MUHAKEME.NET FORUMU

MUHAKEME.NET FORUMU (https://www.muhakeme.net/forum/)
-   Genel Islami Bölüm (https://www.muhakeme.net/forum/genel-islami-bolum/)
-   -   Hocaefendinin Papa'ya yazdığı mektuba gelen itirazlara verilen cevap (https://www.muhakeme.net/forum/genel-islami-bolum/2583-hocaefendinin-papa-ya-yazdigi-mektuba-gelen-itirazlara-verilen-cevap.html)

alptraum 07-16-2008 01:17

Bir kere sorgulamak düsünmeden olursaki bize verilen egitim sistemi bunu hedef alarak verdi. Sorgulamaci sistem temelinde tefekkürü barindirmiyorsaki dedigim gibi islama karsi yapilan en büyük savas budur en güzel örnegi imam hatiplerde 99 yilindan sonraki dönemlerde din hocalari yerine felsefe hocalarinin girmesi idi büyük bir darbe. Bugün eger kiyas yapamayacak derecede isen sorarsin ögrenirsin ve ögrendigin yerlerden kaynak belirtmelerini istersin ki o zaman bilimsel bir sonuc ortaya cikar ve teori kabul edilebilir bir hale gelir taki diger bir kaynakla cürütülene kadar ve bu islem iste ben anlarimdan yola cikanlarin Ibrahim a.s. gibi ben atese atarim kendimi demenin cesaretliligi icerisinde hareket ediyor ama hic atese atmamis ve hic yanmamis ve ibrahimlik körü körünede olmaz

Gelelim mevzuya tefsir kitaplarinda cevirmenler yazarlar ve yayinevleri önemlidir bunun kiyasini yaparken bir cenahtan beslenmek yerine 3-4 kaynaktan beslenilmeli ve istisare edilmeli onun icinde dedigim gibi bu istisare edilecek mevzular ise temel kaynaklar üzerine degildir temel bir cizgi hepsinde aynidir ama farklilik bunun gerisinde getirdigi söylemlerdirki bu konuda yine ictihadlar araya girer. Ben inaniyorum ki her sorunun bir cevabi vardir onun icin emin olmak ile birlikte kiyaslamayi bir kerede aramizda yaparsak yararina olacagi kanisindayim ama yok dersen yine saygi duyarim cünkü düsüncelerin tamamen benim dediklerime ZIT degil sadece benimkisi kolay olani;)

Esmaaa 07-16-2008 01:36

O, sana Kitab'ı indirendir. Onun (Kur'an'ın) bazı âyetleri muhkemdir, onlar kitabın anasıdır. Diğerleri de müteşabihdir. Kalplerinde bir eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onun olmadık yorumlarını yapmak için müteşabih âyetlerinin ardına düşerler. Oysa onun gerçek manasını ancak Allah bilir. İlimde derinleşmiş olanlar, "Ona inandık, hepsi Rabbimiz katındandır" derler. (Bu inceliği) ancak akıl sahipleri düşünüp anlar. (diyanet meali)

Müteşabih ayetler ne demektir sayın xyzt? Neden sence bir sürü tefsir var Kuran'ı herkes kendi aklıyla okuyup anlayabilir mi sence? O yüzden mi herkes başka başka şeyler anlıyor? O yüzden mi bunca tefsir? Alptraum kardeşim "Sen yinede getir tefsiri biz anlamazsak illaki bir anlayan bir bilen cikar" demişsin zaten o yüzden bu gün bu durumlardayız.

"Belki yanlis anliyorsun belki farkli algiliyorsun zaten anlamak farkli olmasaydi ya da anlayamamak bugun herkes müslüman olurdu degil mi.... Ya da herkes tek sekilde anlar tefsirlerde olmazdi"

Yani olay anlayıp anlayamamakta bitiyor öyle mi? Allah tüm herkesi Kuran'ı doğru anlamayı nasip etsin o zaman.

alptraum 07-16-2008 01:54

Dogru ile gerceklik arasinda gidip geliyorsun bu iki kavramin farkliliklarini gözden gecirmeni tavsiye edebilirim.

Bugun her dogru gerceklige kavusmuyor ise bu Kurani herkesin ayni sekilde anlayamadigi görüsünü aciga cikartir Kurani anlamak icin hocaefendinin deyimiyle fiziki bilimleride bilmek gerekir Fahr-i kainat okudugu zaman batini yönüyle okurmus biz zahiren okuyoruz ama Peygamber varislerininde görüslerine ictihadlarina biat ediyoruz. Lakin hersey zahiren dogru gözükmeyebilir.

Esmaaa 07-16-2008 02:05

Alıntı:

alptraum´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 17269)
Dogru ile gerceklik arasinda gidip geliyorsun bu iki kavramin farkliliklarini gözden gecirmeni tavsiye edebilirim.

Bugun her dogru gerceklige kavusmuyor ise bu Kurani herkesin ayni sekilde anlayamadigi görüsünü aciga cikartir Kurani anlamak icin hocaefendinin deyimiyle fiziki bilimleride bilmek gerekir Fahr-i kainat okudugu zaman batini yönüyle okurmus biz zahiren okuyoruz ama Peygamber varislerininde görüslerine ictihadlarina biat ediyoruz. Lakin hersey zahiren dogru gözükmeyebilir.

Şu yazdıklarına ben de katılıyorum anladığım kadarıyla. Ama ben de buna ters bişey yazmadım. Yada ben yazdığından bişey anlamadım.

alptraum 07-16-2008 02:26

Benim son günlerdeki halet-i ruhiyemden kanaklaniyor olabilir kendimi anlatamayisim zannediyorum karsidaki kisinin anlayacagi sekilde degilde benim anladigim sekilde yaziyorum problem burdan kaynaklaniyor olabilir temelde bulusuyoruz:)

AnTiKa 10-08-2008 22:40

yapılan hizmetler gözardı edilemez. edenler görmek istemedikleri için görmüyolar.müslümanın müslümana ettiğini malesef kafir bile etmiyo.malesef bazen destek olması gereken yada en azından köstek olmaması büyk nimet olucak olan bi müslüman kardeşimiz bi kafirden daha çok taş koyabiliyo önümüze.ve bu taşlar daha çok can yakıyo...

Allah hocaefendiden ve hizmette canla başla çalışan bu noktada hertürlü zorluğu cefayı çeken ablalarımızdan abilerimizden ve hiç olmazsa dualarıyla destek olan kardeşlerimizden ve büyüklerimizden razı olsun. EFENDİLER EFENDİSİNİN mekanında buluşmak dileğiyle...

vesselam

veddua


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:58 .

2000- 2024
Tüm bağışıklıklar ve idelerden bağımsız olan sözcükleri sarfetmeye mahkumdur özgürlük