Osmanlı Ticaret Hukuku   Konuyu açan: byseco   İlk Mesaj: 08-19-2009 (17:44)   Son Mesaj: 08-19-2009 (17:44)    Cevap: 0    Gösterim: 1072  

    08-19-2009

    Osmanlı Ticaret Hukuku

    Ticaret alanında Batı'da yaşanan hızlı gelişmeler Osmanlı'da 19. yüzyılda etkisini göstermiş ve ticari münasebetlerin artışı ticari işlemlerdeki çeşitliliğin artmasını ve yeni ticari vazıtaların ortaya çıkmasını sağlamıştı. Kaçınılmaz olarak buna uygun hukuki düzenlemelerin yapılması zarureti karşısında, tercihini Batı hukukunun resepsiyonundan yana kullanan Osmanlı Devleti, karşılaştığı ikilemi bu yolla çözmeye çalışmıştır.
    İslam hukuk sisteminin ilk ve en büyük kodifikasyonu olan Mecelle ile Batı hukuk sisteminin eseri olan Ticaret Kanunnamesinin uygulamada nasıl telif edildiği bugüne kadar ele alınmamış bir konudur. Siyasi boyutu da bulunan konunun burada daha çok hukuki yönü üzerinde durulmaktadır.
    Yazar bu kitapta yeni kaynaklar ışığında hem 19. yüzyıl Osmanlı ticaret hukukunun kurumsal hem de Mecelle ve Ticaret Kanunnamesinin uyumlaştırılması üzerinde durmaktadır.







    Osmanlı Ticaret Hukuku Yorumları