Öne Alınan Okul Kaydı ve Anaokulunda Teşvik

Anaokulundan ilkokula geçiş sürecinde çocuklar için yeni bir yaşam dönemi başlar. Viyana Belediyesi küçüklere optimal bir başlangıç sağlamak amacıyla okula başlangıç dönemi için yeni bir model geliştirdi. Okul kaydını ön bir tarihe almayı içeren bu yeni sistemle, planlanan okul başlangıcından bir yıl önce, çocukların olası teşvik ihtiyacını tesbit etmek ve gereken tedbirleri zamanında alabilmek mümkün.

Belediye Başkan Yardımcısı ve Eğitimden Sorumlu Eyalet Bakan Grete Laska konunun önemini şu sözleriyle vurguluyor: „Çocuklara yaşamda herşeyin en iyisini sunabilmek için en önemli şey: Onları teşvik etmek, teşvik etmek, ve teşvik etmektir. Yeni erken teşvik modeli ile bu amacımıza bir adım daha yaklaştık“. „Parola ise şu : Eksiklikler ne kadar erken teşhis edilirse, özgün teşvik de o kadar erken uygulanır“.

Bütün çocuklar için büyük iyileştirmeler getiren yeni „1+1 Erken Teşvik Sistemi“ çocuklara bir -veya ihtiyaç durumunda- iki yıllık özgün ek bir teşvik imkanı sunuyor.

Viyana Erken Teşvik Modeli´nin ayrıntıları:

1.Adım: Bütün Ebeveynlerin Bilgilendirilmesi

2009/10 öğretim yılında okula başlayacak olan (okul başlangıcı 7 Eylül 2009) çocukların aileleri Nisan 2008’in başında Şehir Eğitim Müdürlüğü’nden (Stadtschulrat) okula kayıt için bir davetiye aldılar.

2.Adım: Okul Kaydı 28 Nisan- 16 Mayıs Arası

28 Nisan’dan 16 Mayıs’a kadar 2009/10 öğretim yılı için ilkokulda okula kayıt işlemleri yapılmaktadır. Çocuklarını nerede kaydettirmek istediklerini bilen ebeveynler kaydı istedikleri okulda yaptırabilirler. Bu konuda henüz karar veremeyen veliler ise internette (www.schulfuehrer.at) Viyana ilkokullarıyla ilgili geniş kapsamlı bilgi alabilirler. „Herşeyin çok hızlı gittiğini“ düşünen ebeveyinlere iyi bir haber: Ebeveyinlerin çocuklarını kaydettikleri okul, onların ileride zorunlu olarak gitmesi gereken okul olmak zorunda değildir. Çünkü ebeveyinlerin elbette okul kaydından sonra da, ilkokulların sunumları hakkında bilgi edinme ve başka bir yerdeki ilkokul için karar verme imkanları vardır.

Kayıt için –şimdiye kadarki kayıt işlemlerinde olduğu gibi- aşağıdaki doküman ve evrakların getirilmesi gerekmektedir:

* Kayıt Belgesi (Meldenachweis): Okul kaydına ait davetiye veya aktüel ikametgah tezkeresi/Meldebestätigung (her ilçe belediye dairesinden alınabilir) veya (ana ikametgah yeri Viyana dışında olan çocuklar için) ana ikamet belediyesinden yükümlülük belgesi (Verpflichtungserklärung der Hauptwohnsitzgemeinde).
* Çocuğun doğum belgesi/Nüfus cüzdanı (Geburtsurkunde)
* Çocuğun vatandaşlığını ispatlayan bir belge
* Çocuğun dini inancını gösteren bir belge
* Çocuğun sosyal sigorta numarası



3.Adım: Mayıs / Haziran 2008’de Çocukların “Gözlemlenmesi” (Screening”)

Mayıs/ Haziran aylarında anaokulu pedagogları tarafından çocukların yetenekleri gözlenecektir. Somut olarak, okula kaydı yapıldığında Viyana Belediyesi’nin anaokullarından birini ziyaret eden çocuklar tanıdıkları çevrede bir ay boyunca gözlenecektir. (Mayıs/ Haziran 2008). Çocuğun dili kavraması, kelime hazinesi, telaffuzu ve motorik (grobmotorisch) koordinasyon gelişimi, algılama yeteneği ile duygusal ve sosyal gelişimi gözden geçirilmektedir. Örneğin çocuğun bir kalemi doğru tutup tutmamasına, kendisi, çevresindeki diğer insanlar, bitkiler ve hayvanlarla sorumluluk dolu bir ilişki geliştirip geliştirmediğine bakılır.

