Rüşvet örümcek ağı gibi sarmış   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-15-2011 (17:06)   Son Mesaj: 03-15-2011 (17:06)    Cevap: 0    Gösterim: 655  

    03-15-2011

    Rüşvet örümcek ağı gibi sarmış

    Rüşvet örümcek ağı gibi sarmış


    Polis, operasyon yaptığı İstanbul gümrüğündeki 'rüşvet çarkının şeması'nı çıkarttı. Çantacılar rüşveti müdürlere onlar başmüdüre veriyordu.

    Dinçer Gökçe'nin haberi
    Geçen ocak ayı başında İstanbul"daki çeşitli gümrük kapılarına yapılan polis baskınları sonrası ortaya çıkarılan "rüşvet ve yolsuzluk çarkı" tüm detayları ile tespit edildi. Merkezinde Atatürk Havalimanı Kargo Gümrüğü"nün bulunduğu öne sürülen rüşvet organizasyonunda yer alan isimler tek tek belirlendi, ayrıntılı bir şema ile birbirleri ile olan ilişkileri ortaya konuldu.

    Gümrük memurları, müşavirleri, firma ve antrepo sahiplerinin içinde bulunduğu rüşvet çarkına Ü., S., M. ve D gibi lojistik firmalarının da dahil olduğu anlaşıldı. Dinlemeye takılan bir görüşmede Gümrük Müdürü Hayrettin Eker"in firma sahibinden aldığı rüşvetten sonra "Allah razı olsun, bayram harçlığı" dediği öne sürülüyor.

    Mali Polis"in 3 aylık izleme ve teknik takipten sonra ortaya çıkardığı rüşvet organizasyonu sonrası ortaya çıkarılan şemada en tepede, tutuklu bulunan eski İstanbul Gümrük Başmüdürü Lütfi Ekinci bulunuyor. Buna göre rüşvet çarkının merkezi olarak değerlendirilen Atatürk Havalimanı (AHL) Kargo Gümrük Müdürü Hayrettin Eker"e üç ayrı gruptan para geliyor. Bazı isimler direkt Eker"e, makam odasında rüşvet verirken, bazı isimler ise dolaylı olarak paraları Eker"e aktarıyor. Eker"e, rüşvet olduğu değerlendirilen paraları veren ilk grubun içinde Ü. G. Lojistik ve S. Lojistik"in ortaklarından Yusuf Ö. ve Hüseyin B. de bulunuyor. 12 kişilik ilk grupta yer alan isimler her cuma mesai bitimine yakın bir saatte beyaz zarf içinde paraları Eker"e şüpheli hareketlerle veriyor.

    Rüşvet grupları

    İkinci grupta ise tamamı memur 6 kişi yer alıyor. Söz konusu isimlerden ikisi doğrudan Eker"e para veriyor, kalan 4 kişi ise "çantacı" olarak tarif edilen Gümrük Memuru İhsan Durmazer üzerinden parayı aktarıyor.

    İddialara göre üçüncü grupta ise 16 kişilik memur grubu var. Bu isimler de topladıkları paraları memur İhsan Durmazer"e aktarıyor. 20 kadar memurun para aktardığı Durmazer de paraları Eker"e veriyor. Başmüdürlük"e para aktarımının ise, AHL Kargo Gümrüğü"nde şoför olarak çalışan Mehmet Ceritoğlu tarafından yapıldığı öne sürülüyor. Ceritoğlu"na "emaneti" veren isim ise yine İhsan Durmazer.

    Bakırköy Savcısı Fırat Sinan Kandemir"in yürüttüğü soruşturma dosyasına giren belgeler arasında biri uyuşturucuyla ilgili Ü. Lojistik"in ortaklarından Yusuf Ö. ile Gümrük Müdürü Hayrettin Eker arasındaki diyaloglarda çarpıcı bir detay yer alıyor. Şirketin antreposunda bulunan Bonzai isimli uyuşturucu haplar ile ilgili Yusuf Ö. Hayrettin Eker"e "Bizden o hapların daha önceden teslim edilenler var, ya abi onların listesini almış kesin onunla bir ihbar mektubu yapıp (Memur İsmail Y"yi kastederek) bir şey mi yapacak abi?" diye soruyor. Eker de görüşmenin bir yerinde İsmail Y"nin emniyetçe takip edildiğini, hapçılarla ilişkisi olduğunu, bu nedenle bir süre daha görev yaptığı yerde tutulması gerektiğini söylüyor. Bu "hap konusu" sorguda İsmail Y"ye soruldu. İsmail Y. şunları söyledi: "U. Kargo"da çalışıyordum. Mallardan birinin üzerinde Bonzai yazıyordu. Polis çevremden uyuşturucu olduğunu öğrendim. Bunları bir yere kilitledim. Bu konuyla alakalı antrepoya 2-3 kişi gelerek bu işin üstünü örtmem karşılığında 10-20 bin dolar para teklif ettiler."

