Asfalt değil, vatandaş ağlıyor   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 04-11-2012 (09:56)   Son Mesaj: 04-11-2012 (09:56)    Cevap: 0    Gösterim: 412  

    04-11-2012

    Asfalt değil, vatandaş ağlıyor

    Asfalt değil, vatandaş ağlıyor
    Asfalt değil, vatandaş ağlıyor

    İstanbul'un bazı ilçelerinde ev sahiplerine tebliğ edilen 'asfalt' faturaları, vatandaşların tepkisini çekiyor. Ev başına yaklaşık bin lirayı bulan faturalar, vatandaşları kara kara düşündürüyor.

    Belediye yetkilileri uygulamanın yasal olduğunu ifade etse de, ev başına yaklaşık bin lirayı bulan faturalar, vatandaşları kara kara düşündürüyor.

    Belediyeye değişik isimler altında birçok vergi ödediklerini söyleyen vatandaşlar, uygulamanın iptal edilmesini istiyor.

    Belediyeler, sokaklara ve caddelere yaptığı asfaltın masraflarını vatandaşa fatura ediyor. 'Yol harcamalarına katkı payı' adı altında tahsil edilen asfalt ve kaldırım paralarından bina sahipleri dert yanıyor. Uygulamanın son örneği Beylikdüzü'nde yaşanıyor. Belediye yetkilileri, kapı kapı dolaşarak yol harcamalarına katkı payını içeren ihbarnameleri daire sahiplerine teslim ediyor. Vatandaşlar ise zamların ardından rakamları daire başı yaklaşık bin lirayı bulan asfalt faturasını nasıl ödeyeceğini düşünüyor.

    Esentepe Caddesi Ozan Sitesi'nde yöneticilik yapan Hüseyin Firik, asfalt faturalarının vatandaşları mağdur ettiğini söyledi. Yöneticilik yaptığı sitede 60 daire olduğunu ve her daireye ortalama 900 liralık faturaların geldiğini ifade eden Firik, "Yol ve kaldırım parası olarak isteniyor. Çoğunun ödeyecek durumu yok." diye konuştu. Uygulamaya en ilginç tepki ise aynı sitede oturan Zeliha Kul'dan geldi. Zamlardan ve faturalardan bıktığını ifade eden Zeliha Kul, Of'a gitmek ve dağ başında yaşamak istediğini belirtti. 700 lira emekli maaşı ile geçinmeye çalıştığını anlatan Kul, "Evim kira olsa biz açlıktan ölürüz. Oğullarıma açıyorum telefonu, ekmek parasını onlar yolluyor bana. Ne olacak bizim durumumuz? Bu durumdan bıktık. 6-7 yıldır buradayım. İlk kez böyle bir fatura geldi." ifadelerini kullandı. Adnan Kahveci Mahallesi sakinleri ise, yıllarca çamur içinde yaşadıklarını belirterek, "Zaten belediyeye değişik isimler altında bir sürü vergi veriyoruz. Belediye asli görevi olan yol ve kaldırım işini yaparken bizden ekstra para istiyor. Madem paramızla yol yapılacaktı, biz niye yıllarca bu çamurda yürüdük? Kendi paramızla yolumuzu yapardık." şeklinde tepkilerini dile getirdi. Avcılar'da da benzer bir uygulamayı yaşadığını dile getiren Harun Arslan da şöyle konuştu: "Kaldırım asfalt yapmış parasını alıyor. Aynı şeyi birkaç defa almaları sıkıntı. Mahkemeye başvurdum. Avukat olmadığı için talebim reddedildi." Belediye yetkilileri ise asfalt parasına ilişkin eleştirilere yasayı adres gösterdi. Beylikdüzü Belediyesi'nden yapılan açıklamada şöyle denildi: "Fen İşleri Müdürlüğü'nün yapmış olduğu 'Yol Harcamalarına Katılım' dosyaları, Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından, 2464 sayılı Belediye Gelirler Kanunu'na istinaden, bu hizmetin yapıldığı yollardan faydalanan gayrimenkul sahipleri arasında 89. maddeye göre hesaplanan katılma payları toplamının, ilgili gayrimenkullerin vergi değerleri toplamına oranlanarak dağıtılması suretiyle hesaplanıp tahakkuk ettirilir."

    ZAMAN




    Asfalt değil, vatandaş ağlıyor Yorumları