Meteorun nereden geldiÄŸi tespit edildi   Konuyu açan: Sondakika   Ä°lk Mesaj: 02-27-2013 (16:40)   Son Mesaj: 02-27-2013 (16:40)    Cevap: 0    Gösterim: 664  

    02-27-2013

    Meteorun nereden geldiÄŸi tespit edildi

    Meteorun nereden geldiÄŸi tespit edildi
    Meteorun nereden geldiÄŸi tespit edildi

    Rusya'da büyük paniÄŸe yol açan ve kozmik tehditlere karşı insanlığı uyaran meteorun, ‘Apollo-sınıfı asteroit' olduÄŸu açıklandı.

    Rusya'da büyük paniÄŸe yol açan ve kozmik tehditlere karşı insanlığı uyaran meteorun, ‘Apollo-sınıfı asteroit' olduÄŸu açıklandı. GönderdiÄŸi ÅŸok dalgalarıyla 5 bin binanın camlarını patlatan, bir fabrikayı yarı yarıya yıkan ve 1.500'e yakın kiÅŸinin yaralanmasına neden olan Çelyabinsk meteorunun Dünya'ya nereden yollandığı tespit edildi. Kolombiyalı bilim insanları, yaptıkları heseplamalar sonucunda, 30 atom bombası gücündeki meteorun, Dünya'ya yakın asteroitler kümesinde yer alan Apollo-sınıfına dahil olduÄŸunu belirtti.

    Meteoru neredeyse her açıdan çeken amatör kameralar ve güvenlik kameralarının yanı sıra, Meteosat-9 uydusunun gözlemlerini inceleyen Antioquia Üniversitesi akademisyeni Jorge Zuluaga ve Ignacio Ferrin, Çelyabinsk meteorunun Dünya'nın atmosferine girmeden önce izlediği yörüngeyi belirledi.

    Birçoğu meteorun atmosferde belirdiği andan parçalara ayrılarak patladığı ana kadar geçen süre ve zamanı doğru şekilde gösteren kayıtları gözden geçiren iki araştırmacı, alev topuna dönen meteorun izlediği rotayı, hızını ve irtifasını hesapladı.

    Meteorun nereden geldiÄŸi tespit edildi

    47 KM YÃœKSEKTE PARLADIÂ*
    Discovery News sitesinin haberine göre, Kolombiyalı gök bilimciler, patlama alanından 80 km mesafedeki Çerbakul Gölü'nde oluşan 8 metre genişliğindeki deliğe dayanılarak yapılan hesaplamaların kesin sonuçlar vermeyeceğini belirtti.

    Zuluaga ve Ferrin, "Göldeki deliğin oluşmasına neden olan parçanın, meteorun gövdesiyle aynı yolu izlediği düşüncesi doğru olmayabilir. Patlamanın ardından oluşan parçalar (meteorit), farklı hızlara sahip olduğu gibi, düşmesini umduğumuz bölgelerden başka yerlere de düşebilirler" ifadesini kullandı.

    İkili yaptıkları hesaplamalarla vardıkları sonucu şöyle açıkladı: "Çelyabinsk meteoru atmosferde 47-32 km yükselikte parladı... Analizlerimizde meteorun hızını saniyede 13-19 km olarak belirledik. Bu bulgu, diğer araştırmaların belirlediği 18 km/s ile uyuşuyor."

    Meteorun nereden geldiÄŸi tespit edildi

    NEREDEN GELDÄ°?
    Araştırmacılar, Çelyabinsk meteorunun nereden geldiğini tespit edebilmek için, ABD Donanma Gözlemevi tarafından geliştirilen NOVAS (Donanma Gözlemevi Vektör Astrometri Yazılımı) yazılımını kullandı. Yazılım, Ay ve cüce gezegen Pluto da dahil olmak üzere Güneş Sistemi'ndeki dokuz gezegenin yerçekimsel kuvvetlerinin etkisini diğer kozmik cisimler üzerinde hesaplamaya yarıyor.

    Çelyabinsk meteorunun patlamadan önce izlediÄŸi rotayı çizen Zuluaga ve Ferrin, meteorun, ‘Apollo sınıfı asteroit' olduÄŸunu belirtti. Apollo asteroitleri, Dünya'ya yakın mesafede bulunan ve gezegenimizin yörüngesine girebilen gök cisimleri olarak biliniyor.

    Dünya'nın etrafında 5.200 Apollo asteroiti bulunduğu tahmin ediliyor. Bu asteroitler arasında bugüne kadar tespit edilen en büyüğü 1972 yılında keşfedilen, 10 kilometre genişliğindeki 1866 Sisyphus.




    Kaynak: Ntvmsnbc





    Meteorun nereden geldiği tespit edildi Yorumları