1922'de İzmir böyle yandı   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 09-08-2012 (20:46)   Son Mesaj: 09-08-2012 (20:46)    Cevap: 0    Gösterim: 318  

    09-08-2012

    1922'de İzmir böyle yandı

    1922'de İzmir böyle yandı
    1922'de İzmir böyle yandı

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), İzmir'in kurtuluşu etkinlikleri kapsamında '1922 İzmir Yangını Belgeseli'ni ilk kez kamuoyuyla paylaştı.

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), İzmir'in kurtuluşu etkinlikleri kapsamında '1922 İzmir Yangını Belgeseli'ni ilk kez kamuoyuyla paylaştı. Stratis Anagnostou'nun, "Yunan tarihçileri, İzmir yangınını Türkler'in çıkardığına inanıyor. Aslında bunu ispatlayan herhangi bir belge yok" sözleri damga vurdu. 1922 İzmir yangınına ilişkin yerli ve yabancı kaynaklar ile tanıklar eşliğinde hazırlanan belgesel, Türkiye'de ilk kez gösterildi. Yaklaşık 2 yıl süren arşiv ve kaynak araştırmaları sonucunda Tahsin İşbilen yönetmenliğinde hazırlanan 51 dakikalık belgesel, 1922 yılının İzmiri'ne dair önemli verileri gözler önüne seriyor.
    Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'ndeki (APİKAM) gösterime katılan yönetmen Tahsin İşbilen, belgeseli büyük bir titizlikle hazırladıklarını söyleyerek, "Hem bir şeyler söylemeye hem de yeni düşmanlıklar yaratmamaya gayret ettik" dedi.

    APİKAM Müdürü ve belgeselin danışmanı Dr. Oktay Gökdemir, "Yıllarca bir arada kardeşlik içinde yaşayan topluluklar emperyalizmin oyunuyla birbirlerine düştüler. Bunun sonucunda İzmir yandı, kül oldu. Yeni bir barış çağının başlaması gerek. Modern tarih yazımında milliyetçi reflekslerden kurtulup barış ve hoşgörü anlayışında hizmet edilmeli" diye konuştu.

    Belgesel gösteriminde konuşan Yunanlı Tarihçi Dr. Stratis Anagnostou da, "Yangın Ermeni ve Rum mahallelerinden başlamış. Bu bilgiden yola çıkarak, Yunan tarihçileri, İzmir yangınını Türkler'in çıkardığına inanmakta. Aslında bunu ispatlayan herhangi bir belge yok" şeklinde bir tespit yaptı.

    Tarihçi Prof. Dr. George Moutafis ise, "Kesin bir yorum yapamam. Çünkü konuyu ikincil kaynaklardan okudum. Örneğin, Housepian, Horton ve diğerleri gibi. Ancak ikna olmadım. Çünkü bu literatürün ardında duran birtakım gizli hikayeler bulunmakta" değerlendirmesinde bulundu.

    Kaynak: İHA





    1922'de İzmir böyle yandı Yorumları