Derviş Sofraları / Tasavvufta Yeme İçme Kültürü ve - Sahrap Soysal - Ana Fikri   Konuyu açan: Enesce   İlk Mesaj: 02-19-2011 (16:40)   Son Mesaj: 02-19-2011 (16:40)    Cevap: 0    Gösterim: 899  

    02-19-2011

    Derviş Sofraları / Tasavvufta Yeme İçme Kültürü ve - Sahrap Soysal - Ana Fikri



    Yayınevi: Doğan Kitap
    Basım Tarihi: Aralık 2007
    Kitap Türü: Beslenme - Diyet / Alternatif Tıp

    Mevlevilikte kaşığın sapı sağa, çukur kısmı sofranın üstüne gelecek biçimde ters kapatıldığını buna "kaşık niyazda" denildiğini, Alevilik-Bektaşilikte ise kaşığın çukur kısmının yukarı baktığını buna da "kaşık duada" denildiğini biliyor muydunuz? Alevilik-Bektaşilikte lokmanın sohbetin bahanesi olduğunu, lokmayla birlikte yapılan sohbetin gönülleri ve ruhları hoş ettiğini biliyor muydunuz? Ahilikte suya bir tutam tuz atılıp "bu şeriattır", bir tutam daha atılıp "bu tarikattır", üçüncü tutamdan sonra da "bu hakikattir" dendiğini ve talibe tuzlu su içirildiğini biliyor muydunuz? Yeşilliklerin şeytanı kovduğunu, çalışkanlığı sembolize eden suyun kini ve haseti söndürdüğünü, tuzun dengeyi ve ölçüyü simgelediğini, pilavın ve helvanın törensel bir yiyecek olduğunu biliyor muydunuz? Ekmek yiyip şükredin, helva yiyip tatlanın.

    Diğer "Sahrap Soysal" Kitapları:

    1. The Dervish Table
    2. Anne, Ben Acıktım! 0-6 Yaş İçin Yemek Tarifleri
    3. Bir Yemek Masalı







    Derviş Sofraları / Tasavvufta Yeme İçme Kültürü ve - Sahrap Soysal - Ana Fikri Yorumları