Türkler, Japonya'yı olumlu buluyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-07-2011 (17:56)   Son Mesaj: 03-07-2011 (17:56)    Cevap: 0    Gösterim: 450  

    03-07-2011

    Türkler, Japonya'yı olumlu buluyor

    Türkler, Japonya'yı olumlu buluyor


    Dünyanın önde gelen 16 ülkesinin dünyada nasıl algılandığına yönelik aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 27 ülkede yapılan araştırmaya göre, Türkler’in en olumlu baktıkları ülke Japonya oldu.

    Türkler en çok Japonya konusunda olumlu düşünüyor. Dünyanın önde gelen 16 ülkesinin nasıl algılandığına yönelik aralarında Türkiye"nin de bulunduğu 27 ülkede yapılan araştırma, Türklerin yüzde 64 oranla Japonya"ya karşı en olumlu düşünceye sahip olduğunu gösterdi. Buna karşın Türk halkının en olumsuz düşünceye sahip olduğu ülke ise İsrail.
    BBC tarafından 2 Aralık 2010 ve 4 Şubat 2011 arasında GlobeScan uluslararası araştırma şirketine yaptırılan, 16 ülkenin dünyada nasıl algılandığına ilişkin araştırmaya göre, Almanya yüzde 52 oranla en olumlu değerlendirilen ülke olurken, İran yüzde 16 oranla en olumsuz algıya sahip ülke oldu. Ayrıca İsrail, Pakistan ve Rusya"ya karşı da genel düşüncelerin olumsuz olduğu ortaya çıktı.

    Araştırmaya göre, ABD konusunda 27 ülkeden 18"i olumlu görüşlere sahip. Bir yıl önce yapılan benzer araştırmaya göre, ABD konusundaki pozitif görüşlerde artış görülüyor. Türkiye"de de böyle bir eğilim olduğu belirlendi. Nitekim Amerika"ya ilişkin olumlu düşünenlerin oranı, önceki araştırmaya göre 22 puan yükselerek yüzde 35, negatif düşüncelerin oranı ise 21 puan azalarak yüzde 49"a indi.

    -TÜRKLERİN YARISI ÇİN KONUSUNDA OLUMSUZ DÜŞÜNÜYOR-

    Çin"e yönelik Rusya hariç Avrupa"da genellikle olumsuz görüşler hakim. Aynı durum Türkiye için de geçerli. Türklerin yüzde 48"i Çin ile ilgili olumsuz, yüzde 34"ünün ise olumlu görüşleri var. Çin"e ilişkin olumsuz düşünenler oranı; Fransa yüzde 64, Almanya yüzde 62, İspanya yüzde 57 ve İtalya yüzde 56 düzeyinde seyrediyor.

    Japonya konusunda genellikle olumlu algılar var. Ülkeler arasındaki genel görüş yüzde 57 oranında olumluyken, araştırmanın gerçekleştirildiği 27 ülkeden 25"i Japonya ile ilgili pozitif düşünüyor. Türklerde Japonya"ya karşı yüzde 64 olumlu, yüzde 21 olumsuz düşünceye sahip.

    İngiltere"ye olumlu yaklaşanların oranında geçen yıla göre artış gözleniyor. Türkiye"de İngiltere"yle ilgili olumlu düşünenlerin oranı 23 puan artış göstererek yüzde 41, olumsuz görüşlerin oranı ise 13 puan düşüşle yüzde 40 oldu.

    Bu arada aynı araştırmada, Türkiye hariç bütün Avrupa ülkelerinin Fransa"ya karşı olumlu düşündükleri belirlendi. Ancak buna karşın Türkiye düşük olan olumlu düşünce oranı iki kat artarak yüzde 36, olumsuz düşünceler 14 puan düşerek yüzde 39"a geriledi.

    Avrupa Birliği(AB)"ne yönelik değerlendirmelerde de araştırma yapılan tüm ülkelerde genel bir iyileşme saptandı. Olumlu düşünceler geçen yıla göre 4 puan artarak yüzde 26"ya yükseldi. Türkiye"de ise AB üyelerine karşı olumlu düşünceleri yüzde 46 iken olumsuz düşüncelerin oranı yüzde 29 olarak belirlendi.

    Araştırmanın yapıldığı ülkelerde, Almanya"ya ilişkin olumlu düşüncelerin yüksek olduğu belirlendi. Almanya yüzde 62 olumlu düşünce oranıyla ilk sırada gelirken Türkiye"de de Almanya"ya karşı olumlu görüşler 23 puan artarak yüzde 53, olumsuz düşünce oranı ise yüzde 28 oldu.

    -İRAN, İSRAİL VE RUSYA'YA YÖNELİK OLUMSUZ GÖRÜŞLER HAKİM-

    Araştırmanın yapıldığı ülkeler arasında İran"ın en olumsuz görüşlere sahip ülke olduğu saptandı. İran konusunda genel düşünce yüzde 56 oranıyla olumsuz iken olumlu düşünce oranı ise sadece yüzde16. Türkiye"de İran"a ilişkin algı yüzde 36 olumlu, yüzde 45 olumsuz olarak belirlendi. Sadece Pakistan, İran"a yönelik olumlu düşünceye sahip.

    İsrail"e karşı genel anlamda düşünceler olumsuz. Yapılan araştırmada araştırmanın gerçekleştirildiği 27 ülkeden 22"si İsrail"e yönelik olumsuz düşüncellere sahip. İsrail"e karşı olumsuz görüşlerin yüzde 78 olduğu Mısır"dan sonra Türkiye yüzde 77 oranla ikinci sırada geldi. İsrail"e karşı en yüksek olumlu düşünce oranı yüzde 43 ile ABD"de saptandı.

    Rusya konusunda araştırmanın gerçekleştirildiği 27 ülkeden sadece 9 ülke olumlu görüş taşıyor. Türklerde de olumsuz düşünce oranı yüzde 43 iken, olumlu düşünce oranı ise yüzde 37 olarak belirlendi. Bu arada İtalya hariç bütün Avrupa ülkelerinde Rusya"ya karşı olumsuz bir düşünce hakim.




    Türkler, Japonya'yı olumlu buluyor Yorumları