    "Örf ve âdet gereği..."

    Ü. Lojistik"in yanı sıra S. Lojistik"in sahiplerinden Hüseyin B."nin de, Eker"e zarf içinde para verdiği iddia ediliyor. Teknik takibe göre 12 Kasım 2010"da saat 17.33"te Eker"in odasına giren Hüseyin B. sol iç cebinden çıkardığı içi dolu zarfı Hayrettin Eker"e uzatıyor. Eker zarfı alıp sol dış cebine koyuyor ve "Allah razı olsun, bayram harçlığı" diyor. Hüseyin B. sorgusundan bu olayla ilgili şunları söyledi: "Kurban Bayramı"ydı. Örf ve âdet gereği hediye kuponu veya para olabileceğini değerlendirdiğim beyaz zarfı AHL Kargo Müdürü Eker"e vermiş olabilirim." Üç ay süren teknik takibe, Ü. ve S. Lojistik"in yanı sıra D., M. Hava-yolları"nda da çeşitli isimlerin takıldığı belirlendi.

    Müdürü uyarı hapına boğdu!

    Rüşvet şemasında yer alan isimlerden biri de tutuklu bulunan Gümrük Muayene Memuru Erkan Uzanalioğlu. Uzunalioğlu"nun toplanan rüşvet paralarının dağıtımını yapan isimler arasında yer aldığı iddia edildi. Hayrettin Eker"e toplanan paraları zarf içinde her hafta cuma günleri aktaran Uzunalioğlu"na söz konusu zarflar ve zarfları verirken oda içindeki şüpheli hareketleri soruldu. 22 Kasım 2010"dan 31 Aralık 2010"a kadarki süreçte Uzunalioğlu"nun 10 kez, Eker"in odasına girdiği ve cebinden çıkardığı beyaz zarfı Eker"in cebine koyduğu tespit edildi. Yaklaşık 50 gün içinde 10 kez beyaz zarf içinde Eker"e "ne verdiği" sorulan Uzunalioğlu"nun tüm yanıtları "Vermiş olduğum zarfın içerisinde Hayrettin Eker"in benden daha önce istediği cinsel gücü arttırıcı hap bulunmaktadır" şeklinde oldu. Yapılan tespit tutanaklarına göre Hayrettin Eker"e üç ayda her hafta cuma günleri 40 kez beyaz zarf içinde para verildiği öne sürülüyor.

    Dokuz kişi aranıyor

    Operasyon düğmesine geçtiğimiz 7 Ocak"ta basılan ve toplamda 46 kişinin gözaltına alındığı operasyonda aralarında eski İstanbul Başmüdürü Lütfi Ekinci, Kargo Gümrüğü Müdürü Hayrettin Eker"in de bulunduğu 6 kişi tutuklu durumda. Soruşturmada 30 kişi tutuksuz yargılanırken, 9 kişi de iki aya yakın bir süreden beri firari konumda. Firari olan isimler arasında S. Lojistik"ten Hüseyin B., Ü. G. Lojistik"in ortaklarından Yusuf Ö., B. Gümrükleme Müşavirliği"nin sahibi Hakan T. ve G. Müşavirlik sahibi Zeki G."nin yanı sıra, gümrük memurları Barış A., Nazmi Ç., Önal Y., Halis D., Ali P. bulunuyor.

    Söz konusu isimler hakkında Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi 18 Ocak"ta yakalama kararı çıkardı. Bu arada soruşturmayı yürüten Savcı Fırat Sinan Kandemir"in iddianamesini hazırlama aşamasında olduğu öğrenilirken, geçen 16 Şubat"ta M. Havayolları"nda Kargo yöneticisi olan Levent A."nın da tutuklandığı öğrenildi.

    Radikal




    Rüşvet örümcek ağı gibi sarmış Yorumları