MUHAKEME.NET FORUMU

MUHAKEME.NET FORUMU (https://www.muhakeme.net/forum/)
-   Buyrun Mutfağımıza (https://www.muhakeme.net/forum/buyrun-mutfagimiza/)
-   -   Zeytinyağlı Yemeklerin Lezzet Sırları (https://www.muhakeme.net/forum/buyrun-mutfagimiza/15567-zeytinyagli-yemeklerin-lezzet-sirlari.html)

beyza 03-10-2009 22:13

Zeytinyağlı Yemeklerin Lezzet Sırları
 

Zeytinyağlı yemek yaparken mümkün olduğunca az suyla ve kısık ateşte pişirmek gerekir. Sebzeler, kısık ateşte pişirilirken kendi sularını salarlar. Bu su, yemeğin pişmesi için yeterlidir. Gerekirse azıcık su ilâve edebilirsiniz.

Zeytinyağlı yemekleri pişirirken kararmamasını istiyorsanız, pişirmeden önce sebzeleri limonlu suda bekletin ve yemek piştikten sonra kapağını soğuyana kadar açmayın.

Pişirme esnasında zeytinyağlılara ekleyeceğiniz şeker ve sarımsak, yemeklerinize lezzet katar.

Zeytinyağlı yemeklerinizi pişirir pişirmez değil de bir gün beklettikten sonra ikram ederseniz daha lezzetli olur.

Zeytinyağlı yemek yaparken, kullanacağınız sebzelerin daha parlak görünmesini istiyorsanız, tencerenizin içini tuz ve limonla ovabilirsiniz ve servis esnasında üzerine biraz zeytinyağı gezdirebilirsiniz.

Zeytinyağlı yemek pişireceğiniz zaman yemek için gerekli yağın yarısını pişirme aşamasında kullanın. Kalan yarısını, yemeğin altını kapattıktan sonra üzerine gezdirin ve kapağını kapatıp bu şekilde soğutun. Böylece yemeğinizde zeytinyağının tadı ve aroması daha yoğun hissedilir.

Zeytinyağlı dolmaya kattığınız pirinç, fıstık ve baharatı kavurduktan sonra tencerenin kapağını hemen kapatıp 10 dakika demlendirin. Böylece demlenen pirincin içine baharatın kokusu iyice siner ve dolmanız daha lezzetli olur.

Zeytinyağlı yemek yaparken tencerenin dibinin tutmamasını istiyorsanız sebze yapraklarının saplarını tencerenin dibine kafes şeklinde dizip yemeği üzerine koyun.

Zeytinyağlı sarma yaparken iç malzemeyi kavurduktan sonra tencereyi ocaktan alıp, ince kıyılmış maydanoz, dereotu ve taze naneyi en son ilâve edin. Sarmaları sarıp tencereye dizerken ise, her katına sıvıyağ ve limon suyu katıp üzerini örtecek kadar su ekleyin. Önce harâretli, sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

Barbunya pilâki, çok sulu olursa, içine bir miktar kıyılmış ceviz katabilirsiniz. Ceviz, hem suyunu alacak, hem de ayrı bir lezzet katacaktır.

Zeytinyağlı enginar yaparken, önce zeytinyağını 1 tatlı kaşığı unla kavurup diğer malzemeleri sırayla katın.

Ruşan Kavallı


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:30 .

2000- 2024
Tüm bağışıklıklar ve idelerden bağımsız olan sözcükleri sarfetmeye mahkumdur özgürlük