S-Video Nedir?
S-Video, ya da açık adıyla Separate Video, örneğin bilgisayarınızdan televizyonunuza “TV-Out” alabileceğiniz bir görünt&uuml ; iletim biçimidir. S-Video’yu ekran kartınızın arkasındaki veya dizüstü bilgisayarınızdaki çıkıştan tanıyorsunuz.
S-Video Nedir?
Soldan sağa VGA, S-Video (mavi daire) ve DVI çıkışları
S-Video çıkışı ekran kartı dışında DVD oynatıcınızda da görebilirsiniz . Dikkatli gözler, DVD oynatıcıdaki S-Video çıkışının, televizyondaki S-Video girişinin, ya da köşedeki elektronikçide n aldığınız S-Video kablosunun uçlarının dört pinli olduğunu farkedecektir. S-Video standardında normalde parlaklık (aydınlanma) ve renkler için dört pin yeterlidir, ancak ekran kartları yine de 7 pinlik bir bağlantı noktası içerir ve aynı çıkıştaki ek pinlerden (birinden) kompozit çıkış da verir.
S-Video Nedir?
Standart S-Video kablosu
Standart S-Video kablosu bir tür Mini-DIN kablodur. 4 pinlik standart S-Video kablo ucu, ekran kartında gördüğ&uuml ;nüz 7 pinlik çıkışa oturur ama 7 pinlik uç, dört pinlik çıkışa oturmaz. Bu arabirimi kullanarak bilgisayarla en sık yapılan şey, TV-Out olarak adlandırılan, görünt&uuml ;yü televizyona aktarma işidir.
S-Video analog bir iletim standardıdır. Yine analog bir sinyal olan kompozitten farkı, görünt&uuml ;yü bir yerine iki kanaldan taşımasıdır. Bir kanaldan aydınlık verisi iletilirken, diğer kanaldan renk verisi iletilir, buna uygun olarak da gördüğ&uuml ;nüz dört pinden ikisi bu sözettiğimiz veri tiplerini iletir, diğer ikisi de bu pinlerin toprak bağlantılarıdır. Kompozitte ise görünt&uuml ; verisinin tamamı tek kanaldan iletilir. Her iki arabirim de sadece görünt&uuml ; iletir; sesi bunlar üzerinden aktaramazsınız.
S-Video Nedir?
Görünt&uuml ; kalitesiyle ilgili bir sıralama yapacak olursak, bugün en yüksek kaliteli çıkışın DVI, HDMI gibi dijital arabirimlerle sağlandığını söyleyebiliriz . Bunun hemen arkasından, ana renk bilgilerinin ayrı ayrı iletildiği “komponent&rdqu o; çıkışlar gelir. Standart VGA çıkışı böyle bir tür sinyal sağlar. Eğer görünt&uuml ; kaynağınız veya televizyonunuz bu arabirimleri sağlamıyorsa, S-Video’yu tercih etmelisiniz. Zorunlu kalmadıkça kompozit çıkış kullanmayın.
Son olarak, analog bir sinyal olduğundan S-Video da tabii HDCP desteklemiyor.
Kaynak : pclabs. gen.tr