ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, Türkiye ile ABD'nin, terör örgütü PKK'ya karşı son birkaç ayda, daha önce görülmemiş düzeyde işbirliği yürüttüğünü bildirdi.

ABD Savunma Bakanlığı'nın 2009 mali yılı savunma bütçesiyle Irak ve Afganistan'daki operasyonlara ilişkin Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde düzenlenen oturumda Mullen, ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile birlikte yer aldı.


Kısa süre önce Türkiye'yi ziyaret eden Senatör Mel Martinez, oturumda, Türkiye'deki gözlemlerini paylaştı ve Mullen'a, "Türk ordusunun Irak'ın kuzeyinde son birkaç günde yoğunlaşan hava akınlarını" sordu.

Senatör Martinez, "Kısa süre önce Türkiye'deydim. PKK konusunda gösterdiğimiz işbirliğinin, Türkiye'ye yönelik PKK tehdidinin giderilmesi bakımından çok olumlu etkisi var. Ve yaptıklarımız Türkiye'de iyi karşılandı. Bu da iyi bir şey" dedi.


-MULLEN: "ORGENERAL SAYGUN İLE GÖRÜŞTÜM"-


Senatör Martinez'in ardından konuşan Mullen, bu hafta içinde, Washington'da bulunan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ile bir görüşme yaptığını söyledi.

Orgeneral Saygun'un geçen haftadan bu yana ABD'de temaslarını sürdürdüğünü hatırlatan Mullen, terör örgütü PKK konusunda oluşturulan mekanizma çerçevesinde, ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral James Cartwright ve ABD'nin Irak'taki kuvvetlerinin komutanı David Petraeus'un birlikte çalıştıklarına işaret etti.

Mullen, "Son birkaç ayda, daha önce görülmemiş düzeyde bir işbirliği yürüttük. Şurası açık ki, çok hassas bir denge var. Sanırım bütün üst düzey liderlik, sadece ordu değil, iki ülkenin de üst düzey liderleri, bir denge sağlandığını ve öyle sürmesi gerektiğini anlıyor. Çok hassas bir durum" dedi.

Mullen, Türkiye'nin, Irak'ın kuzeyinde Senatör Martinez'in işaret ettiği gibi bir hava operasyonu gerçekleştirdiği zaman, "her seferinde" olanlardan etraflı biçimde haberdar olduğunu söyledi. Mullen, Irak'ın ve Türkiye'nin çıkarlarının korunmasında uzun dönemli başarının, sağlanan bu dengede olduğunu kaydetti. PKK'nın terörist bir örgüt olduğunun bilindiğini söyleyen Mullen, "Çok büyük ilerleme kaydettik. Aynı zamanda biz bu meselenin çözümünün sadece askeri olmadığına inanıyoruz" dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mullen, askeri operasyonların ardından, "bu çok zor ve uzun zamandır süregelen PKK problemine uzun dönemli bir çözüm bulunmasını umduklarını" kaydetti. Mullen, "Benim açımdan, istihbarat paylaşımı ve onunla bağlantılı her şey olağanüstü iyi gitti. Çok hassas bir denge var ve dikkatimizi bu dengenin sürdürülmesine toplamalıyız" diye konuştu.

Senatör Mel Martinez de Mullen'ın sözlerinin ardından, "Ankara'dayken görüştüğüm Başbakan (Recep Tayyip) Erdoğan'ın, bu işbirliğini çok takdir ettiğini gördüm. Kendisi aynı zamanda sadece askeri çözümden daha fazla şey olduğu gerçeğinin gayet farkında. General Saygun'un da buradayken aynı görüşü yansıttığını düşünüyorum. Kendisiyle geçen hafta görüştüm" dedi.