Almanya Egitim Sistemi

Almanya eğitim sistemi Avrupa'nın en yüksek standartlarında sahip olduğu eğitim kalitesiyle sosyal devlet anlayışını yansıtan parasız eğitim sistemine dayalıdır. Alman eğitim sisteminin bölümleri aşağıda sıralanmıştır. Çocuk Yuvaları (Kindergarten): Zorunlu eğitim ...


Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni
  • 1 gönderen yabanGülü
  • 1 gönderen yabanGülü

  1. Alt 03-05-2008, 14:05 #1
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    Almanya eğitim sistemi Avrupa'nın en yüksek standartlarında sahip olduğu eğitim kalitesiyle sosyal devlet anlayışını yansıtan parasız eğitim sistemine dayalıdır. Alman eğitim sisteminin bölümleri aşağıda sıralanmıştır.

    Çocuk Yuvaları (Kindergarten): Zorunlu eğitim kapsamında olmayan çocuk yuvaları iki ile altı yaş arasındaki çocukların devam ettiği ve çocukların ilk temel gelişim eğitimini aldığı okullardır. Zorunlu olmamasına rağmen ailelerin çoğu, çocuklarını bu okullara gönderirler. Ayrıca bu okullar ana dili Almanca olmayan çocukların dil bilgilerinin gelişmelerine de yardımcı olur.

    İlköğretim Okulları (Grundshule): Almanya'da temel eğitimin bir parçası olan ilköğretim okullarına çocuklar yedi yaşında başlarlar ve dört sene temel düzeyde bir eğitim alırlar. Bu temel eğitimden sonra öğrenciler, kendi yeteneklerine göre veya danışman öğretmenlerinin tavsiyeleriyle bir ortaokula yönlendirilir. Bazı eyaletlerde bu dört seneye ek olarak iki sene de yönlendirme (Orientierungsstufe) sınıfları bulunmaktadır. İlkokuldan mezun olan öğrenciler eğitim süresi altı yıl olan orta öğretimlerine devam ederler. Bu eğitimi veren dört okul türü şunlardır: Realschule, Hauptscule, Gymnasium ve Gesamtschule.

    Ortaokul (Realschule): Eğitim süresi altı yıldır. Hauptschule'ye göre eğitim düzeyi daha yüksektir. Genelde belli bir mesleğe yönelim için temel oluşturur. Realschuleabschluss ( Ortaokul Bitirme Sınavı) başarıyla tamamlayanlar genellikle bir mesleğe yönelik meslek okullarına ya da meslek liselerine devam ederler.

    Ortaokul (Gesamtshule): Alman eğitim sisteminde diğer bir orta dereceli okul da Gesamtschule'dir. İlkokulu bitiren herkes Gesamtshule'ye devam edebilir. Bu okullarda Hauptschule, Realschule ve Gymnasiumun'un birçok özelliklerini taşıyan bir eğitim programı uygulanırken diğer okullara geçiş yapılabilmesi ve pratiğe yönelik eğitim de vermektedir.

    Meslek Okulları (Hauptschule): Meslek okullarında dersler basittir ve meslek yaşında kalifiye eleman yetiştirmek için temel bir eğitim sunar. Eğitim süresi beş yıldır.

    Lise (Gymnasium): Tamamen üniversite ve akademik eğitime yönelik bir temel eğitim sunan gymnasium (lise) eğitim düzeyi ilkokul sonrası en zor olan okuldur. Eğitim süresi dokuz yıldır. Gymanasium'u bitiren öğrencilerin Abitur( lise bitirme) sertifikası sınavına girmeleri gerekmektedir. Ancak bu sınavı başarıyla verip Abitur sertifikasını alan öğrenciler üniversiteye girme hakkına sahip olabilmektedirler.

    Lisans Eğitimi

    Farklı ülkelerden gelen öğrencilerin Almanya'da üniversite eğitimi alabilmesi için kendi ülkelerinde en az on üç yıllık bir eğitim almaları ve Abitur'a denk bir sertifika belgelemesi gerekmektedir. Böyle bir eğitim sistemi olan ülkelerden gelen öğrenciler dil yeterlilik sınavından başarılı oldukları takdirde üniversiteye başlayabilmektedir. Ancak daha az eğitim gören yabancı öğrenciler, üniversite eğitimlerine başlamadan önce bir yeterlilik sınavına girmek zorundadırlar. Türkiye'de de eğitim 11 yıl olduğundan, yüksek öğrenimlerine Almanya'da devam etmek isteyen Türk öğrencilerin de bu sınava girmeleri gerekmektedir.

