmez, çok gezen bilir. -D- - Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur. - Dikensiz gül olmaz. - Düsmez kalmaz bir Allah. - Dilsizin dilinden anasi anlar. - Dinsizin hakkından imansiz gelir. - Dikensiz gül olmaz. - Damlaya damlaya göl olur. - Dost ile ye iç, alisveris etme. - Dost ile ye iç, alisveris etme. - Deveci ile konusan kapisini büyük açar. - Deve bir akçeye, deve bin akçeye. - Delikli tas yerde kalmaz. - Domuzdan toklu doğmaz. - Dikensiz gül olmaz. - Devlet mali deniz, yemeyen domuz. - Demir tavinda, dilber çağinda. - Davul dengi dengine diye çalar. - Deli dostun olacagina akilli düsmanin olsun. - Deveye inisi mi seversin yokusu mu demisler; düz yere mi girdi demiş. -E- - El el ile değirmen yel ile. - Elmayi çayira, armudu bayira. - Eseği düğüne çağirmislar; ya odun eksik, ya su demis. - Erken kalkan yol alir, erken evlenen döl alir. - Eken biçer, konan göçer. - Et tirnaktan ayrilmaz. - Erkek sel, kadin göl. - El mi yaman, bey mi yaman? - Erkek aslan aslan da disi aslan aslan değil mi? - Evvel taam, sonra kelam - Emmim, dayim hepsinden aldim payim. - Emmim, dayim, kesem, elimi soksam yesem. - Etme bulma dünyasi. - Ekmeden biçilmez. - Eden bulur. -G- - Garip kusun yuvasini Allah yapar. - Gelin altin taht getirmis çikmis kendisi oturmus. - Gülme komsuna, gelir basina. - Güvenme varliga düsersin darliga. - Güzellik on dokuzu don. - Güvenme dostuna, saman doldurur postuna. - Görünen köy kilavuz istemez. - Güzel bürünür, çirkin görünür. - Gön yufka yerinden deliriz. - Gavurun ekmeğini yiyen gavurun kilicini çalar. - Geç olsun da güç olmasin. - Güvenme varliğa düsersin darliğa. -H- - Hasta ol benim için, öleyim senin için. - Hasta yatan ölmez eceli yeten ölür. - Hamama giren terler. - Hasta yatan ölmez eceli yeten ölür. - Hirsizlik bir ekmekten, kahpelik bir öpmekten. - Hayır dile komsuna hayir gele basina. - Her yigidin yogurt yiyisi vardir. - Hiyar akçesiyle alinan esegin ölümü sudan olur. - Huy canin altindadir. - Hayir dile esine, hayir gelsin basina. -İ- - İnsan söyleşe söyleşe, hayvan koklaşa koklaşa. - İt ulur birbirini bulur. - İtle dalasmaktan çaliyi dolasmak yegdir. - İnsan dogduğu yerde degil doyduğu yerde. - İyilik eden iyilik bulur. - İyiliğe iyilik olsaydi koca öküze biçak olmazdi. - İki el bir bas içindir. - İncir babadan, zeytin deden. - İstediğini söyleyen istemediğini isitir. -K- - Kurda neden boynun kalin demisler; isimi kendim görürüm de ondan demis. - Kabahat ölende mi öldürende mi? - Katira baban kim demisler; dayim at demis. - Kediye bokun kimya demisler; üstünü örtmüs. - Kazma elin kuyusunu, kazarlar kuyunu. - Kendi düsen ağlamaz. - Kavurga karin doyurmaz, kar susuzluk kandirmaz. - Kefenin cebi yok. - Koça boynuzu yük değil. - Kaynayan kazan kapak tutmaz. - Kardesten karin yakin. - Kizini dövmeyen dizini döver. - Korkunun ecele faydasi yoktur. - Keskin sirke kabina zarardir. - Kork aprilin besinden, öküzü ayirir esinden. - Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür. - Kimse bilmez kim kazana kim yiye. - Kendi düşen ağlamaz. - Köpekle dolaşmaktan çaliyi dolasmak yeğdir. - Kar zararin kardasidir. - Kurularin yaninda yaslar da yanar. -M- - Müft olsun da zift olsun. - Minareyi çalan kilifini hazirlar. - Mart kapidan baktirir, kazma kürek yaktirir. - Mahkeme kadiya mülk degil. - Mart yağar nisan övünür, nisan yağar insan övünür - Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır. - Mum dibine ışık vermez. -N- - Ne oldum dememeli, ne olacağim demeli. - Ne yavuz ol asil, ne yavaş ol basil. - Ne oldum dememeli ne olacagim demeli. -O- - Oğlumu doğurdum ama gönlünü doğurmadim. - Oduncu gözü amçada dilenci gözü çömçede. - Oynamasini bilmeyen kiz yerim dar demis. Yerini genisletmisler gerim dar demis. -Ö- - Ölmüs koyun kurttan korkmaz. - Öksüzün karnina vurmuslar, vay arkam demiş. - Öfke ile kalkan ziyan ile oturur. -P- - Paran çoksa kefil al, isim yoksa sahit ol. -S- - Sağ baş yastik istemez. - Sen sen, ben ben. - Sen olursan bensiz, ben de olurum sensiz. - Sen ağa ben ağa, bu ineği kim sağa? - Suyun yavaş akanindan, insanin yere bakanindan kork. - Say beni sayayim seni. - Sorma kisinin aslini, sohbetinden bellidir. - Sona kalan dona kalir. - Sirkesini sarmisağini sayan paçayi yiyemez. - Son pismanlik fayda etmez. - Sütten ağzi yanan yoğurdu üfleyerek içer... - Sakla samani gelir zamanı. - Son pismanlik akçe etmez. - Sag bas yastik istemez. - Sabrin sonu selamettir. -T- - Tirnağin varsa basini kaşi. - Taşima su ile değirmen dönmez - Tarlayi tasli yerden kizi kardesli yerden. - Tilkiye tavuk kebabi yer misin demisler; - Tencere demis: dibim altin; kepçe demis: girdim çiktim - Terziye göç demisler; iğnem basimda demis. - Tarlayi tasli yerden, kizi kardaslik yerden. -U- - Ulu sözü dinlemeyen uluya kalır. -Ü- - Üzüm üzüme baka baka karari. -V- - Var evi kerem evi, yok evi verem evi. - Var ne bilsin yok halinden. - Vakit nakittir. -Y- - Yoldan kal, yoldastan kalma. - Yerin kulaği var. - Yolda kal, yoldaştan kalma. - Yalancinin evi yanmis, kimse inanmamiş. - Yerine düsmeyen gelin yerine yerine eskir. - Yengece niçin yan yan gidersin demisler serde kabadayilik var demis. - Yalancinin evi yanmis; kimse inanmamis. - Yenice eleğim, seni nerelere asayim? - Yaz yalan kis gerçek. - Yürük at yemini artirir. - Yalancinin evi yanmis kimse inanmamis. -Z- - Zengin arabasini dağdan aşirir, züğürt düz ovada yolunu şaşirir. - Zaman sana uymazsa sen zamana uy. - Zemheride kar yağmadan kan yağmasi iyi. |
Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:36 . |
2000- 2025
Tüm bağışıklıklar ve idelerden bağımsız olan sözcükleri sarfetmeye mahkumdur özgürlük