BitTorrent, P2P paylaşım yöntemlerinden biridir. Bram Cohen tarafından yazılmış olan BitTorrent, .torrent uzantılı yaklaşık 50 kb civarındaki dosyaların tracker (takipçi) sayesinde paylaşılması esasına dayanır.

BitTorrent’in en önemli özelliği ne kadar upload o kadar download. Paylaşım esnasında .torrent dosyasını kullanan tüm kullanıcılar birbirlerine upload yaptığı için her kullanıcı o dosyayı yüksek hızlarda indirir.

BitTorrent’in sözlük anlamı “Bit Seli” dir.

Torrent Mantığı:

A kullanıcısı bir dosyayı (film, program vs.) paylaşıma açıyor. Tabi bunu yaparken paylaştığı dosya için .torrent uzantılı bir dosyayı duyuru sitelerine (announce site) upload ediyor.

B kullanıcısı bu .torrent uzantılı dosyayı duyuru sitelerinden indirerek yardımcı bir programla açıyor. Ve indirme başlıyor. B kullanıcısı A kullanıcısından dosyaları indiriyor. Ardından C kullanıcısı da bu paylaşıma katıldığı zaman hem A’dan hem de B’den indirmeye başlıyor. Böylece hız artıyor. Ne kadar çok kullanıcı varsa o kadar hızlı download yapma imkanı oluşuyor. eMule’da olan sıra kavramı torrent mantığında yok. Kullanıcılar arasında bir ağ oluşmuş oluyor.

Buradaki tracker ın görevi sadece kişileri birbirine bağlıyor.

Seeder ve Peer

Seeder, yukarıdaki örnekte A kullanıcısıdır. A kullanıcısında dosyanın tamamı mevcuttur ve dosyayı paylaştığı sürece diğer kullanıcılar A kullanıcısından bu dosyayı indirebilir.

Peer ise örnekte B ve C kullanıcılarıdır. Dosyaların tamamı mevcut değildir. Ancak bu kullanıcılardan da indirme işlemi yapılır.

BitTorrent’de belki de en önemli olan şey bir peer, dosyanın tamamını indirdikten sonra (yani seeder olduktan sonra) dosyayı halen paylaşıma açık bırakmasıdır. Seeder olduktan sonra isterseniz paylaşımı kapatabilirsiniz ya da paylaşıma devam edebilirsiniz. Açık tutarsanız diğer peerlar sizden dosyayı indirebileceklerdir. Ancak bencillik yapıp kapatırsanız program, paylaşma özelliğini yitirir.

Kullanımı

Aşağıda torrent uzantılı bir dosya ile nasıl download yapılacağını anlatacağım.

Alet Çantası:

1- .torrent uzantılı bir dosya
2- Torrent programı

Öncelikle Torrent programını indirmemiz gerekiyor. Birçok torrent programı mevcuttur. Bunlar ABC, BitTorrent, BitTornado, BitComet, BitLord, Azureus…gibi

BitComet programını [DL]http://cn.bitcomet.com/bitcomet/bitcomet.exe[/DL]

İndirme ve yükleme işlemini tamamladıktan sonra torrent sitelerinden indirdiğiniz dosyayı BitComet programıyla açın.
Torrent kullanımı
Karşınıza gelen pencerede eğer birden çok dosya mevcutsa indirmek istediklerinizi seçin.
Torrent kullanımı


Start a basıp indirmeyi başlatın.


