Gübre böceklerinin şaşkına çeviren kılavuzu   Konuyu açan: Takipci   İlk Mesaj: 01-30-2013 (17:42)   Son Mesaj: 01-30-2013 (17:42)    Cevap: 0    Gösterim: 598  

    01-30-2013

    Gübre böceklerinin şaşkına çeviren kılavuzu

    Gübre böceklerinin şaşkına çeviren kılavuzu
    Gübre böceklerinin şaşkına çeviren kılavuzu

    İnanması güç ama, başını göğe kaldırıp yıldızlara bakan tek canlılar insanlar değil. Hatta, düşmanlarından kaçarken gökyüzünün yardımını kullanan bir böcek bile var.

    İnanması güç ama, başını göğe kaldırıp yıldızlara bakan tek canlılar insanlar değil. Hatta, düşmanlarından kaçarken gökyüzünün yardımını kullanan bir böcek bile var. Bilim insanları, yıldızların hareketini takip eden tek canlıların insan olmadıklarını belirtti. Araştırmalar, gübre böceklerinin yönlerini bulmak için Samanyolu Galaksisi'ne göz attıklarını ortaya çıkardı.

    Scarabaeus satyrus, dışkısından yaptığı küreye yumurtalarını saklamasıyla biliniyor. Böcek, bu küreyi yaptıktan sonra, kendisine tehdit oluşturan diğer böceklerden olabildiğince çabuk uzaklaşmak için düz bir rotada ilerlemeye çalışıyor. Böylece yolunu kısaltıp yumurtalarını sakladığı kürenin çalınma riskini azaltmak istiyor.

    Newscientist'in haberine göre, gübre böceklerinin kaçış yolunu gözlemleyen araştırmacılar, bu hayvanların Ay ışığı olmayan gecelerde bile rotalarından sapmadıklarını tespit etti. İsveç'in Lund Üniversitesi'nden Marie Dacke ve ekibi, araştırmalarında, gübre böceklerinin yollarını kaybetmemek için Ay'dan gelen kutuplanmış ışıktan yararlandığını ortaya çıkardı.

    GECELERDEN FAYDALANIYORLAR

    Araştırma ekibi, hayvanların hareketini düz yüzeyleri olan silindir bir davulun içinde inceledi. Böceklerin tepesi açık olan davulun açıklık olan köşesine ne kadar sürede ulaştığını ölçen araştırmacılar, ilginç veriler elde etti. Gübre böcekleri, Dolunay'da 20 saniyede açıklığıa ulaşırken, Ay ışığı olmayan bir gecede 40 saniye içinde hedeflerine ulaşmayı başardı.

    Araştırmacılar, davulun tepesini kapatıp, böceklerin gökyüzünü görmesini engellediği zaman, gübre böceklerinin yolunu bulması 2 dakikanın üzerinde vakit aldı.

    GÖKYÜZÜ DENEYİ

    Dacke, böceklerin geceleri hareket ederken yıldızlardan yararlandıklarını anlamalarının ardından, daha kesin bir gözlem yapmak istedi. Gökyüzünü andıran ışıklandırmaya sahip bir ortamda, ışıkların açık ve kapalı olduğu anlarda iki ayrı gözlem yapıldı. Dacke ve ekibi, deneyin sonucunda gübre böceklerinin Samanyolu'danki yıldızlardan yararlandığı kanısına ulaştı.

    Dacke, "Böceklerin gözleri yeterli çözünürlüğe sahip olmadığı için yıldızları göremediklerini düşünüyorduk" ifadesini kullandı. İsveçli bilim insanı, çekirge ve diğer böceklerin de Samanyolu'ndaki bazı yıldızlardan yararlanıyor olabileceklerini söyledi. İsveçli araştırmacılar, şimdi elde ettikleri bulguları güçlendirecek yeni bilgiler aramaya çalışıyor.





    Gübre böceklerinin şaşkına çeviren kılavuzu Yorumları