Güneş enerjili domuz-savar   Konuyu açan: Takipci   İlk Mesaj: 02-06-2013 (17:43)   Son Mesaj: 02-06-2013 (17:43)    Cevap: 0    Gösterim: 853  

    02-06-2013

    Güneş enerjili domuz-savar

    Güneş enerjili domuz-savar
    Güneş enerjili domuz-savar

    Mersin'in Silifke ilçesinde köylülerin korkulu rüyası haline gelen domuzlar, üniversite öğrencilerinin yaptığı cihaz sayesinde bağ ve bahçelerden uzaklaştırılacak.

    Mersin'in Silifke ilçesinde köylülerin korkulu rüyası haline gelen domuzlar, üniversite öğrencilerinin yaptığı cihaz sayesinde bağ ve bahçelerden uzaklaştırılacak. Selçuk Üniversitesi Silifke-Taşucu Meslek Yüksek Okulu öğrencileri, güneş enerjisiyle çalışan 'domuz savar' yaptı. Cihaz sayesinde köylüler, domuz nöbeti tutmak zorunda kalmayacak.

    Silifke-Taşucu Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Abdullah Kurt gözetiminde, Elektronik Bölümü öğrencileri tarafından hayata geçirilen projeyle, köylüler bağ ve bahçelerini hiç bir yakıta ihtiyaç duymadan domuzlardan koruyabilecek.

    Cihazın çalışma sistemi hakkında bilgi veren Öğretim Görevlisi Kurt, ''Güneş paneliyle çalışan kontrol cihazlarımız insanların duyamadığı ultrasonik seslerle ses frekansı göndererek hayvanları rahatsız ederek onları uzaklaştırıyor. Cihazın yaydığı ultrasonik sesin sadece yaban domuzu değil diğer yaban hayvanlarını tarım alanlarından uzaklaştırıyor. Güneş enerjisiyle çalışan, domuz ve yabani hayvan kovucu bu cihaz sayesinde çiftçiler ürünlerini daha rahat koruyabilecek.'' dedi.

    Cihazının sistem analizi dersi kapsamında elektronik bölümü öğrencileri tarafından yapıldığını aktaran Projeyle öğrencilerin bilgi, beceri ve yeteneklerini ortaya çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Abdullah Kurt, öğrencilerin okuldan mezun olduktan sonra bu cihazın üretimini yapıp kazanç sağlayabileceklerini kaydetti.

    Güneş enerjisinden elektrik elde etme konusunda önemli mesafeler alındığını hatırlatan Kurt şunları söyledi: "Güneş enerjisi panelleri, küçük bir motor ve ses çıkaran cihazların birleşiminden oluşan yaklaşık bin liraya mal olan bir cihaz ortaya çıkardık. Bu çalışma sayesinde vatandaşlarımızın cebinden sadece cihazın parası çıkacak. Daha önceden yabani hayvanları bağ ve bahçeden uzaklaştırmak için çalışmalar yapıldı, ama güneş enerjisiyle çalışan bir sistem kurulmamıştı. Genellikle tüple çalışıyordu bu cihazlar. Özellikle yıl boyunca güneşin kendisini gösterdiği Akdeniz Bölgesi'nde bu cihazın çalışmasıyla ilgili enerji problemi yaşanmayacak.''

    Kaynak: CİHAN





    Güneş enerjili domuz-savar Yorumları