Torrent Siteleri
http://www.newnova.org
http://www.torrentportal.com/
http://www.torrentvalley.com/
http://thepiratebay.org/
http://www.meganova.org/
http://torrentspy.com/
http://www.torrentz.com/
http://www.bitenova.org/
http://btjunkie.org/
http://www.seedler.org/tr/
http://www.potuk.com/
http://www.demonoid.com/
http://torrentit.com/index.php
http://www.torrentbytes.net/
http://www.torrentleech.org/
http://www.torrentbox.com/
http://www.mininova.org/
http://piratic.org/
http://www.torrentreactor.com/
http://isohunt.com/
http://www.animelab.com/
http://www.boxtorrents.com/
http://www.kompletlywyred.com/

MÜZİK SİTELERİ
_____________________ ______
http://btmusic.org:2710/
http://oink.me.uk/
http://www.filemp3.org/
http://www.dimeadozen.org/
http://music-vid.com/
http://music-video-torrents.afz.biz/
http://xwoman.ath.cx/
http://www.kerrazy-torrents.net/
http://www.audiofarm.cc/forum/login....8cdce35b0bf0fa
http://www.audionews.ru/
http://www.dottorrent.org/
http://punktorrents.com/
http://bit-torrents.ath.cx:6969/
---------------------------------------------

http://torrentchannel.com/
http://10mbit.com:6969/
http://thecandystore.tk/
http://www.secret-cinema.com/
http://daduck2.********itehosting.com/
http://www.itmn.org/
http://www.tv-torrents.org/
http://www.centraltracker.org/
http://alanb.yi.org:6969/
http://www.livetorrents.com/
http://tdg.sytes.net/td/
http://tracker.vietnix.net/
http://triptorrents.no-ip.org/
http://www.litebay.org/
http://btjunkie.org/
http://www.onlytorrents.com/
http://www.newnova.org/list_news.html
http://www.torrentportal.com/index.php
http://www.torrentbox.com/torrents-browse.php?news
http://www.bittracker.net/
http://www.p2ptorrents.net/bb/
http://www.mybite.org/
http://www.newzmonster.com/
http://www.bi-torrent.com/
http://www.fulldls.com/
http://www.wild-bytes.org/
http://torrent-plaza.no-ip.org/
http://www.fatalbits.ws/
http://www.ilovetorrents.com/index.php
http://torrents.shexnet.com/
http://www.section-4.net/
http://www.angeltorrent.tk/
http://www.kompletlywyred.com/forum/
http://thepiratebay.org/
http://www.bds-palace.co.uk/
http://www.sladinki007.net/
http://www.torrentbox.com/torrents-browse.php?news
http://www.digital-update.com
http://www.torrentit.com/
http://www.torrent-damage.net/index.php
http://www.supremetorrents.co.uk/
http://www.inside-source.org/index.htm
http://www.uknova.com/
http://www.evolutiontt.org/
http://bitme.org/
http://www.bitsoup.org/index.php
http://www.filesoup.co.uk/
http://www.escom.biz/bt/
http://www.o-4-n.co.uk/forum/
http://dl-torrent.com/
http://www.newtorrents.info/
http://www.code9-group.org/forum/
http://bt.hd-tv.cn/
http://www.losthdtv.com/
http://torrent-lab.net/tracker/
http://macforum.torrentskickass.com/
http://xbox.udp.at/
http://www.ps2torrents.6x.to/
http://www.share-4-life.com
http://www.underground-gamer.com/index.php
http://4pirates.com/
http://www.303x.com/
(Alıntıdır)


BitTorrent dosya paylaşmak için dizayn edilmiş bir protokoldür. kişiden-kişiye (peer-to-peer) mantığı ile çalışır, yabi kullanıcılar birbirlerine direkt olarak bağlanır ve bir dosyanın parçalarını alıp gönderirler.Yine de, trqacker adı veilen ve kullanıcıları hareketlerini kontrol eden bir merkez sunucu vardır. Tracker sadece bağlantıları düzenler, dosyanı içeriği ile ilgili bir alakası yoktur. Bu sayede çok büyük sayıda kullanıcı, tracker'ı fazla zorlamadan paylaşılabilir. BitTorrent'ın anahtar düşüncesi kullanıcıların download ettikleri anda aynı zamanda upload da etmeleridir. Bu anlamda, ağ bağlantısı en etkin biçimde kullanılır. BitTorrent bir dosyayı paylaşan kişiler arttıkça daha iyi çalışacak şekilde dizayn edilmiştir, ki bu diğer dosya paylaşım protokollerine zıt bir mantıktır.

