Büyükelçilik saldırısında FBI, Ankara mesaisinde   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 02-05-2013 (11:14)   Son Mesaj: 02-05-2013 (11:14)    Cevap: 0    Gösterim: 341  

    02-05-2013

    Büyükelçilik saldırısında FBI, Ankara mesaisinde

    Büyükelçilik saldırısında FBI, Ankara mesaisinde
    Büyükelçilik saldırısında FBI, Ankara mesaisinde

    ABD Ankara Büyükelçiliği'ne bombalı saldırı ve Sarai Sierra'nın İstanbul'da öldürülmesiyle ilgili Federal Soruşturma Bürosu devrede... FBI ajanları Türk polisiyle çalışacak.

    ABD Ankara Büyükelçiliği'ne bombalı saldırı ve Sarai Sierra'nın İstanbul'da öldürülmesiyle ilgili Federal Soruşturma Bürosu devrede... FBI ajanları Türk polisiyle çalışacak. ABD Ankara Büyükelçiliği'ne saldırıyla ilgili Federal Soruşturma Bürosu FBI'ın da araştıracağı açıklandı.

    Dışişleri Sözcüsü Victoria Nuland, "FBI ajanları, Türk polisi ile yakın ve koordineli şekilde çalışacak" dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, DHKP-C örgütü tarafından üstlenilen saldırıyla ilgili yürütülen çalışmalar hakkında şu bilgiyi verdi: "Türk Hükümeti ile işbirliğimiz kesinlikle olağanüstü. FBI, saldırıyla ilgili geniş bir soruşturma yürütmek için Türk polisi ile yakın bir şekilde koordineli çalışacak."

    CIA GİBİ ÇALIŞIYORLAR

    Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA, ABD'nin yabancı ülkelerdeki istihbarat faaliyetlerinden sorumluyken, Federal Soruşturma Bürosu FBI ise iç istihbarat, kontrespiyonaj ve federal suçların araştırılması için kurulmuş bir örgüt. Ancak özellikle 1980'lerde yapılan bir düzenlemeyle, bugün FBI, Amerikalılara yönelik suçları araştırmak için tıpkı CIA gibi dünyanın başka yerlerinde de faaliyetler yürütüyor. Bu kapsamda şu anda 100'e yakın ülkede FBI ajanı görev yapıyor. 2000'den beri Türkiye'de de bir ofisleri bulunuyor.

    YASAL ATAŞE

    Amerikan büyükelçilik ve konsolosluklarında 'yasal ataşe' unvanıyla çalışan FBI ajanları, bulundukları ülkelerin ABD ile sürdürdüğü ortak operasyonları koordine ediyorlar. Aktif bir soruşturma yürütebilmek için o ülkeden izin almaları gerekiyor. FBI'ın internet sitesinde verilen bilgiye göre Ankara'nın dışında halen İstanbul'daki Amerikan misyonunda da FBI ajanları var. Ancak Ankara'daki bombalamayı Türkiye'deki ekiplerin mi araştıracağı yoksa Washington'dan takviye mi yapılacağı net değil. ABD Dışişleri Bakanlığı, konu hakkında daha fazla detay vermeyi reddetti. FBI basın bürosu da tamamlanmamış soruşturmalar hakkında basına bilgi vermediklerini söyledi.

    BİNGAZİ'DE GİRDİLER

    FBI ajanları, en son 11 Eylül 2012'de Libya'nın Bingazi kentinde ABD Büyükelçiliği'ne saldırıda büyükelçi ile 4 ABD'linin ölümüyle sonuçlanan olayda bu türden bir soruşturma başlatmışlardı. Soruşturma sürüyor. FBI'nın en çok bilinen soruşturma ise 1996'da Suudi Arabistan'daki ABD üssünde 19 kişinin öldürüldüğü bombalı araç saldırısydı. FBI ajanları, olayı tam beş yıl boyunca araştırdılar. Ve Suudi Arabistan Hizbullah'ına mensup oldukları belirtilen failleri 2001'de ABD'de yargılayıp suçlu buldular.

    SORARAK BULMUŞ

    ABD Büyükelçiliği'ndeki saldırıya yönelik soruşturmayı genişleten polis yeni bilgilere ulaştı. Anadolu Ajansı'na göre, bombacı, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin bulunduğu Paris Caddesi'nin yerini yoldan geçen birine sorarak bulmuş. Hürriyet'in edindiği bilgiye göre terörist, "Hassas bölge" olarak da bilinen yerlerin de bulunduğu 8 ayrı noktadaki görüntüsüne ulaşıldı. Soruşturmayı, 20 kişilik özel ekip sürdürüyor. Bombacının Ankara'ya hangi yolla geldiği de araştırılıyor.

    Kaynak: DHA





    Büyükelçilik saldırısında FBI, Ankara mesaisinde Yorumları