MUHAKEME.NET FORUMU

MUHAKEME.NET FORUMU (https://www.muhakeme.net/forum/)
-   Yazılı ve Görsel Anlatımlar (https://www.muhakeme.net/forum/yazili-ve-gorsel-anlatimlar/)
-   -   Resimli anlatım > Bilgisayarı CD/DVD'den Başlatmak (https://www.muhakeme.net/forum/yazili-ve-gorsel-anlatimlar/101933-resimli-anlatim-gt-bilgisayari-cd-dvd-den-baslatmak.html)

Fani 06 04-02-2012 02:55

Resimli anlatım > Bilgisayarı CD/DVD'den Başlatmak
 

İşletim sisteminizi baştan kurmak, onarmak ya da verilerinizi kurtarmak gibi durumlar söz konusu olduğunda bilgisayarınızı CD yada DVD sürücüden başlatmanız gerekir.Nasıl yapılacağını bilmiyorsanız cevabı burada
Tarihçe

CD-ROM sürücülerin yaygınlaştığı 1990'lı yılların ortalarına kadar, disket sürücüler popüler bir şekilde kullanılmış, hemen her tür veriyi saklamak ve taşımak için en pratik platform olarak kullanılmıştır. Bu yıllarda İşletim Sistemleri de disketler aracılığıyla kuruluyordu. CD'ler, piyasaya çıktıklarında çok daha fazla kapasite (1 adet CD , 400 disketten daha fazla veri alabiliyordu) ve manyetik alandan etkilenmemeleri sayesinde çok hızlı bir şekilde yaygınlaştı. CD-ROM sürücülerin bu denli yaygınlaşmasıyla birlikte İşletim Sistemi üreticileri de çok geçmeden kurulum dosyaları için bu yeni platformu kullanmaya başladılar.

İşlemler

Bilgisayarınızı CD-ROM'dan başlatmak için genelde iki yol vardır. Bunlardan ilki, bir çok bilgisayarda bulunan ve ilk açılış ekranında belirli bir tuşa basarak (genelde F8, F9, F10, F11, F12 ve ESC) geçici olarak başlangıç aygıtını (CD-ROM,HDD (Sabit Disk), FDD (Disket Sürücü), USB) seçebilmenize olanak sağlayan bir menü bulunur. Bu tuşa bastıktan kısa bir süre sonra karşınıza bir menü gelecek ve listeden CD-ROM sürücünüzü seçmeniz yeterli olacaktır.

Eğer böyle bir menü gelmiyorsa aşağıda adımları izleyerek de bilgisayarınızı CD-ROM sürücüden başlatabilirsiniz.

Öncelikle bilgisayarınızın BIOS (Basic Input-Output System / Basit Giriş-Çıkış Sistemi) menüsüne girmeniz gerekmektedir. Bunun için bilgisayarınızı ilk açtığınızda kısa bir süre ekranda hangi tuş ile BIOS ayarlarına girebileceğiniz yazar. Bu tuşgenellikleDEL,F2,F9 ya da F10'dur. Yandaki resimde göreceğiniz gibi bizim kullandığımız bilgisayarda BIOS ayarlarına girmek için DEL tuşu kullanılıyor (Press DEL to run SETUP)

http://www.muhakeme.net/forum/forumr...tmak1con-1.jpg
DEL tuşuna bastıktan sonra yandaki gibi beş ya da altı başlıktan oluşan bir menü ekranı karşınıza gelecektir. Klavyenizdeki sağ/sol yön tuşlarını kullanarak bu başlıklardan Boot menüsüne geçin.

http://www.muhakeme.net/forum/forumr...tmak7con-1.jpg

Boot menüsünde mevcut aygıtlarınızın listesi gelecektir. Yine yön tuşlarını kullanarak listenin en başındaki 1st Boot Device (bazı bilgisayarlarda sadece First ya da First Boot Device da yazabilir) alanına gelin ve klavyenizdeki Enter tuşuna basın,karşınıza gelen kısa listeden CD-ROM'u seçin ve tekrar Enter tuşuna basın. Aşağıdaki gibi 1st Boot Device alanında CDROM görüyorsanız klavyenizden F10 tuşuna basın, ekranda "Save and Exit?" (Kaydet ve Çık) benzeri bir soru çıktığında Y tuşuna basmalısınız. Bunun ardından mevcut ayarlar kaydedilecek ve bilgisayarınız yeniden başlayacaktır.

http://www.muhakeme.net/forum/forumr...tmak3con-1.jpg

Bilgisayarınız açıldığında kullanmak istediğiniz başlatılabilir (bootable) CD'yi, CD-ROM sürücünüze takın, bir kaç saniye sonra CD'den başlatma menüsü ekrana geldiyse işlemleri doğru bir şekilde tamamladınız demektedir.
http://www.muhakeme.net/forum/forumr...tmak4con-1.jpg


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:01 .

2000- 2024
Tüm bağışıklıklar ve idelerden bağımsız olan sözcükleri sarfetmeye mahkumdur özgürlük