Windows'un 32-bit ve 64-bit sürümleri arasındaki fark nedir?

32-bit ve 64-bit terimleri, bir bilgisayarın işlemcisinin (CPU da denir) bilgileri işleme şekliyle ilgilidir. Windows'un 32-bit ve 64-bit sürümleri, sırasıyla, 32-bit ve 64-bit işlemcisi olan bilgisayarla kullanılmak üzere tasarlanmıştır.


Bilgisayarım Windows'un 64-bit bir sürümünü çalıştırabilir mi?

Windows'nın 64-bit bir sürümünü çalıştırabilmesi için bilgisayarınızda 64-bit bir işlemci bulunmalıdır. Bilgisayarınızın işlemci hızını bulmak için aşağıdakileri yapın:


1.
Başlat düğmesi , Denetim Masası, Sistem ve Bakım ve ardından Sistem'i tıklatarak Sistem'i açın.
2.
Sistem altında, işlemci türünü ve hızını görebilirsiniz.

Windows'un 32-bit bir sürümünden Windows'un 64-bit bir sürümüne yükseltebilir miyim?

Hayır. Şu anda Windows'un 32 bit sürümünü çalıştırıyorsanız, yalnızca Windows'un başka bir 32 bit sürümüne yükseltme gerçekleştirebilirsiniz. Benzer şekilde. Windows Vista'nın 64 bit sürümünü çalıştırıyorsanız, yalnızca Windows Vista'nın başka bir 64 bit sürümüne yükseltme gerçekleştirebilirsiniz.
Windows'un 32 bit ve 64 bit sürümlerini yükleme ve yükseltme hakkında ayrıntılı bilgi için Windows Vista için yükleme seçenekleri (32 bit) veya Windows Vista için yükleme seçenekleri (64 bit) çevrimiçi adresine gidin.


64-bit bir bilgisayarda 32-bit programları çalıştırabilir miyim?

Windows'un 32-bit bir sürümünü çalıştıran bir bilgisayar için tasarlanmış birçok program, herhangi bir değişiklik yapılmadan Windows'un 64-bit bir sürümünü çalıştıran bir bilgisayarda çalışır. Ancak, bazı durumlarda performansta farklılıklar olabilir. 64-bit bir bilgisayarınız varsa, 64-bit bir bilgisayarda çalışmak üzere tasarlanmış programları kullanmanız en iyisidir.



64-bit bir bilgisayar kullanmanın avantajları var mı?

64-bit bir bilgisayar 32-bit bir bilgisayarın iki katı kadar bilgi işleyebilir ve önemli miktarda daha fazla rasgele erişim belleğine (RAM) sahip olabilir. Video, büyük veritabanı aramaları veya karmaşık hesaplamalar ve büyük miktarda bellek gerektiren oyunlar ve başka programlarla çalışıyorsanız, 64-bit bir bilgisayar iyi bir seçim olabilir. Ancak, 32-bit bir bilgisayar da çoğu programla çok iyi çalışır. Örneğin, elektronik tablo programları, web tarayıcıları ve sözcük işleme programları, 32-bit ve 64-bit bilgisayarlarda hemen hemen aynı hızda çalışır.


Windows'un 64-bit bir sürümünü çalıştırıyorsam, aygıtlarım için 64-bit sürücüler mi gerekir?

Evet, Windows'un 64-bit bir sürümüyle çalışmaları için tüm aygıtların sürücülerinin 64-bit olması gerekir. Sürücüleri nasıl denetleyeceğinizi öğrenmek için, Sürücüyü onarma veya güncelleştirme konusuna bakın veya aygıt üreticisinin web sitesine gidin. Windows Vista Yükseltme Danışmanı web sitesine giderek de aygıtlar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

kaynak:microsoft.com