MUHAKEME.NET FORUMU

MUHAKEME.NET FORUMU (https://www.muhakeme.net/forum/)
-   Konu Dışı (https://www.muhakeme.net/forum/konu-disi/)
-   -   Sanal alemin tamamen reel olusu (https://www.muhakeme.net/forum/konu-disi/13055-sanal-alemin-tamamen-reel-olusu.html)

alptraum 12-20-2008 01:07

Sanal alemin tamamen reel olusu

Neden bu sanal alem bu kadar sefil. Reelde tanidigim insanlarin hal ve hareketlerinde bir anormallik görmüyorum. Gelin görünki reelde tanimadigim insanlarin -bugüne kadar gördüklerim- sanalda cok insafsiz, her kötülügü yapabilecek, yalanci, gönül almayi yalan ile becerebilen v.s. ....

Acaba internette ahlakin olmayisindanmi kaynaklaniyor. Yni ahlak örtüsünü ya da toplumsal düzeni saglayici herhangi bir unsuru insan kendi icin percinliyor burda.

Özgürce yasayamadiklarini burada asil kendi vahsiligini göstererek kendi nefsini mutlu ediyor. Cok insan tanidim sanaldan bircogunu kaybettim ya da onlar beni kaybetti ama birsekilde yol ayriminda son bir elveda cümlesi idi. Tabiki bu cümlelerim son zamanlar icin gecerli degil. Örnegin msn i pek kullanmiyorum artik ve kullanmadigim icin de insanlarin hakkimda yanlis düsünmelerini istemedigimden deger verdiklerime sözlü bir sekilde silecegimi söylüyorum deger vermediklerimi zaten onlari tekerrür etmeye dahi gerek yok:)
Benim anlayamadigim ;

Neden sanal alemde onca düzenbazligin seyrinde insan taniyoruz. Acaba bu bizim alinganligimizdanmi kaynaklaniyor yoksa bu bir yanlis anlamami yoksa bu tamamen gercegin izdüsümleri mi?

Sizce nedir

kipchak 12-20-2008 01:56

kimliğini (nispetende olsa) saklayabiliyor olmanın verdiği rahatlık ve -tabiri caizse- yamuk yaptığı kişinin ona ulaşma ihtimalinin düşüklüğüne artı birde bastırılmış duygular eklenince seninde dediğin gibi o kişinin gerçek yüzünün izdüşümü ortaya çıkıyor...

mhmt 12-20-2008 01:59

İnsan nefsine rahat ortamlarda daha kolay uyar. Reel dediğimiz hayatta, karşıdaki kanlı-canlı biri olunca davranışlarda ona göre gerçekle doğru orantılı artacaktır. Ama sanalda böyle bi baskı yok. Hele birde içten içe yanlışa meyillik varsa, bu rahatladığın sağladığı cesaretle bastırılmış duygular daha kolay çıkar.. Diye düşünüyorum.

Birde sanalda hesap verme durumu yok gibi gelir nefse. Yani kimse seni bilmez ve sorgulamaz rahatlığı. Kötü bir durumda orayı terk eder başka yere takılırsın, ama reelde ortam değiştirmek bu kadar kolay değil. Haliyle bu rahatlıkta katkı sağlıyordur..

selametle..

alptraum 12-20-2008 02:00

O zaman biz gercekte cok gaddar insanlarmisiz. yani icimizde yatan kötülükleri hep yan unsurlar sebebi ile bastirmisiz. Acaba kendimizi ne kadar taniyoruz bunu bilebilmek icin baskalarina sormak gerekiyor cesit cesit cevaplar almak gerekiyor cünkü bazen insan sizofreni gibi kendine dahi yalanlar söyleyip inandirabiliyor...

mhmt 12-20-2008 02:06

Öyle değil.
Mesela insan ortalık yerde neden aleni yanlış yapmaz? Ya da yapanı hoş görmez, kınar? Çünkü toplum içindesin mantığı vardır. Yalnızken bağırmak ile toplum içinde bağırmak farklı tepkiler verir. Ya da toplum içinde küfreden ne kadar kınanır? Genelde milletin içinde insanlar normal hallerinden daha dikkatlidirler. Çünkü yapılan davranış, kişiyi görerek hüküm doğurur. Bak şu uzun boylu varya..... diye başlar cümleler. Kişi, bunu yapamaz.

Sanal alemde ise bu baskı yoktur. Rahatlık vardır. Kişi istediği ismi ve görüntüyü verebilir. Reelde bu farklılığı veremez çok fazla. Ama sanalda mümkün. İşte, içine sığındığı bu görüntüyü kullanarak, içinde meyilli olduğu yöne daha kolay kayar. Ayrıca, bu rahatlık insanı, şeytana ve nefse daha fazla açık eder, daha fazla savunmasız kılar. Bu yüzden sanal ve gerçek hayatta uyuşmazlıklar çıkar.

selametle..

alptraum 12-20-2008 02:17

Su demek oluyorki, bizi engelleyen unsurlar olmasa biz küfürde ederiz her türlü edepsizligi yapariz. Simdi ben burda dizilere filmlere bakiyorum ve hakikaten her üc kelimeden 1 i argo kelime ve burda basit bir olgu. Ama Türkiyede bunun bastirilmis halini en güzel youtubeda yazan yazilardan ya da baska sitelerden görmek mümkün diyoruz.

altun 12-21-2008 19:39

--->: Sanal alemin tamamen reel olusu

bir insan neyse odur sanalda gercek yüzleri cıkıyo ortaya

safinaz 12-22-2008 18:30

Konuyu tam anlayamadığım için çok kavrayamadım.Bir olay üzerine mi konuşuyorsunuz?

Henna 12-22-2008 19:03

Alıntı:

Konuyu tam anlayamadığım için çok kavrayamadım.Bir olay üzerine mi konuşuyorsunuz?
safinazcım..nerelerdesin?:cicek01221:

konu ile alakalı olarak; zor iş vesselam , ikili oynamak...hafazanAllah

AnTiKa 12-22-2008 19:13

sanal ortam olabildiğine rahat ve geniş, imkanları iyi yönde yada kötü yönde bol. ve bu imkanı kullanan kişi eğer kişiliğini iyi oturtamamış ve nefsini dizginleyememiş ise malesef kimliğinin gizli olmasının verdiği rahatlığada dayanarak şeytanın ve nefsinin esiri olabiliyor.

Allah sanalında reelinde fitnesinden cümlemizi muhafaza esin...

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:07 .

2000- 2025
Tüm bağışıklıklar ve idelerden bağımsız olan sözcükleri sarfetmeye mahkumdur özgürlük