MUHAKEME.NET FORUMU

MUHAKEME.NET FORUMU (https://www.muhakeme.net/forum/)
-   Yurt dısında egitim ve deneyimleriniz (https://www.muhakeme.net/forum/yurt-disinda-egitim-ve-deneyimleriniz/)
-   -   Avusturya: üniversite egitimi (https://www.muhakeme.net/forum/yurt-disinda-egitim-ve-deneyimleriniz/3941-avusturya-universite-egitimi.html)

yabanGülü 03-05-2008 13:59

Avusturya: üniversite egitimi
 

Avusturya'da Üniversite Eğitimi Hakkında

Avusturya’da lisans eğitimi alabilmek için, eğitim almak istediğiniz bölümü Türkiye’de kazanmış olmanız gerekmektedir. Türkiye’de ÖSYM tarafından hangi bölüme yerleştirilmeniz yapılmış ise Avusturya’da da sadece o bölüme ya da o bölüme en yakın bölüme kayıt yaptırabilirsiniz. ÖSYM tarafından yerleştirilmiş olmanız yeterlidir; ayrıca üniversiteye kayıt yaptırmanıza gerek yoktur. 2 yıllık yüksek okul programlarının Avusturya´da karşılığı yoktur. Türkiye´de 4 yıllık bir programa yerleştirilmiş olmanız gereklidir.

Avusturya’da eğitim dili Almanca olduğundan, bölümünüze başlayabilmeniz için ileri derecede Almanca bilmeniz gerekmektedir. Almanca bilgisi yetersiz olan öğrenciler Viyana Üniversitesinde Hazırlık Programına alınırlar. Bu program Avusturya Federal Eğitim Bakanlığı gözetiminde yürütülmekte olup, Viyana’daki tüm üniversiteler için geçerlidir.
Hiç Almanca bilmeyen öğrencilerin lisans eğitimine kabul edilecek düzeye gelmeleri 2 dönemde gerçekleşmektedir. Bu süre yeterli düzeye gelmeyen adaylarda 3 döneme kadar uyabilir. Bazı bölümlere girmek için Almanca yeterliliğinin yanı sıra bazı ek yeterlilik sınavlarına da alınabilirsiniz.

Normal akademik sistemde olduğu gibi, Hazırlık Programı da dönemler halinde devam eder. Kış dönemi Ekim başından Şubat sonuna kadar sürerken, yaz dönemi Mart başında başlayıp Haziran sonunda biter. Hazırlık eğitiminde Almanca kurlar halinde öğretilir ve bir kur bir dönemde tamamlanır. Bir kur 350 üniteden oluşur. Kayıtlar seviye tespit sınavı değerlendirmesi ile alınır.

Hazırlık Programında Almanca dersleri 20 kişilik sınıflarda verilir. Sınıflardaki öğrenciler çeşitli ülkelerden gelmektedir. Dil eğitiminin yanısıra öğrencilere oryantasyon çalışması olarak farklı etkinliklere de katılma fırsatı verilir. Bu sayede öğrenciler lisans eğitimine başladıklarında hem Almanca bilgisi olarak hem de kültür ve yaşam tarzı olarak Avusturya’da eğitim almaya hazırlanmış olurlar.

Her dönemde 3 sınav yapılarak bir sonraki kura geçilir. Sınavlar öğretmenlerden oluşan bir komite tarafından düzenlenir ve sonuçlandırılır. Her bir sınav için 18 Euro sınav harcı alınır.

Hazırlık Programını başarı ile tamamlayan öğrenciler lisans eğitimi alacakları bölüme kayıt yaptırabilirler.


Avusturya’da Üniversite Eğitimi Almak İçin 10 Süper Neden :
1. Avusturya ‘daki üniversitelerin kalitesi ve eğitimlerindeki yüksek standartlar tüm dünyaca Kabul edilmekte ve bu yüzden Avusturya üniversiteleri yurtdışında öğrenim görmek isteyen öğrenciler tarafından çok rağbet görmektedir.

2. Avusturya’daki devlet üniversitelerinden mezun olarak alacağınız diplomalara YÖK tarafından denklik verilmektedir.

3. Avusturya’daki üniversitelerin yıllık harcı yaklaşık 1450 Euro dur. Bu rakam dünyanın en ekonomik üniversite eğitim ücretlerinden biridir.

