Internette gezinirken heykeli dikilen bu köpegin tarihcesini anlatan bir makaleye denk geldim. Güzelde bir anlatim olmus. Hachiko da ayrica tür / cins olarak da Safkan Akita cinsi imis.

Hachiko ve SADIKLIK
1924 yılında Tokyo Üniversitesi’nde görev yapan Japon profesör Ueno, Japonca’da “sekiz tane” anlamına gelen Hachiko adını koydu köpeğine…
Gerçek Hachiko 8 Nisan 1923 Yılında Odate’de doğdu. 1924 yılında tokyo üniversitesinde görev yapan japon profesör Dr. Hidesabura Ueno, küçük bir köpek yavrusu edindi kendine. Profesör Ueno, japoncada “sekiz tane” anlamına gelen Hachiko adını koydu köpeğine. Safkan akita cinsi beyaz bir erkek olan hachiko, her sabah üniversiteye gitmek için evden metroya yürüyen sahibine eşlik etti. Metronun dış kapısına kadar getirdiği sahibini uğurladıktan sonra da eve döndü. Çok geçmeden bir akşam üniversite dönüşünde metronunn çıkışında hachiko’yu kendisini beklerken gördü profesör ve çok şaşırdı. Bu akıllı köpek sahibinin eve dönüş saatlerini hesaplayarak ve aynı yolu kullanacağını düşünerek metronun önüne gitmişti. Ondan sonraki bir yıl boyunca her sabah sahibini metroya kadar götürdü, her akşam iş çıkışında da metronun önünde karşıladı hachiko. Hiç saatini şaşırmadı. Ama bir akşam metrodan çıkmadı profesör, gözleri metronun kapısında gece boyunca bekledi hachiko. bir sonraki akşam yine yoktu profesör. Üçüncü akşam metrodan yine çıkmadı. Üniversite’de kalp krizi geçirip ölmüştü profesör…
Hachiko ve SADIKLIK
Profesörün ölümünden sonra Hachiko evden uzaklaştırıldıysa da; her seferinde konulduğu yerden kaçmış ve eski sahibinin evine gelmiş. Zamanla profesörün artık o evde yaşamadığını anlayınca ona eşlik ettiği tren istasyonuna gitmeye başlamış. Her akşam sahibinin gelişini beklemiş. Aynı istasyonu kullanan ve profesörle Hachiko’Yu tanıyan insanlar köpeğe yiyecek verir olmuşlar.
Hachiko her akşam sahibim metrodan çıkar diye inatla bekledi. Haftalar, aylar boyunca her akşam tokyo metrosunun Shibuya istasyonu’nun kapısına gitti. Tam 10 yıl boyunca sahibinin gelmesini bekledi. 12 yaşındayken metronun kapısında öldü.(1935) Bugün Tokyo’ya gidenlerin Shibuya istasyonunun kapısında karşılaştığı köpek heykeli Hachiko’dur. Hachiko ve SADIKLIK
Japonlar, sadakat ve insan hayvan ilişkisinin sembolü olarak ölümünden hemen sonra 10 yıl boyunca sahibini beklediği yere heykelini diktiler Hachiko’nun. İkinci dünya savaşı’ndan sonra da unutmadılar ve savaş sırasında tahrip olan heykelin yerine 1948′de yenisini diktiler. Bugün Shibuya istasyonu’nun o kapısı Hachiko çıkışı olarak biliniyor ve Tokyo’nun en önemli buluşma merkezlerinden biridir. Her yıl Hachiko’nun ölüm yıldönümü olan 8 Nisan’da da bir çok hayvansever heykelin önünde buluşurlar. Hachiko’nun hikayesi 1987 yılında bir japon filmine de konu oldu. Ülkemizde de japon filmleri festivali’nde gösterilmişti. 70 yıl önce yaşanmış bu köpek hikayesinin şimdi de Hollywood versiyonu çekildi ,
Ayrıca 1987’de ve 2009’da onun öyküsünü anlatan iki ayrı film çevrilmiş. 1987’de Seijiro Koyama’nın yönetimi ile çevrilen filmin adı “Hachiko’nun Öyküsü (Hachiko Monogatari)”. Ünlü oyuncu Richard Gere’in rol aldığı 2009’da çevrilen “Hachi: Bir Köpeğin Öyküsü (Hachi: A Dog’s Tale)” ise Lasse Hallström tarafından yönetilmiş.
Hachiko ve SADIKLIK
” Belki bazılarının aklından, ” bir köpeğin heykelimi dikilirmiş ?” diye geçebilir, ama dünya üzerinde az sayıda yaşanan bazı olayların ( tabi gerçeklerinin ) , sembolikte olsa ebedileştirilmesi, yıllarca onu görüp bir an için bile olsa hikayeyi aklından geçirmesine ve yine bir an için olsun insanlığını ve değerlerini hatırlamasına neden olur.”
” Japonlar, İnsanlara örnek olsun, en azından, bir an olsun iyi yönlerini, insanlıklarını hatırlasınlar diye bu köpeğin ve hikayesinin heykelini dikmiş. Bu köpek kadar bile değeri olmayanların, nerelerde oldukları düşünülürse… helal olsun Hachiko !!”
Bu arada 2009 yılında, hachiko nun hikayesini anlatan filmin fragmanını da verelim. güzel filme benziyor. ama bizden söylemesi, internette yaptığım araştırmada herkes filmde sürekli ağladıklarını söylüyorlar.Ona göre…