Okul kayıt döneminde anaokuluna gitmeyen çocuklar için anaokullarında yarım günlük tanıma günlerinde (Schnuppertage) “gözlem” yapılmaktadır. Bu çocukların ailelerine sözkonusu davetiye, Belediye Dairesi 10-Viyana Anaokulları bölümünden (Wiener Kindergärten) okul kaydından sonra yollanır.

4.Adım: Eylül 2008’den İtibaren Teşvik

Teşviğe ihtiyacı olan çocuklar, okula başlamadan önceki yıl içerisinde yoğun bir şekilde teşvik edilirler. Çocukların anaokulunda kişisel teşvikleri her zaman onların bütününe yöneliktir. Bunun da anlamı, çocuklar hiçbir zaman -örneğin iletişim gibi- tek bir konuda teşvik edilmemektedir, aksine teşvik her zaman bütünü (ganzheitlich) kapsamaktadır. Eğitim algılama, motorik gelişim, sosyal davranış ve ahlak gibi ağırlıklı konuları da kapsar.

Tüm bu eğitim alanlarının birbiriyle ilişkilendirilmesi ile dil yeteneğinin daha da iyileştirilmesi sağlanır. Buna ek olarak anaokulu pedagogları tarafından ebeveynlere yönelik çalışmalar yürütülür. Teşvik, Belediye Dairesi 10’un anaokulllarında ve (anaokulunda olmayan çocuklar için) “Hort”larda (yuvalarda) gerçekleşmektedir.

5.Adım: 2009 Yılı’nın İlk Yarısında Çocukların Okul Olgunluğunun (Schulreife)Tespit Edilmesi

Okula kayıt olmanın ikinci bölümünü Nisan 2009 yılında yapılacak olan çocuğun okula hazır olup olmadığının/okul olgunluğunun (Schulreife) tespit edilmesi oluşturur. Bu çocuğun gideceği okulun müdürü tarafından yapılır.

6.Adım: Okul Öncesi Sınıflarda (Vorschulklassen) Teşvikin 2. Bölümü

Eğer çocuğun okula hazır olmadığı (Schulreife) tesbit edilirse, çocuklar ilkokulda oluşturulan okul öncesi sınıfta (Vorschulklasse) bir yıl boyunca teşvik edilirler. Şarkı söylemek, müzik yapmak, matematikte erken eğitim, spor, dil ve konuşma ders konularından bazılarını oluşturur.

Viyana Belediye Başkan Yardımcısı Grete Laska bu konuda şunları dile getirdi: “Dil, sosyal- ve yaratıcı yetenekleri geliştiren konularda kapsamlı olarak sunulan önlemlerle, çocukların okul olgunluğunu (Schulreife) kazanması hedefine en iyi şekilde ulaşılması sağlanmaktadır. İlkokulda ek teşviklerin sunulduğu bir yılın olması bu çocuklar için büyük bir kazançtır. İlk başta sunulan bu ek yıl onları ilerideki okul yıllarında karşılaşabilecekleri büyük sorunlardan korumakta ve çocukların okul ve hayattaki başarılarını iyileştirmektedir.”

Diğer Sorularınız İçin

die Schulinfo Wien im Wiener Stadtschulrat (Viyana Eğitim Müdürlüğünde Viyana Okul Bilgisi)

Telefon: +431-525 25-7700

E-Mail: schulinfo@ssr-wien.gv.at

Çalışma Saatleri: Pazartesi, Salı, Perşembe, Cuma 8:30-15 arası

“Gözlemleme” (Screening) ile ilgili konularda Belediye Dairesi 10- Viyana Anaokulları’nın Bilgi Hattı

Tel.: +43 1 277 55 55 Pazartesi-Cuma, 7:30-18:00 arası

Ayrıntılı bilgi için

www.kindergaerten.wien.at