4. Avusturya üniversiteleri çok donanımlı olup, alacak olduğunuz eğitimin en iyi düzeyde olması ve öğrenim veriminizin artması için size her türlü imkanı sağlamaktadırlar.

5. Avusturya’da bir lisans programını bitirdikten sonar, yüksek lisans yapmak için LES, GRE, GMAT gibi ön sınavlara girmek zorunda kalmazsınız. Avusturya üniversiteleri yüksek lisans ve doktora eğitimine doğrudan geçiş kolaylığı sağlamaktadır.

6. Çoğu Avrupa ülkesinde üniversite öğrencilerinin para kazanmak için çalışmaları yasaktır. Avusturya’da ise üniversite öğrencileri dilerlerse ayda 600 Euro ya kadar olan bir maaşla yasal olarak çalışıp, giderlerini karşılayabilmektedir.

7. Avusturya’da üniversite eğitim alan öğrenciler, Erasmus ve Sokrates öğrenci değişim programlarından yararlanarak, diğer Avrupa birliği ülkelerindeki, üniversitelerde iki sömestre ücretsiz üniversiteye eğitimi alabilirler.

8. Avusturya dünya’da refah düzeyi ve yaşam kalitesi en yüksek ülkelerden biridir.

9. Viyana dünyanın en zengin kültürel içeriğe sahip başkentlerinden biridir.

10. Avusturya’nın muhteşem doğal güzellikleri her yıl binlerce turisti cezbetmektedir.


BAŞVURU ve KAYIT İŞLEMLERİ Avusturya’da üniversite kaydı yapabilmek ve lisans eğitimi alabilmek için, eğitim almak istediğiniz bölümü Türkiye’de kazanmış olmanız gerekmektedir. Türkiye’de ÖSYM tarafından hangi bölüme yerleştirilmeniz yapılmış ise Avusturya’da da sadece o bölüme ya da o bölüme en yakın bölüme kayıt yaptırabilirsiniz. ÖSYM tarafından yerleştirilmiş olmanız yeterlidir; ayrıca üniversiteye kayıt yaptırmanıza gerek yoktur. 2 yıllık yüksek okul programlarının Avusturya´da karşılığı yoktur. Türkiye´de 4 yıllık bir programa yerleştirilmiş olmanız gereklidir.

Yurtdışı üniversite yerleştirmeleri alanında deneyimli bir kuruluş olan ELT ile Avusturya’da üniversite başvurunuz büyük bir kalite ve profesyonellikle yapılacaktır.



Ne zaman Başvuru Yapmalısınız?

Avusturya eğitim sisteminde her bir sömestir yeni bir öğrenim yılı başlangıcı gibi işlev görmektedir.Yaz ve kış olmak üzere 2'li sömestir sistemi uygulanmaktadır.

Kış Sömestiri Başlangıç tarihi: 1 Ekim
Kış Sömestiri İçin Üniversiteye Son Başvuru Tarihi: 31 Ağustos

Yaz Sömestiri Başlangıç tarihi: 1 Mart
Yaz Sömestiri İçin Üniversiteye Son Başvuru Tarihi: 31 Ocak

Avusturya'da üniversite eğitimi almak üzere yapacağınız başvurunuzu çok iyi planlamalısınız. Başvuru-kabul ve vize işlemleri, uzun ve zorlu bir süreçtir. Geç yapılan başvurular çoğu zaman zorunlu olarak bir sonraki döneme kayıt zorunluluğuna neden olmaktadır.



Kayıt ve Vize İçin Gerekli Olan Belgeler
Lisans başvurusu için gerekli belgeler:
+ Lise diploması : Almanca yeminli tercüme ve Apostil onaylı olmalıdır.
+ ÖSYS sonuç / yerleştirme belgesi: Almanca yeminli tercüme ve Apostil onaylı olmalıdır.
+ Üniversitede okuyor iseniz Öğrenci Durum Belgesi: Almanca yeminli tercüme ve Apostil onaylı olmalıdır.
+ Üniversitede okuyor iseniz not dökümü (Transkript) : Almanca yeminli tercüme ve Apostil onaylı olmalıdır.

