Çinliler için umut olacak keÅŸif   Konuyu açan: Takipci   Ä°lk Mesaj: 01-30-2013 (16:39)   Son Mesaj: 01-30-2013 (16:39)    Cevap: 0    Gösterim: 547  

    01-30-2013

    Çinliler için umut olacak keşif

    Çinliler için umut olacak keşif
    Çinliler için umut olacak keşif

    Çinlilerde yaygın biçimde görülen genetik bir varyasyonun, bu toplumun bazı üyelerinin domuz gribini neden ağır geçirdiklerinin açıklanmasına yardımcı olabileceği bildirildi.

    Çinlilerde yaygın biçimde görülen genetik bir varyasyonun, bu toplumun bazı üyelerinin domuz gribini neden ağır geçirdiklerinin açıklanmasına yardımcı olabileceği bildirildi. İngiliz ve Çinli araştırmacılar, 2009-2010 arasında domuz gribi salgınında Pekin'deki bir hastaneye kaldırılan 83 hasta üzerinde inceleme yaptı.

    Domuz gribi hastalarından, zatürre, solunum sıkıntısı veya böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar geçirenlerin yüzde 65'inde, hastalığın hafif seyrettiği, hastaların ise sadece yüzde 25'inde söz konusu genetik varyasyonun görüldüğü belirtildi.

    AraÅŸtırmanın yazarlarından, Oxford'daki Weatherall Moleküler Tıp Enstitüsü'nün yöneticisiÂ*Andrew McMichael, bu genetik varyasyonuna sahip kiÅŸilerin diÄŸerlerinden daha erken ve yoÄŸun biçimde tedavi edilmeleri gerektiÄŸini, enfeksiyonun ardından ağır hasta olma ihtimallerinin 5 ila 6 kat daha fazla olduÄŸunu kaydetti.

    Andrew McMichael, bu genetik varyasyonunun, insanların, dang humması, SARSÂ*ve diÄŸer grip türleri dahil olmak üzere diÄŸer hastalıklara yakalandıklarında da hastalığı daha ağır geçirmelerine neden olabileceÄŸini, iyileÅŸmeleri halinde ise daha iyi bir bağışıklık saÄŸlayabileceÄŸiniÂ*belirtti.

    AraÅŸtırmanın sonuçları bugünÂ*Nature Communications dergisinin internet sayfasında yayımlandı.

    Söz konusu genetik varyasyona Kafkasyalıların yüzde birinden azının, Çinlilerin ise yüzde 25'inin sahip olduğu, varyasyonun Japonlar ve Koreliler arasında da yaygın olduğu biliniyor.

    Genetik varyasyon, genetikte toplum içinde ya da toplumlar arasında ortaya çıkabilen, tür içerisinde veya genin değişik biçimlerinde gözlemlenen farklılıklar olarak tanımlanıyor.

    Kaynak: AA





    Çinliler için umut olacak keşif Yorumları