tevekküllü insan depresyona girmez
Elhamdülillahi Rabbil Alemin Essalatu Vesselamu ala Rasulina Muhammed’in ve ala Alihi ve Sahbihi ecmain .


Tevekküllü müslüman depresyona girmez, giremez..!


Hayatımızın her alanında yaşamak istediğimiz bir olayda,yanılgıya ve hataya düşmemek için tedbirler alırsın,istişarelerde bulunarak tecrübelerden faydalanırsın .Son kararı vermeden önce ölçer, biçersin; en uygununu görmeye, idrak etmeye, çalışarak kararını verirsin. Ama öyle bir an gelir ki tüm tedbirlerin, çabaların, gayretlerin, boşa çıkar. Ve hiç ummadığın beklemediğin bir sonuçla karşı karşıya kalırsın. Bütün hayellerin,pilanların alt üst olur adeta tuttuğun dal eline gelmiştir.Dünyan kara-rır mutsuz, ağlamaklı, huzursuz ve çökük bir ruh haline geçiş yaparsın. Kısaca; depresyon belirtileri başlamıştır.





O’ an büyük bir gaflette olup,yaşadığımız her şeyin RABbimiz tarafından olduğunu tefekkür edemeyiz.Çün ki ALLAH’ a tevekkül etmemek ,başladığımız veya karar aldığımız herşeyde tedbir kadar gerekli olan, tek büyük eksiklik tir.

İnsan, zamana bağlı yaşayan ve olayları sadece yaşadığı andan bakarak değerlendirebilen bir varlıktır.Halbu ki geleceği bilemediği için karşılaştığı olaylardaki uzun vadeli hikmetleri, güzellikleri ve hayırları da her zaman göremeyebilir. Fakat zamandan münezzeh olan Allah, zamana bağımlı olan tüm varlıkların hayatlarını "zamanın dışından" görüp bilmektedir. Bu nedenle de insanın imtihanı, aslında başı ve sonu belli olan bir imtihandır. Geçmiş, gelecek ve içinde yaşadığımız an Allah Katında birdir; hepsi olup bitmiştir. Biz ise bu olayları ancak zamanı geldiği zaman yaşayarak öğreniriz.


Tevekküllü Müslüman; ALLAH’ın herşeyi kaderi ile halk ettiğini ve yaşadığı her ayrıntının ALLAH’ın dilemesiyle olduğunu bilir.Bunun içindir ki tedbirlerle başlanılan her işte, veya düşünüp iştişare edilerek alınan her kararda,beklentilerimizin dışında gelişen olaylara güzel tarafından bakıp tam bir güven duygusu içinde,başka güç veya otorite kaynağı akla gelmeksizin, hiçbir endişe duymadan ALLAH’ a güvenmeli ve RABbine sığınmalıdır.Hikmetsiz en ufak bir olay dahi yoktur ki insanların hayatlarını en ufak ayrıntıları ile yaratan ALLAH’ tır.Yeterki kalp gözü ile görebilsin.


Kadere tevekkül eden bir müslüman; yaşadığı müsbet veya menfi küçük bir olaya dahi hikmet nazarıyla bakıp, hastalık, fakirlik, ayrılık, ölüm, felaket gibi yaşanılası hayatın gerçeklerini sabrı cemil ile karşılayıp, bu bana RABbimdendir diyerek gülümsemelidir. Böyle bir teslimiyet Mü’mine has bir mutluluk, ve özelliktir.Tevekkül eden bir mü’min bu tip imtihanları hüzün, sitres, acı, panik, korku ile karşılamaz..


Tevekkül sahibi bir müslüman olabilmek; RAB’bi bilmeği iyi tanımayı gerektirir. RABbi ni bilen her nefis ise şu Ayetleri tefekkür edip, tevekkülü KUL’luğunun bir gereği olarak kabul ederek yaşamalıdır…!


BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHIM


“ Ey Muhammed ! (s.a.v) de ki O ALLAH tektir. ALLAH her şeyden müsteğni ve her şey O’na muhtaçtır.O doğulmamış ve doğrulmamıştır.Hiç bir şey ona denk değildir” (ihlas 1.2.3.4.)


“Muhakkak ki ALLAH her şeye Kadirdir”(Bakara 109)


“Eğer inanıyorsanız ALLAH’a tevekkül edin. ALLAH’ a güvenen kimseye ALLAH kafidir”( Maide 23 / Talak.3)


“Eğer yüz çevirirlerse ALLAH’ ın sizin dostunuz olduğunu bilin;O ne güzel dost. Ne güzel yardımcıdır.”(Enfal.40)


“Karar verdin mi ALLAH’ a güven doğrusu ALLAH güvenenleri sever.ALLAH size yardım ederse, sizi yenecek yoktur;Eğer sizi yardımsız bırakıverirse O’ ndan başka size yardım edecek kimdir? İnananlar yalnızca ALLAH’ a güvensinler..Vekil olarak ALLAH yeter..(Al-i İmran 159.160/Nisa.81)


Sadakallahulazım


RABbini bilen veli kullar ne güzel anlatmışlar TEVEKKÜLÜ


ALLAH`a dayan, sa`ye sarıl, hikmete râm ol...
Yol varsa budur, bilmiyorum başka çıkar yol. M. Akif Ersoy


HAKK şerleri hayreyler


Zannetme ki gayreyler


Arif Anı seyreyler


Mevla görelim neyler


Neylerse güzel eyler


Sen HAK’ a tevekkül kıl


Tefviz et ve rahat bul


Sabreyle ve razı ol


Mevla görelim neyler


Neylerse güzel eyler (Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri)




Nilüfer Ayas - Ümraniye