    Bunun dışında Türk öğrencilerin ÖSS'de başarılı olup kayıt yaptırma zorunluluğu yoktur, ancak kayıt yaptırmanız yine de tavsiye edilir, çünkü Almanya'daki üniversite tarafından kabul edilmediğiniz takdirde Türkiye'deki öğrenim hakkını kaybedersiniz. ÖSS tarafından herhangi bir Yüksek Öğretim kurumuna yerleştirilmiş olmanız yeterlidir. Yabancı öğrencilerin Almanya'da üniversite eğitimlerine başlamadan önce DSH dil yeterlilik sınavına girerek, Almancalarının dersleri takip edebilecek düzeyde olduğunu da ispatlamaları gerekmektedir.

    Lisans Eğitimi için gerekli belgeler şunlardır;

    • Lise Diploması
    • ÖSS sonuç belgesi
    • Tercih Belgesi
    • Dil Belgesi

    Studienkolleg - Hazırlık: Studienkolleg üniversite öncesi yabancı öğrencilerin katıldığı bir hazırlık sınıfıdır. Almanya'da üniversite öncesi eğitim 12 yıl olduğundan dolayı kendi ülkelerinde 11 yıl eğitim gören öğrencilere yöneliktir. Studienkolleg üniversiteler bünyesindedir ve ücretsizdir. Bu programa katılabilmek için iyi seviyede Almanca bilgisine sahip olmak gerekmektedir. Bu hazırlık sınıfı Türkiye'deki hazırlık sınıfları ile eşdeğer değildir.

    Studienkolleg'e başvuru için öncelikle bir üniversiteye ön kayıt yaptırılmalıdır. Daha sonra eyalete bağlı Eğitim Kültür Bakanlığı'na gerekli belgeler ile başvurulmalıdır.

    Gerekli belgeler şunlardır: Diplomanız, Almanca sertifikanız (minimum mittelstufe üzeri 200-400 saat Almanca dersi görmüş olmak), üniversiteye ön kayıt yaptırdığınıza dair belge ve bir özgeçmiş. Bu belgelerin kopyaları resmi daire veya noter tarafından tasdik edilmeli ve Almanca tercümeli olmalıdır. Başvurunuz incelenip kabul edildikten sonra Studienkolleg sınavına nerede gireceğinize dair size yazı gönderilir.

    Eğer üniversitede öğrenim göreceğiniz bölüm matematik veya fen bilimleri ile ilgili ise sınavda Almanca ve genel kültür sorularının yanı sıra ikinci bir sınav olarak matematik sınavı yapılır. Sınavı başarıyla tamamlayan öğrenciler üniversite okumaya hak kazanırlar.

    Studienkolleg'i okumadan üniversiteye direk kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler, 11 yıllık düz lise okuyanlar bir senede hazırlık okuduklarında ve gerekli şartları yerine getirdikleri zaman, hazırlık sınıfını (Studienkolleg) geçerek, ilgili üniversitenin geçici kabul yazısı ile direkt lisans öğrenimine başlayabilirler. Üniversitenin dil sınavını geçtikten sonra da asıl kayıtları yapılır.

    Hiç Almanca bilmeyenler, Türkiye'de veya Almanya'da Üniversite'nin dışında, kendi imkanları ile herhangi bir dil okuluna devam edebilirler.

    Almanya'daki özel dil okulları için, Almanya'da dil okulları sayfamıza bakabilirsiniz…

    Yüksek Lisans

    Almanya'da Yüksek lisans genelde ikiye ayrılır .

    1. Klasik Yüksek Lisans Eğitimi

    Bu yüksek lisans eğitimi, lisans eğitiminin devamı olarak görülüp sadece aynı bölümde yapılabilir. Türkiye'de lisans öğreniminden sonra Almanya'da yaklaşık 2 yıl daha öğrenim gördükten sonra alacağınız diploma, Türkiye'de yüksek lisans diploması olarak kabul edilir. Bununla hem Türkiye'de , hem de Almanya'da doktora yapmaya hak kazanırsınız. Başvuru sırasında yeterli Almanca bilgisine sahip olmanız ve uzmanlık eğitiminize başlamadan önce yapılacak olan DSH dil sınavını kazanmanız gerekmektedir. Böylece branşınızla ilgili bir bölümü olan her üniversitede öğrenim görebilirsiniz.

    2. Yeni İngilizce/Almanca Yüksek Lisans Programları (International Degree Programes)
    Türkiye'de ve birçok ülkede olduğu gibi Almanya'da da yüksek lisans programları mevcuttur. Eğitim dilleri İngilizce ve Almanca'dır. Buna katılım şartı, lisans diploması, iyi bir not ortalaması ve iyi seviyede İngilizce dil bilgisidir. Almanca dilbilgisi sadece istisnai durumlarda şart koşulmakta olup , genelde mesleki eğitime başlamadan önce düzenlenen Almanca yoğun kurslara ve ayrıca eğitim sürecinde de Almanca kurslarına katılabilme imkanı bulunmaktadır. Mastır programları branşınızla ilgili temel bilgilerin var olmasını şart koşmaktadır.

