´Atanamayan öğretmen´ler tarih oluyor!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 04-02-2012 (12:53)   Son Mesaj: 04-02-2012 (12:53)    Cevap: 0    Gösterim: 392  

    04-02-2012

    ´Atanamayan öğretmen´ler tarih oluyor!

    ´Atanamayan öğretmen´ler tarih oluyor!
    ´Atanamayan öğretmen´ler tarih oluyor!

    Eğitimde yeni sistemle birlikte, atanamayan öğretmen sorunu da tarihe karışacak. Hükümet özel okul teşvikiyle 500 bin öğretmen adayına istihdam kapısını açacak.

    Yeni eğitim sistemiyle birlikte teşvik edilecek olan özel okullar 500 bin öğretmene istihdam kapısı olacak. Devlet özel okula gidecek her öğrenci için de 1500 TL bütçe ayıracak.

    Özel okul teşvikiyle "atanamayan öğretmen" sorunu tarihe karışacak. Hükümet çok cazip teşviklerle, halen 50 bin öğretmeni istihdam eden özel okulların sayısını artırarak, birkaç yıl içinde 250 binden fazla öğretmenin istihdamını sağlayacak. Başbakanlık"ta hazırlanan teşvik paketinde, özel okullara öğrenci başına ortalama 1500 TL ödeme yapılması planlanırken, bu kararın alınmasına özel okulların devlete yaptığı istihdam katkısı etkili oldu.

    Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, özel okullarda 1 öğretmene 8,2 öğrenci düşerken bu oran resmi okullarda 22,4"e çıkıyor. Özel okullardaki öğretmen sayısının geçen yıl 50 bin 853 olduğu belirtilirken, özel okullardaki öğretmenler devlette çalışmış olsaydı 127 milyon 132 bin 500 TL aylık, 1 milyar 525 milyon 590 bin TL yıllık ücret ödenmiş olacağı belirtildi. Özel okulların bu kadar geniş bir istihdam yükünü yüklenmiş olması, Hükümet"in teşvik kararını almasında en önemli etken oldu.

    Sayı her yıl yüzde 20 artacak

    Hükümetin öğrenci sayısına göre yapacağı teşvik ödemesiyle özel okul sayılarının hızla artması, bu okulların istihdama yapacağı katkıyı da aynı oranda artıracak. Yapılan hazırlığa göre, özel okullar sadece halen boş kalan kontenjanlarının doldurulması halinde bile 43 bin 700 öğretmen istihdam edecek. Halen yaklaşık 440 bin öğrencisi bulunan özel okulların bakanlık verilerine göre mevcut toplam öğrenci kapasitesi 780 bin 656. Hükümetin vereceği teşvikle birlikte özel okulların öğrenci sayısının her yıl için yüzde 20 artması hedefleniyor.

    Ataması yapılmayan öğretmen kalmayacak

    Halen 440 bin olan özel okullardaki öğrenci kapasitesinin kısa vadede 2 milyona, uzun vadede 7-8 milyona kadar yükseltilmesi planlanıyor. Yüzde 3 olan özel okulların toplam öğrenci sayısı içindeki payı da yüzde 50"lere kadar çıkacak. Bu hedeflere ulaşılması durumunda, özel okullar kısa vadede 250 bin, uzun vadede de 500 bin öğretmen istihdam edebilecek. Bu rakamlarla kamuoyunda sık sık gündeme gelen "ataması yapılmayan öğretmenler" sorunu da çözülmüş olacak. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, öğretmenlik için atama bekleyenlerin 264 bin olduğunu açıklamıştı. Böylece Eğitim Fakültesi mezunu olduğu halde ihtiyaç fazlası olduğu için devlet okullarında görev alamayanlar, özel sektörde iş fırsatına kavuşacak.




    ´Atanamayan öğretmen´ler tarih oluyor! Yorumları