Vikingler'in güneş taşına ait ilk iz   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 03-13-2013 (16:41)   Son Mesaj: 03-13-2013 (16:41)    Cevap: 0    Gösterim: 665  

    03-13-2013

    Vikingler'in güneş taşına ait ilk iz

    Vikingler'in güneş taşına ait ilk iz
    Vikingler'in güneş taşına ait ilk iz

    Antik bilgiler, Viking'lerin güneşin yeterince güçlü olmadığı günlerde yollarını bulmak için özel kristaller kullandığını öne sürüyor. Bilim insanları, efsanelerde geçen ‘güneş taşı'na ait bir örneği bir İngiliz batığında bulduklarına inanıyor.

    Antik bilgiler, Viking'lerin güneşin yeterince güçlü olmadığı günlerde yollarını bulmak için özel kristaller kullandığını öne sürüyor. Bilim insanları, efsanelerde geçen ‘güneş taşı'na ait bir örneği bir İngiliz batığında bulduklarına inanıyor. Avrupa'nın antik geçmişinde korku salan savaşçılar olarak yer edinen Viking'lere ait bir sır uzun yıllar sonra çözülmüş olabilir. İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in hükümdarlığı esnasında Manş Adaları civarında batan bir batıkta bulunan kristal, bilim insanları arasında 'güneş taşı'nın bulunmuş olabileceği düşüncesini doğurdu.

    Fransa'nın Rennes Üniversitesi araştırmacıları tarafından 1592 yılında batan Alderney batığında yapılan aramada, geminin yön belirleyici araçlarıyla beraber bir de kristal ortaya çıkarıldı. Yapılan kimyasal analiz, taşın 'İzlanda taşı' olarak bilinen kalsit olduğunu gösterdi.

    Kristalin, 11'inci yüzyılın başlarında Norveç'in kralı olan İkinci Olaf (nam-ı diğer Aziz Olaf) hakkındaki destanlarda bahsedilen güneş taşına ait ilk iz olduğu düşünülüyor.

    DENİZCİLERE YÖN GÖSTERİYORDU
    LiveScience'a açıklama yapan Alderney Denizcilik Derneği'nin koordinatörü Mike Harrison, 'kalsit kristallerinin eşkenar şekilleri sayesinde ışığı çift görüntü oluşturacak şekilde kutuplarştırabildiğini' belirtti. Bu da, kalsit taşının arkasında bir kişinin yüzüne bakmanız halinde, iki surat göreceğiniz anlamına geliyor.

    İzlanda taşı doğru bir konumda yerleştirildiğinde ise çift görüntü tek görüntü haline iniyor, böylece kristalin doğu-batı yönünü gösterdiği anlaşılıyor.

    Denizciler, güneşin olmadığı hatta gökyüzünün sisle kaplı olduğu düşük ışıklı günlerde bile İzlanda taşını kullanabiliyordu. Güneş ufuktan yok olduktan sonra bile, gemiler en fazla birkaç derece sapmayla güneşe göre rota çizebiliyordu.

    PUSULANIN YERİNİ TUTUYORDU
    Araştırmacılar, 17'inci yüzyılın sonlarında batan Alderney sayesinde, İzlanda taşının yüzyıllar boyu deniziciler tarafından kullanılmış olduğuna dair önemli bir delil elde etti.

    Taşın bu kadar uzun süre kullanılmasının sebebinin ise manyetik pusulanın yön bulmak için uzun bir süre etkin kullanılamaması gösterildi.

    Proceedings of the Royal Society A dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, "Zifir karanlıkta, gökyüzünde yıldızlar bile görünmezken, İzlanda taşı denizcilere yardımcı oluyordu."

    Arkeologlar, bugüne kadar Vikinglere ait kazı alanlarından sadece bir tanesinde İzlanda taşına rastladı. Bunun en büyük sebebi olarak da Vikinglerin ölülerini yakması olarak gösteriyor.

    Kaynak: Ntvmsnbc





    Vikingler'in güneş taşına ait ilk iz Yorumları