MUHAKEME.NET FORUMU

MUHAKEME.NET FORUMU (https://www.muhakeme.net/forum/)
-   Botanik ( Bitkiler Bölümü ) (https://www.muhakeme.net/forum/botanik-bitkiler-bolumu/)
-   -   Evdeki Çiçeklerinizin Bakımı İçin Püf Noktaları (https://www.muhakeme.net/forum/botanik-bitkiler-bolumu/102445-evdeki-ciceklerinizin-bakimi-icin-puf-noktalari.html)

safinaz 04-05-2012 23:24

Evdeki Çiçeklerinizin Bakımı İçin Püf Noktaları
 

Eğer evde süs bitkisi veya çiçek yetiştirmeyi seviyorsanız ve bakmanıza rağmen sararıyor veya büyümüyorsa,komşularınızda gördükleriniz gibi yeşil ve parlak görünmüyorsa işte size püf noktaları.
Bu başlık altında mümkün mertebe paylaşacağım.

http://www.muhakeme.net/forum/forumr...588cff88-1.jpg

Sizlerinde merak ettiği ya da bakım ile ilgili sorunlarınıza varsa paylaşın yardımcı olalım. :)

Salon bitkilerinin bakımı için bir takım aletlere ihtiyaç vardır.

Saksı ve altlığı
Sulama kovası
Sprey (nemlendirmek için)
Gübre
Yosunlu destek çubuğu
Bahçe Makası
Parlatıcı sprey
Zararlı ve hastalıklar için ilaç
Salon bitkilerinizin suya olan ihtiyacını parmağınızı 2 cm kadar toprağa batırarak anlayabilirsiniz. Kuruysa sulamak gerekir. Kış mevsiminde çiçeklerin dinlenmesi için daha seyrek sulama yapılması gerekir.
Bitkilerin yapraklarını ayda bir kez nemli bir süngerle temizleyebilirsiniz. Parlatıcı sprey, büyük yapraklı bitkilerde kullanılabilir ancak, afrika menekşesi, aşk merdiveni ve çiçekli, tüylü yapraklı bitkilerde asla kullanılmaz.
Çiçeklerimizin saksı değişimi en iyi bahar aylarında olur. Bitki kökleri saksıdan dışarıya çıkmış ve toprak çabuk kuruyorsa saksı değişimi yapılmalıdır. Bunun için gerekli olan, değiştirilmesi gereken saksıdan bir büyük saksı ve biraz topraktır.
Yeni saksının içine bir kaç taş, biraz kum ve üzerine gübreli toprak koyduktan sonra eski saksıdaki çiçeğin toprağını dağıtmadan yeni saksıya yerleştiriniz ve yan boşlukları toprakla doldurunuz.
Saksıya çiçeği ve toprağı iyice yerleştirdikten sonra, uygun yerleşim yerine koyarak hemen sulamayı yapınız. Saksı değişimini yaparken, bahçeden aldığınız toprağı değil, iç mekan bitkileri için hazırlanmış karışım toprağı tercih ediniz.

Karşılaşabileceğiniz Sorunlar

Yapraklarda Sararma: Özellikle kışın saksı toprağının gereğinden fazla nemli tutulması, bitkinin fazla sulanması ve aşırı güneş altında ışığa maruz kalması buna neden olabilir.
Yaprak Dökülmeleri: Çiçekli haldeyken bitkiye çok su verilmesi, saksı toprağının çok nemli tutulması, aşırı derecede kurutulması veya ani sıcaklık değişikliği yaprak dökülme nedenlerindendir.
Tomurcuk Dökülmesi: Saksı toprağının çok nemli tutulması, fazla kuru olması, çiçeğin yerinin sık değiştirilmesi ve yoğun karanlık tomurcukların dökülmesine neden olur.
Kök ve Gövde Çürümeleri: Toprağın fazlaca nemli tutulmasından kaynaklanır.
Yapraklardaki Kahverengi Yanıklar: Püskürtme yapıldıktan sonra, güneşin bitkinin üzerine direkt gelerek yaklaşmasından kaynaklanır.

SALON BİTKİLERİNİN SATIN ALINMASI VE YERLEŞTİRİLMESİ

Evimiz ya da büromuz koşullarına uygun süs bitkilerini seçmemiz ve bitkilerimizi sağlıklı yetiştirebilmemiz için bir takım bilgilere ihtiyacımız vardır.
Bunun için, çiçeğin çiçekçiden satın alınmasından, evde ya da büroda uygun yere yerleştirilmesine kadar dikkat edilmesi gereken kurallar vardır.
Çiçeğin çiçekçiden satın alındıktan sonra, gideceği yere soğuk, rüzgar ve yakıcı güneş ışığından korunarak ulaştırılması gerekir.
Çiçeğin yerleştirileceği mekana gelince; çiçeklerin hoşlandığı ve hoşlanmadığı ortamlar vardır. Satın aldığımız çiçeklerdeki açıklayıcı etiketlere göz atarsak çiçeklerin nasıl ortamlardan hoşlandığını görürüz.

Salon bitkilerini yerleştirirken dikkate alınması gereken 3 önemli nokta vardır.