Bu mantığı daha iyi anlatacak bir örnek için gözünüzde bir masada oturan bir grup insanı canlandırın. Her kişi masadaki diğer kişileri duyabilecek ve onlar ile konuşabilecek yeteneğe sahip. Bu insanlar bir kitabın tam bir kopyasını elde etmeye çalışıyorlar. A kişisi kendinde 1-10,23,42-50 ve 75. sayfaların bulunduğunu söylüyor. C,D ve E kişilerrinde A'da bulunan bazı sayfalar bulunmuyor, ve A ile kendilerinde ek*** olan sayfaları alabilmek için anlaşıyorlar. Bu arada B kişisi kendinde 11-22, 31-37 ve 63-70 sayfalarının bulunduğunu söylüyor. A, D ve E kişileri B'ye ondaki bazı sayfaları istediklerini söylüyor, B'de onlara bu sayfaları gönderiyor. Bu işlem masadaki herkes ellerinde bulunan parçaları söyleye söyleye devam ediyor (tabii ek***lerini de). Masadaki kişiler kitabın tamamını elde edene kadar paylaşıma devam ediyor. Masada aynı zamanda S adını verdiğimiz, kitabın tamamına sahip bir başkası var, o yüzden onun herhangi bir sayfa almasına gerek yok. O kimsede olmayan sayfalara sahip olduğunu söylüyor. İlk başta, herkes ilk geldiğinde, herkes ilk sayfalarını alabilmek için ona danışıyor. Fakat, bu kişiler ondan aynı parçaları almayacak kadar zekiler. Bir süre sonra kimsede tam olarak bulunmasa bile, toplamda kitabın büyük bir çoğunluğuna sahip olurlar. Bu sayede S kişisi kitabın tamamını birilerine göndermeden paylaşım yapmış olur. Bunun yerine farklı kişilere farklı parçaları verir, çünkü onlar da kendi aralarında paylaşım yapacaktır. Bu S kişisi seed eden kişidir.

BitTorrent'i yükledim, ama şimdi ne olacak ? Çalıştıracak hiç bir program yok !

BitTorrent diğer P2P programlarına (Kazaa, WinMX, eMule, Gnutella gibi) kendi "evrenlerine" sahip programlara benzemez. BT internette yaşar, yani bunun anlamı dosyaların aranması/listelenmesi gibi işlemlerin hepsi web üzerindedir. Bir dosyayı yüklemek istediğinizde üstüne tıklarsınmız ve BitTorrent istemcisi açılır ve size dosyayı nereye kaydetmek istediğinizi sorar, ve sonra da yüklemeye başlar.


BitTorent'ın diğer dosya transfer yöntemleri ile farkı nedir ?

Internette dosya paylaşımı için kullanılan en yaygın yöntem sunucu-istemci (server-client) modelidir. Merkez sunucu istenen dosyanın tamamını isteyen kişiye gönderir. http ve ftp bu şekilde çalışır. İstemciler sadece sunucu ile "konuşurlar", kendi aralarında bir bağlantı yoktur. Bu yöntemi avantajı kolay kurulması, ve sunucu bu işe adandığına (dedicate) göre tam dosyanın sürekli yüklemeye hazır olmasıdır" Ama bu model dosya boyutları ve/ya da dosyayı yükleyen kişilerin sayısı arttıkça sorunlar yaratır. Öncelikle, çok büyük bir dosyayı tek seferde herkese gönderebilmek iin sunucunun bağlantısının ve kaynaklarının büyük kısmını bu işe ayırması gerekmektedir. Bu yüzden yeni çıkan bir oyunun demosunu, ya da yeni bir Linux dağıtımının imajını yansıdan çekerken "Çok fazla kullanıcı (Too many users)" hatası alır ya da uzun süre sıra (queue) beklersiniz. Bu neden ile yansılar (mirror) kurulmuştur, böylece bir çok sunucuda aynı dosya bulunur. Fakat yansı sistemleri kurmak çok fazla koordinasyon gerektirir ve sadece çok meşgul siteler için bir seçenektir.


