Otobüsler gizli polislere emanet!   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 04-13-2012 (11:55)   Son Mesaj: 04-13-2012 (11:55)    Cevap: 0    Gösterim: 469  

    04-13-2012

    Otobüsler gizli polislere emanet!

    Otobüsler gizli polislere emanet!
    Otobüsler gizli polislere emanet!

    173 sivil ekip de 522 yolcu otobüsünde trafik kontrolü yaptı

    Kurbani Geyik'in haberi

    Yolcu otobüslerindeki sivil polis uygulamasında yaklaşık bin otobüs sürücüsü denetlendi, 324 sürücüye cezai işlem uygulandı. Denetimler için 200 bin kilometreden fazla yol kateden sivil ekipler, otobüs sürücülerinin daha çok hız ihlali yaptığını, çalışma süresine uymadığını, direksiyon başında cep telefonuyla konuştuğunu veya başka işlerle uğraştığını tespit etti.

    Emniyet Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Türkiye'de her yıl çok sayıda ölümlü ve yaralamalı kazalara karışan şehirlerarası yolcu otobüsleri, geçen yılın Haziran ayından bu yana ''sivil trafik polislerince'' denetime tutuluyor.

    Sivil trafik ekipleri, uygulama kapsamında, yolcu gibi bindikleri otobüslerde, sürücülerin seyahat boyunca yaptığı kural ihlallerini not alıyor ve daha sonra yolun sonunda gerekli yasal işlemin yapılmasını sağlıyor.

    Trafik Hizmetleri Başkanlığı'ndan 142 sivil ekip, geçen yılın Haziran ayından bu yılın Nisan ayına kadar 497 otobüste denetimde bulunurken, il emniyet müdürlüklerinden 346 kişiden oluşan 173 ekip de 11 Temmuz 2011 ve 24 Ocak 2012 tarihleri arasında 522 yolcu otobüsünde trafik kontrolü yaptı.

    Denetimlerde, kural ihlali yaptığı tespit edilen 324 otobüs sürücüsü hakkında cezai işlem uygulandı.

    Trafik Hizmetleri Başkanlığı'ndan Başkomiser Murat Aykanat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 2011 yılı sonu itibariyle tescilli 219 bin 906 otobüs bulunduğunu belirterek, bu otobüslerin geçen yıl 6 bin 5 ölümlü ve yaralamalı trafik kazasına karıştığına dikkati çekti.

    Kazalarda, 285 kişinin hayatını kaybettiğini, 15 bin 775 kişinin yaralandığını bildiren Aykanat, bu kazaların önlenmesi için Emniyet Genel Müdürlüğünce 15 Haziran 2011 tarihinde oluşturulan sivil trafik ekiplerinin düzenli olarak denetimlerde bulunduğunu söyledi.

    Aykanat, denetimler kapsamında 2 sivil polisin yolcu gibi bindiği otobüslerde, sürücülerin trafik kurallarına uyup uymadıklarını belirlemek için gözlemde bulunduğunu, tespit ettikleri kural ihlallerini de o an için herhangi bir müdahalede bulunmadan daha sonra yasal işlem uygulatmak üzere not aldığını anlattı.

    200 bin kilometreden fazla yol katettiler

    Aykanat, ''Otobüs sürücülerinin genelde hız kurallarına uymamakla birlikte, çalışma sürelerine uyulmadığını tespit etmekteyiz. Seyir halinde yasak olmasına rağmen cep telefonuyla konuşma, başka işlerle uğraşma ve emniyet kemeri takmama gibi ihlallerle karşılaşmaktayız'' diye konuştu.

    Sivil trafik ekiplerinin denetimler sırasında şimdiye kadar toplam 200 binden fazla kilometre yol katettiklerine işaret eden Aykanat, ''Yolculardan çok olumlu tepkiler almaktayız'' dedi.

    Otobüs şoförü Mehmet Şimşek de şimdiye kadar kendisine sivil trafik ekibinin denk gelmediğini belirterek ancak böyle bir uygulamadan haberdar olduğunu söyledi.

    Sivil trafik ekipleri uygulamasının, otobüs sürücülerinin trafik kurallarını ihlal etmelerinde caydırıcı bir güç olduğunu ifade eden Şimşek, ''Bu uygulamanın sözünün bile çıkması, şoför arkadaşların daha tedbirli olmasını sağladı. Genelde otobüs şoförleri trafik kurallarına uyuyor ama bu denetimler de insanları motive ediyor. Sürücüler bu şekilde kuralları hatasız uygulamaya çalışıyor'' şeklinde konuştu.




    Otobüsler gizli polislere emanet! Yorumları