Evinin bahçesinde dünyaya ulaÅŸtı   Konuyu açan: Takipci   Ä°lk Mesaj: 09-08-2012 (20:46)   Son Mesaj: 09-08-2012 (20:46)    Cevap: 0    Gösterim: 428  

    09-08-2012

    Evinin bahçesinde dünyaya ulaştı

    Evinin bahçesinde dünyaya ulaştı
    Evinin bahçesinde dünyaya ulaştı

    Bartın'da sanayi sitesindeki ustalardan kaynak yapmayı öğrenerek, evinin bahçesine kurduğu atölyede sandalye üretimine başlayan iş adamı ismail Çakır, Avrupa'ya yıllık 15 milyon liralık ofis mobilyası ihraç ediyor

    Bartın'da sanayi sitesindeki ustalardan kaynak yapmayı öğrenerek, evinin bahçesine kurduÄŸu atölyede sandalye üretimine baÅŸlayan iÅŸ adamı ismail Çakır, Avrupa'ya yıllık 15 milyon liralık ofis mobilyası ihraç ediyor Â*Bartın'da sanayi sitesindeki ustalardan kaynak yapmayı öğrenerek evinin bahçesine kurduÄŸu atölyede sandalye üretimine baÅŸlayan iÅŸ adamı, Avrupa ülkelerine yıllık 15 milyon liralık ofis mobilyası ihraç ediyor.

    Â*Â*Â* Bartın Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) faaliyet gösteren MadeÅŸ firması, 1972'de baÅŸladığı ofis mobilyaları sektöründeki üretimini 7 bin metrekare kapalı alanda sürdürüyor. AhÅŸap ve metali iÅŸleyerek farklı malzeme ve renklerden oluÅŸan tasarımlarını yurt içinde pazarlamasının yanı sıra yurt dışına da ihraç eden fabrikada, 150 kiÅŸi istihdam ediliyor.

    Â*Â*Â*Firma sahiplerinden Ä°smail Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 40 yıl önce zücaciyecilik yaptığı sırada, Ä°stanbul'dan alıp sattığı masa ve sandalyeleri ''Bunu ben niye üretmiyorum'' diyerek evinin bahçesine atölye kurduÄŸunu söyledi.

    Â*Â*Kaynak yapmayı kentteki sanayi sitesindeki ustalardan öğrendiÄŸini ve bir süre sonra da metal dolap üretmeye karar verdiÄŸini dile getiren Çakır, şöyle konuÅŸtu:

    Â*Â*''Bu iÅŸ için de Ä°stanbul'dan usta getirdim. Sanatı, ustayı gözleyerek, ustanın aldığı notları akÅŸamları o yokken kendi defterime geçirerek öğrendim. Kendim üretip, kendim satmaya devam ederken, evimin bahçesinin yetersiz kalması nedeniyle 1986'da bin 500 metrekare kapalı alana sahip atölye kurdum. Tabi o yıllarda ilkokul çağında olan çocuklarım da bu iÅŸi öğrenmeye baÅŸlamıştı. Yeni atölyemde KOBÄ° kredisiyle ahÅŸap panel üretim tesisini, ardından 1998'de de bugün OSB'de 7 bin metrekare alanda üretim yapan fabrikamızı kurduk.''

    Â*Â* Çakır, ÅŸirketlerde kurumsallaÅŸmanın en önemli unsur olduÄŸunu ifade ederek, ÅŸirket ve ortaklıklarda yakınlıkların baz alınmaması gerektiÄŸini söyledi.

    Â* Åžu anda çocukları tarafından yönetilen ÅŸirketi, aile ÅŸirketi olmalarına raÄŸmen kurumsallaÅŸtırdıklarını vurgulayan Çakır, ÅŸunları söyledi:''Aranan bir marka olduk. GeçmiÅŸte yaÅŸanan ekonomik krizlerde pazar alanımızı geniÅŸlettik, programlarımızı deÄŸiÅŸtirerek müşterinin ayağına gittik. Bundan dolayı da krizlerden etkilenmedik. Ãœrünlerimizin yaklaşık 150 çeÅŸidi Devlet Malzeme Ofisi'nin (DMO) kataloÄŸunda yer alıyor. 1998 yılında yaÅŸanan sel felaketinde bütün makine ve ürünlerimiz, sel altında kalmasına raÄŸmen küsmedik, büyük bir inanç ve ÅŸevkle yeniden iÅŸe sarılarak, 'yola devam' dedik. Ä°lk makinelerimi aldığımda 'çalışma seslerini nasıl yükseltirim' diye düşündüm. Çalıştığını daha iyi hissetmek istiyordum. Bir iÅŸi severek yaparsanız, baÅŸarı mutlaka gelir. Biz, bize iÅŸ öğreten firmaları 10 yılda geride bıraktık. Bugün Avrupa'da dahil taklit edilir marka duruma geldik. Ä°talyan üreticisiyle fiyat ve kalite rekabeti yapabiliyorsak, bu önce iÅŸi sevmemiz, sonra yeniliÄŸe açık olmamızdan ve 70 bin avro gibi paralar harcayarak fuarlara katılmamızdan kaynaklanmaktadır.''

    Â*Â*Â*Â*Â* -Hibe desteÄŸi ile üretim yüzde 50 arttı-

    Â*Â*Â*Â*Â*Firma sahiplerinden Cihat Çakır da, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKKA) ''Ä°ÅŸletmelerin Ekonomik Gücünü ve Rekabet Kabiliyetini Arttırmaya Yönelik Mali Destek Programı'' çerçevesinde 400 bin lira hibe desteÄŸi ile birlikte bu yılın ilk yarısında 2 milyon 500 bin liralık yatırım yaptıklarını ve ahÅŸap mobilya üretimlerini yüzde 50 arttırdıklarını söyledi.

    Â*Â*Â*Â* Çakır, fabrikalarına yurt dışından getirdikleri CNC makine ile günlük sac iÅŸleme kapasitelerini 6 tona çıkardıklarını vurgulayarak, ''Bugün Fransa, Ä°talya, Almanya, Belçika, Hollanda ile Orta DoÄŸu ve Afrika ülkelerine, üretimimizin yüzde 60'ı olan yıllık 15 milyon lira tutarında ofis mobilyası ihraç ediyoruz'' dedi.

    Â*Â*Â*Â* Ãœretimle birlikte satış ağını güçlendirmek için Almanya'da kurdukları depodan Avrupa ülkelerine lojistik destek verdiklerini ifade eden Çakır, Avrupa'da müşteri memnuniyetinin en önemli etken olduÄŸunu, satışta ve özellikle ihracat konusunda baÅŸarıyı yakalamak için sürekli çalışmalar yaparak, fuarlar ve dış ticaret zirvelerine katıldıklarını bildirdi.

    Kaynak: AA





    Evinin bahçesinde dünyaya ulaştı Yorumları