    İngilizce veya sadece Almanca olan programlar da olmasına rağmen, en çok programlar İngilizce ve Almanca'dır.

    Almanya'daki üniversitelerde öğrenim ücreti alınmamaktadır. Almanya'da yüksek öğrenim görmek isteyen öğrenciler geçimlerini kendileri sağlar. Öğrenci vizesi alabilmek için bu masrafların Almanya'da yada Türkiye'de bulunan bir kişi tarafından karşılanacağı belgelenmelidir.

    Burs İmkanları:

    İngilizce ve Almanca Mastır Programları için DAAD'nin TEV ile ortaklaşa verdiği bir burs vardır. Bu burs imkanından faydalanabilmek için TEV'e başvurabilirsiniz:

    Türk Eğitim Vakfı, Eğitim Müdürlüğü
    Büyükdere Cad. No. 111, Kat: 8
    80300 Gayrettepe – İstanbul
    Tel. 0212-217 58 58
    Fax: 0212 217 56 90
    tev@tev.org.tr

    Doktora Eğitimi
    Almanya'da doktora yapabilmek için bir Türk üniversitesinden Yüksek Lisans Diploması ile mezun olmak gerekmektedir. Ayrıca yeterli seviyede Almanca dil bilgisine de (en az 400 – 600 ders saati) sahip olmak ya da doktora çalışmasının başlangıcında veya sürecinde yüksek düzey dil sınavını kazanmak gerekmektedir.

    Özellikle teknik ve fen bilimleri alanlarında gittikçe, İngilizce bir Doktora çalışması yapmanız mümkündür. Son karar üniversiteye ve danışman profesörünüze bağlıdır.

    Öncelikle Almanya'da doktora yapacağınız konuda uzman olan ve doktora çalışmaları sırasında danışacağınız bir profesör seçmelisiniz. İlgili profesöre yazı ile başvurup (ayrıntılı özgeçmiş, planlanan çalışmanın konusu, açıklama vs.) olurunu aldıktan sonra üniversite bünyesindeki “Akademisches Auslandsamt” (yabancı öğrenciler için Akademik İşlemler Birimi) ile resmi işlemlere (başvuru, Almanca dil bilgisi v.s.) başlamanız gerekmektedir. Türkiye'de olduğu gibi Almanya'da doktora dersi olmadığından ve tezinizi hazırlarken tek başınıza olacağınızdan, danışmanlık için seçeceğiniz bu profesör sizin için çok önemlidir. Toplam süre takriben 3 yıl olup, kesin bir zaman süreci bulunmamaktadır. Şayet doktora çalışmasını Türkiye'de bitirmeye karar verirseniz, mutlaka Türkiye'deki doktora giriş sınavını verip, ders programını tamamlamanız gerekmektedir. Almanya'da, özellikle Fen bilimleri ve Teknik alanlarda İngilizce Doktora yapmanız da mümkündür, ancak bu konunun danışman hoca ile önceden görüşülmesi gerekmektedir.

    NOT: Doktora çalışmasının konusu genelde doktora yapan kişi tarafından seçilir ve ilgili Profesöre bildirilir. Daha sonra Profesör ile birlikte Doktora tezinin detayları görüşülür.

    Yeni bir program: PHD Programı
    PHD Programı (Promotion an Hochschulen in Deutschland), Doktorayı sabit bir yapı kazandırma amacı ile destekleyen bir programdır. Bu yapılandırılmış doktora programı, doktora yapanlara özel danışmanlık ve destek sağlar.

    Araştırma imkanları için başvurabileceğiniz adresler:
    www.forschungsportal.net ve www.research-in-germany.de

    Almanya'da eğitim hakkında bilgilere Alman Akademik Değişim Merkezi (Deutscher Akademischer Austauschdienst) DAAD web sitesinden ulaşabilirsiniz.

    alinti:milliyet

    Konu yabanGülü tarafından (03-05-2008 Saat 14:14 ) değiştirilmiştir.
    tuerkraider bunu beğendi.
  2. Alt 05-08-2012, 23:52 #2
    Ziyaretci
    Misafir31 Mesajlar: n/a
    yalana bak yalana

  3. Alt 05-09-2012, 09:59 #3
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    Misafir31´isimli üyeden Alıntı
    yalana bak yalana

    lütfen beni yanlis anlamayin, düsüncenize saygim var tabiki, bende bazen aynen sizin gibi düsünüyorum ama beni meraklandiran bu cümlenizin arkadasindaki dayanak.

    kötü deneyimleriniz var ise paylasmak isterseniz cok sevinirim.

    saygilarimla

    safinaz bunu beğendi.
Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.