Bir başka dosya transfer yöntemi ise son zamanlarda bayağı popüler olan kişiden-kişiye ağlar (peer-to-peer network, P2P. Sistemlere örnek olarak Kazaa, eDonkey, Gnutella, Direct Connect vb.. verilebilir. Bu ağların çoğunda sıradan internet kullanıcıları dosyaları birbirlerine bağlanarak paylaşırlar. Burada avantaj dosyaların bir doğru düzgün bir sunucuya bağlanmadan paylaşılmasıdır, ve bu neden ile dosyaların içerikleri hakkında çok az bilgi olur. Bu neden ile bu ağlarda illegal dosyalara büyük bir ilgi vardır; müzik, filmler, korsan programlar vs.. Genel olarak, bir dosyayı yükleyen kişi tek bir kaynaktan alır, fakat yeni versiyon sistemler daha yüksek hız için birden fazla kaynaktan yükleme yapmaya izin vermektedir. Böylece bnahsedilen problem biraz hafifler, çünkü popüler bir dosyanın daha fazla kullanıcı tarafından paylaşılması durumu olur. Var olan dosyaların fazlalığı ve çeşitliliği artı bir puandır, fakat ne olduğu fazla belli olmayan dosyalar yüksek hızlarda bulunmaz. Bu sistemlerin başka bir problemi ise arama yaparken kişinin ulaşabildiği kullanıcı sayısı kısıtlanır. Bazı yeni programlar izin verse bile genellikle tam olmayan download'lar başka kullanıcıların yüklemesine açık değildir. Her ne kadar bazı ağlar indirme/gönderme oranı ile ilgili sınırlamalar ve yasaklar koymuşlar ise bir dosyanın bulunabilirliği de genellikle kullanıcıların insafına kalmıştır.



BitTorrent'i yükledim, ama ne zaman bir linke tıklasam ufak bir dosya yüklüyor ve başka hiç bir şey olmuyor ?

Web tarayıcınızı kapatıp yeniden açmayı deneyin. BitTorrent yüklendiği zaman yeni bir MIME-tipi kaydeder (application/x-bittorrent ya da benzeri bir Registry kaydı) ama siz tarayıcınızı yeniden başlatana kadar bu işlem etkisini gösteremez.



Bu kelimeler ne anlama geliyor ? (seeding, reseeding, peer, share rating vs..?)

İşte BitTorrent sisteminde kullanılan bazı "garip" kelimeler ve anlamları:

torrent:

Genellikle sonu .torrent olan, webden yüklediğiniz ufak metadata dosyasına denir. Metadata'nın anlamı bu dosyanın yüklemek istediğiniz dosya hakkında veriler içermesidir, istediğiniz dosya değildir. Bir torrent web sitesinde (mesela burada) yüklediğiniz dosya işte budur. Ayrıca isterseniz torrent dosyalarını bilgisayarınıza kaydedebilir, daha sonra yüklemek için BitTorrent programınız ile açabilirsiniz. Bu genelde bir dosyayı sonra yüklemek, ya da yüklemeye devam etmek için çok yararlıdır.

Bazı durumlarda ise BitTorrent'te bulunan dosyaları tanımlamak olarak da kullanılabilir. Biri "O torrent'i yükledim" derken hem metadata dosyasından, hem de asıl yüklediği dosyadan bahsediyor olabilir. Ya da "O sitede güzel torrent'lar" var derken söz konusu sitede BitTorrent üzerinden yükleyebileceğiniz güzel "nanelerin" olduğunu belirtir..

peer:

peer, sistem üzerinde bağlanıp dosya indirdiğiniz bir başka bilgisayardır, tıpkı sizinki gibi. Yani siz de bir peer'sınızdır bir download'a başladığınızda. Genellikle peer'larda bir dosyanın tamamı bulunmaz, eğer bulunsaydı seed olurlardı. Bazı kişiler peer'ları leecher (sülük anlamına gelir) olarak da tanımlar, leecher'lar işleri bittiği gibi programı kapatıp yüklediği paylaşmayı durduran peer için denir. Bir peer için yapılacak doğru hareket dosyayı bitirdiği zaman, yani seed iken, bir süre daha paylaşımı kesmemesidir. Kısaca peer, download eden kişi olur.