Yüksek Lisans başvurusu için gerekli belgeler:
+ Üniversite diploması veya mezuniyet belgesi : Almanca yeminli tercüme ve Apostil onaylı olmalıdır.
+ Türkiye`deki üniversitelerde Master yapma hakkına sahip olduğunuza ilişkin belge (LES sonuç belgesi; Master öğrencisi iseniz öğrenci belgesi) : Almanca yeminli tercüme ve Apostil onaylı olmalıdır.
+ Eğer yüksek lisans eğitimine başlayıp ders geçtiyseniz not dökümü (Transkript) : Almanca yeminli tercüme ve Apostil onaylı olmalıdır.

Vize için gerekli belgeler
Avusturya’da,üniversite öğrenimi ya da dil okulu için,uzun sure kalacak öğrencilerin
Uzun süreli öğrenci vizesi (Aufenthaltserlaubnis für Studierende) almaları gerekmektedir.

Vize başvurusu için şu evraklar istenmektedir:
1. Üniversiteden gelecek olan kabul belgesi
2. Vize başvuru formu
3. Pasaport ve noter tasdikli pasaport tercümesi
4. İkametgah İlmühaberi ( Noter tasdikli tercüme)
5. Nüfus cüzdanı sureti ( Noter tasdikli tercüme)
6. Sabıka kaydı ( Noter tasdikli tercüme)
7. Yurt kabul belgesi
8. İki adet yeni çekilmiş vesikalık fotoğraf ( Arka fonu beyaz olmalı)
9. Finansal durumunuzu gösteren belgeler(başvuru esnasında hesabınızda 5100 Euro gözükmesi gerekmektedir.)

Avusturya’da Üniversite Eğitimi Almanın Maliyetleri:
Avusturya dünyanın en ekonomik şartlarla üniversite eğitimi veren ülkelerinden biridir. Bu nedenle hem ülkemizden hem de dünyanın pek çok ülkesinden öğrenciler Avusturya’ya akın etmektedir.

Eğitim Masrafları Lisans programı alanlar ( dönemlik harç) : 742 Euro
Üniversite Öğrenci Derneği Harcı : 15 Euro
Bireysel Öğrenci Sigortası ( Zorunlu) (Aylık) : 21 Euro

Diğer Masraflar
Yurt Aidatı : 180 - 220 Euro
Aylık Ulaşım Giderleri : 50 Euro
Aylık yaşam giderleri ( Beslenme vs.) : 200 Euro


Kaynak: ELT Yurtdışı Eğitim Hizmetleri

safahat 05-02-2008 18:04

avusturya ile ilgili soru??
 

Öncelikle Viyana daki egitim sistemiyle ilgili vermis oldugunuz aciklayici bilgilerden dolayi tesekkürler. Benim sormak istedigim su; Ben türkiyede 4 yillik üniversite programini kazandiktan sonra okumak icin almanyaya geldim. Burda bir Sozial pädagogische Berufsfachschule"de egitim gördüm ve Erzieherin olarak Abschlusszeugnisimi aldim. Bu sartlarda Viyanada bir Üniversitede weiterstudieren yapmak istesem, bu bahsettiginiz almanca yeterlilik sinavina girmem gerekirmi?? Almanyadan böyle bir okul bitirmis olmam dil sinavini atlatmam icin ise yararmi??

Eger zaman ayirip sorumu cevaplayabilirseniz cok sevinirim.
simdiden tesekkürler

alptraum 05-02-2008 19:40

Almanya da okumadan önce dil egitimi almissinizdir ya da almanca olarak yeterlisinizdir bu da yeterli zaten.Eger elinizde belgeniz yoksa burada bir sinava girip de halledebilirsiniz öyle ya da böyle gelebilirsiniz.Almanya dan avusturyaya geciste problem olmuyor, aslinda avusturya dan almanyaya geciste dil problemi oluyor

selametle

ishak02 08-21-2009 20:05

--->: Avusturya: üniversite egitimi
 

Kısmet olrsa ben de bu sene Viyanada okuyacagım türkiyede 4 yıllık işletme ingilizce kazandım şuan şirket aracılığı ile kaydımı yaptırıyorum şimdiden almanca ögrenmeye çalışıyorum orda zorluk çekmemek için forumda işime yarıycak çok şeyin oldugunu görmek beni sevindirdi : ) aramizda benden daha tecrübeli arkadaşlar varmış sizlerinde bana önerilerinizi bekliyorum inşallah : ) teşekürler şimdiden..


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:56 .

2000- 2024
Tüm bağışıklıklar ve idelerden bağımsız olan sözcükleri sarfetmeye mahkumdur özgürlük