Işık: Pekçok bitki direkt güneş ışığına maruz kalmak istemez. Yaz aylarında kuzey yönündeki pencere önleri daha uygun ışık verir.
Nem: İnce yapraklı bitkiler, genellikle neme ihtiyaç duyarlar ve banyodan hoşlanırlar. Kalın ve dolgun yapraklılar da daha kuru mekanları tercih ederler.
Isı: Bitkiler, gelişme dönemlerinde sabit ısı isterler. Soğuk havalarda bitkileri soğuktan etkilenen kapı ve pencere kenarlarında bırakmamak gerekir.

yabanGülü 04-07-2012 00:26

→ Evdeki Çiçeklerinizin Bakımı İçin Püf Noktaları
 

ÇİÇEK EKERKEN:

Toprak temiz, böcekten arınmış olmalı.
Çiçek farklı bir saksıya alınırken kökleri elle toprağa iyice sıkıştırılmalı. Çünkü içeride kalan hava çiçeğin ölmesine sebep olur.
Dikim sırasında havanın kapalı olduğu bulutsuz ve rüzgarsız günler tercih edilmeli.
Dikilecek fidanda kök kıvrılması, gövde ve dal yaralanması olmamalı.


TEMİZLİK ÖNEMLİ

Yapraklarda kireç lekeleri Buna çok miktarda kireçli su püskürtülmesi neden olur. Sprey ya da sıvı şekilde bulunan yaprak parlatıcıları ile giderilebilir.
Tpz tabakaları Süs bitkilerinin yaprakları üzerinde zamanla tpz tabakaları oluşur. Bu tozlar yaprak gözeneklerinin kapanmasına neden olur. Yani bitki, nefes alamaz. Bunun için yaprakları, bir sünger yardımıyla oda ısısında olan kireçsiz su ile temizleyin.
Yerlerini değiştirmeyin Bitkilerin yerini sıkça değiştirmeniz sakıncalı. Bunun için saksıyı ilk koyduğunuz yeri iyi seçin.
Soğuk su kullanmayın Soğuk su bitkilerde yaprak lekeleri, doku, kök çürükleri gibi zararlar yaratabilir. Sulama genellikle oda sıcaklığında kireçsiz su ile yapılmalı.
Saksıyı temiz tutun Saksı ister plastik, ister toprak olsun boşaltıldığı zaman iyice temizlenmeli. İçinde soda bulunan sıcak su ile fırçalanmalı ve durulanmalı. Yoksa hastalıklar daha çabuk yayılır.


HASTALIKLARA DİKKAT!

Kırmızı örümcek mite’ları Yaprakların altında bulunan küçük, sarı, kahverengi veya kırmızı kurtçuklardır. İnce örümcek ağları üretirler. Kuru ortamı severler. Nemliliği artırmak amacıyla bitkiyi sık sık spreyleyin.
Kabuk böcekleri Yapraklara ve gövdeye yapışmış duran küçük, sert kabuklu, kahverengi, sarı böceklerdir. Böcekleri ılık sabunlu suyla temizleyip durulayın.
Küf Yapraklarda ve gövdede oluşan beyaz, pudra benzeri oluşumlardır. Mantar ilacı (fungicide) ile spreyleyin.
Beyaz sinekler Güveye benzer ve rahatsız edildiğinde uçuşan küçük, beyaz böceklerdir. Tüm bitkiyi ılık sabunlu suya batırın ve sonra durulayın.
Yeşil ve siyah sinekler Bitkinin büyüyen uçlarında koloni oluştururlar. Yok etmek için Arap sabununu köpürtün ve bununla tüm bitkiyi yıkayın.
Botrytis Yaprak, çiçek ve gövdede bulunan gri küftür. Bitkiyi daha kuru bir ortama alın ve hava akımını artırın. Ölü çiçek ve yaprakları düzenli olarak ayıklayın. Sorun devam ederse mantar ilacı kullanın.
Mealy bugs Yaprakların altında ve gövdede bulunan minik yün yumaklarına benzer oluşumlar. Pamukçuk gibidir. İspirtoya (metil alkol) batırılmış bir pamukla silin.

sevilay sevil 09-07-2012 11:18

→ Evdeki Çiçeklerinizin Bakımı İçin Püf Noktaları
 

bütün bitkiler için genel bakım :
Çoğu çiçek doğrudan güneş sevmez. Yaz aylarında kuzeye, kış aylarında ise güneye bitkiyi koymalıyız.
Çiçeğin bulunduğu ortamda ısıya dikkat etmemiz gerekmektedir. Bitki ılık bir ortamda yetiştirilmeli ve özellikle kış aylarında cam kenarlarına koyulmamalıdır.
Bitkinin sulamasıda çok önemlidir.büyük yeşil yapraklı bitkiler toprağından ılık suyla sulanmalı,çiçekli bitkiler ise özellikle menekşeler tabağına ılık su koyarak sulanmalıdır.
Saksı değiştirirken mevsimine ve toprağına dikkat edilmelidir. İlkbahar mevsiminde saksı değiştirilmeli ve toprağı kesinlikle bahçe toprağı deil, gübreli toprak olmalıdır.
Bitkinin böceklenmesi halinde mantar ilacı kullanılmalı ve çiçek sabunlu ılık suyla yıkanmalıdır.
Çiçeğe ayda birkere bitki besini verilmelidir.

erhas 11-07-2014 10:55

→ Evdeki Çiçeklerinizin Bakımı İçin Püf Noktaları
 

güzel paylaşım teşekkürler.

mnfcaner 10-13-2018 14:32

→ Evdeki Çiçeklerinizin Bakımı İçin Püf Noktaları
 

Teşekkürler. Fesleğen bile bakamıyorum ben evde daha bunlara hiç bakamam :D


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 14:59 .

2000- 2024
Tüm bağışıklıklar ve idelerden bağımsız olan sözcükleri sarfetmeye mahkumdur özgürlük