seed / seeder:

Torrent'ta bulunan dosyanın tamamına sahip peer. Dosyanın yüklenmesi bittikten sonra, siz onu kapatana kadar o dosya istemci tarafından paylaşılmaya devam edecektir. İşte bu işlem seed etmek (ya da seeding) diye adlandırılır, yapanlara da seeder denir. Ayrıca elinizdeki bir dosya için torrent medadata dosyası hazırlayıp onu internette bir tracker'a gönderir, sonra da kendi programınızda o torrent'ı açar, yükleme yeri olarak da paylaştığınız dosyanın bulunduğu yeri gösterirseniz anında seeder olursunuz. Sizdeki dosya başkasında olmadığı için de tek seeder olursunuz, orası ayrı. Dediğim gibi yükleme tamamlanınca o dosyayı paylaşma "Torrent etiği" açısından uygun bulunur. Ayrıca tracker'a gönderilen yeni bir dosyanın bir veya daha fzla kişi tarafından seed edilmesi gerkeir, ki diğerleri de o dosyayı yükleyebilsin. Unutmayın, tracker dosyanın asıl içeriğini bilemez, ve barındırmaz, o yüzden tracker'a gönderdiğiniz bir torrent'ı paylaşıma açmanız gerekmektedir.

reseed:

Bir dosyayı seed eden kimse kalmamış ise, ve peer'lar yarım yamalak dosyaları ile dımdızlak ortada kalmışlar ise, dosyanın tamamına sahip birinin o swarm'a bağlanıp tekrardan dosyayı seed etmesi gerekir. Buna reseed etmek denir. Genellikle reseed isteği yapıp da karşılığını alan peer'lar karşılık olarak dosyanın paylaşımını bir süre daha açık tutarlar.

swarm:

Bir dosyayı yükleme / gönderme amacı ile birbirine bağlanmış makineler grubu. Örnek olarak bir torrent yüklemeye başladığınızda sizin 10 peer ve 3 seeder'a bağlandığınızı söyler ise, o zaman swarm sizden ve diğer 13 kişiden oluşmaktadır.

tracker:

BitTorrent istemcilerinin aksiyonlarını kontrol eden internet üzerinde bir sunucu. Bir torrent yükleyip açtığınızda bilgisyarınız tracker'a bağlanır ve peer ve seeder ların listesini ister. Bilgisayarınız periyodik olarak tracker'a bağlanıp bu bilgileri ister, ayrıca tracker'a da ne kadar yükleyip ne kadar gönderdiğini, dosyanın bitmesine ne kadar kaldığını, ve dosyanın durumunu (başlamış, bitmiş, yüklüyor, durdu vb..) bildirir. Eğer yüklediğiniz torrent'ta kayıtlı olan tracker kapalı ya da çökmüş ise o dosyayı yükleyemezsiniz. Eğer bir torrent'ı yükler iken tracker çökerse, daha önce bağlandığınız seeder ve peer lardan yükleme yapabilirsiniz, fakat başkalarına bağlanamazsınız ve yeni biri de size bağlanamaz. Genelde tracker hataları geçicidir, o yüzden yapılacak en iyi şey bir süre bekleyip sonra o dosyayı yeniden denemektir.

NOT: Bazı durumlarda ise tracker adres değiştirir, ve bu değişim dosyayı yüklediğiniz yerde, özellikle de bir forum ise, belirtilir. "Alakalı uygulamalar" bölümündeki BTChange ile, veya başka benzeri bir program ile (yeni istemcilerde de entegre olarak tracker değiştirme özellği bulunur) bu yeni tracker'ı torrent'e işleyip download'ınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
__________________