MUHAKEME.NET FORUMU

MUHAKEME.NET FORUMU (https://www.muhakeme.net/forum/)
-   Genel Islami Bölüm (https://www.muhakeme.net/forum/genel-islami-bolum/)
-   -   Allah'ın İsimlerinden: EL FATIR (https://www.muhakeme.net/forum/genel-islami-bolum/22582-allah-in-isimlerinden-el-fatir.html)

Unnecessary 07-03-2009 22:36

Allah'ın İsimlerinden: EL FATIR
 

Allah (cc) ’ın yüce isimlerinden biri olan “El Fatır” kelime olarak yaratan anlamında kullanılmaktadır. Terim olarak gökleri ve yeri yaratan, donatan, tanzim eden, her şeyi yoktan var eden, her şeyi ilk ve örneksiz yaratan ve her şeyin içini, özünü ve hakikatini yaratan anlamında kullanılır.

Allah’ın “Xalıq” ismi yaratan, yaratması sürekli olan anlamındadır. “Fatır”ın “Xalıq’tan” farkı ilk olarak yaratma anlamı vermesidir.

Allah’ın insanı ilk olarak yaratması “Fatır” isminin tecellisidir. Daha sonraki yarattığı insanlar “Xalıq” isminin tecellisidir.

Bütün kainatın güç sahibi, hükmedicisi, yaratıcısı Allah (cc)’tır. Nizamı, kuralı her şeye hükmeder. Onun bilgisi ve gücü eşsizdir. Dilediğine dilediği şekilde hayat verir. Hiçbir şeye-hiç kimseye danışmaya ihtiyacı yoktur.

İbn-i Hakimi yüce Allah’ın bu ismi celilini “örneksiz ve mükemmel yaratan” şeklinde açıklamaktadır.
Ebu Süleyman da bu isim hakkında şunları dile getirmiş: “Fatır, varlıkları yaratandır. Yani onları yoktan var edendir. Şu ayet bu anlama işaret etmektedir.“Bizi kim hayata geri çevirebilir’ diyecekler. “De ki: sizi ilk defa yaratan…” (İsra/51)

Kur’an-ı Kerimde diğer bir ayette de “Hamd gökleri ve yeri (ilk olarak, benzersiz bir şekilde) yaratan Allah’ındır” (Fatır/1) buyrulmuştur ve ayetteki bu anlam sureye isim olmuştur.

Yüce Allah, sanatını yoktan var etmiştir. Gök bir duman halindeyken, ona bir düzen vermiştir. Yer henüz yaratılmamışken Allah (cc) katmanlardan oluşan minarelerle dolu canlılara hayat verecek şekilde yaratıp döşemiştir. Gök ve yer birleşik bir şekilde iken onları birbirinden ayırarak düzen vermiştir. Ve yaşam katmıştır.

“O küfre sapanlar görmüyorlar mı ki, (başlangıçta) göklerle yer birbiriyle bitişikken biz onları ayırdık…” (Enbiya/30)

“Göğü (Allah) bina etti. Onun boyunu yükseltti. Ona belli bir düzen verdi. Gecesini yarattı. Kuşluğunu açığa çıkardı. Bundan sonra yeryüzünü serip döşedi. Ondan da suyunu ve otlağını çıkardı” (Naziât/27-31)

Yaşadığımız dünya nizamında büyük bir düzen görmekteyiz. Canlıların eko sistem içindeki yeri doğadaki döngüler, dünyanın konumu, gezegenlerin seyri, hepsi belirli bir bütünlük içinde yaratılmıştır. Bu mükemmelliklerin yaratıcısı sadece “Fatır” olan Allah’tır.

Kainat üzerinden sahip olduğumuz bütün güzelliklerin yaratıcısı “Fatır-ı Hakim”dir. Fıtratımızda tüm güzellikleri var eden Allah’tır. Onun yaratmış olduğu var ettiği nimetlerin haddi hesabı yoktur.

Ebu Hureyre anlatıyor: Hz. Ebu Bekir, Hz. Peygamber’e “Ey Allah’ın Resulü! Bana sabahladığımda ve akşamladığımda okuyacağım bir duayı öğret” Hz. Peygamber: “De ki: Ey gökleri ve yeri yaratan! (fatreden) Senden başka ilah olmadığına şahitlik ederim. Nefsimin şerrinden, şeytanın şerrinden ve şirkinden Sana sığınırım.” Bu duayı sabahladığımda, akşamladığımda ve yatağıma girdiğinde oku.



Kaynaklar:
Risale-i Nur’da Esmaül Hüsna, Süleyman KÖSMENE

3rd eng 07-04-2009 18:17

--->: Allah'ın İsimlerinden: EL FATIR
 

çok teşekkür ederim ,verdigin degerli bilgiler için.

Unnecessary 07-04-2009 18:25

--->: Allah'ın İsimlerinden: EL FATIR
 

sen oku yeterki abi;)

3rd eng 07-04-2009 18:38

--->: Allah'ın İsimlerinden: EL FATIR
 

Alıntı:

gereksiz´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 46833)
sen oku yeterki abi;)

kendımı çok yaşlı hissedıyorum abi diyince,kul felan desen bana olmamı?

Unnecessary 07-04-2009 18:46

--->: Allah'ın İsimlerinden: EL FATIR
 

Alıntı:

gunahkar1kul´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 46834)
kendımı çok yaşlı hissedıyorum abi diyince,kul felan desen bana olmamı?

:p Abi iyi ben abi diyim :))
:o


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:06 .

2000- 2024
Tüm bağışıklıklar ve idelerden bağımsız olan sözcükleri sarfetmeye mahkumdur özgürlük