Doğu'nun ilk teleskobu hizmete girecek   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-26-2012 (02:39)   Son Mesaj: 09-26-2012 (02:39)    Cevap: 0    Gösterim: 607  

    09-26-2012

    Doğu'nun ilk teleskobu hizmete girecek

    Doğu'nun ilk teleskobu hizmete girecek
    Doğu'nun ilk teleskobu hizmete girecek

    Doğu Anadolu Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin beşinci büyüklükteki teleskobu, Atatürk Üniversitesi yerleşkesinde hizmete açılarak, bilimsel çalışmaların yapılmasına imkan sağlayacak.

    Doğu Anadolu Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin beşinci büyüklükteki teleskobu, Atatürk Üniversitesi yerleşkesinde hizmete açılarak, bilimsel çalışmaların yapılmasına imkan sağlayacak. Astrofizik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASAM) Koordinatörü, Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak, gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversitenin desteğiyle kurulan ve ''ATA50'' adını verdikleri teleskobun üniversite yerleşkesinde hizmete açılacağını söyledi.

    Söz konusu teleskobun, Atatürk Üniversitesi'nin astronomi ve astrofizik alanında yürütülen bilimsel araştırmalara ve eğitime hizmet vereceğini anlatan Yeşilyaprak, ''Bu çalışma, Kalkınma Bakanlığı destekli üniversitemizin 'Doğu Anadolu Gözlemevi'nin ön bir parçası. Dolayısıyla çok da anlamlı bir teleskop. Doğu'da ve Erzurum'da bir ilk. Bu teleskopla gözlemevimizin bazı çalışmalarını da yürüteceğiz'' diye konuştu.

    Yeşilyaprak, astronomide teleskobun kurulması için bazı kriterlerin olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

    ''Doğu Anadolu Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin ise beşinci büyüklükteki teleskobunu Erzurum'da hizmete açacağız. Bu çalışma, kentin yüksek rakımda olması, açık gün ve gece sayısının fazla, bulutlu gün sayının az olması, düşük nem oranı açısından önemli. Aynı zaman da şehrin ışıklarından ve hava kirliliğinden uzakta. Bunları dikkate aldığımız zaman Erzurum hem altyapısal olarak hem yüksek rakımlı tepe ve zirvelerinin olması hem de açık gün sayısı ve düşük nem oranı olarak ideal yerlerden biri olarak görülüyor. Yapılan araştırmalarla, teleskobun buraya kurulması uygun görüldü.''

    Astronomiyi sevdirmek adına da bazı çalışmalar yürüteceklerini ifade eden Yeşilyaprak, bilim toplum projelerine yönelik, halka açık gözlem geceleri düzenleyeceklerini ve böylece farkındalık oluşturacaklarını vurguladı.

    Teleskobun, çatı ve hareket dizaynı olarak, hem yerli bir yapım hem de Türkiye'de bir ilk olduğunu belirten Yeşilyaprak, ''Teleskobun odak ayna kısmı Almanya'dan, hareketli kısım ise Avusturya'dan alındı. Ama onun dışında geri kalan bütün altyapı, çatı sistemi ve bazı temel yazılımları falan hepsi yerli olarak yapıldı'' diye konuştu.

    Bu çalışmanın bölge için önemli olduğunu belirten Yeşilyaprak, ''Bizim için bu önemli, burada bilimsel çalışmalar yapabileceğiz. Bütün astronotların hayal edeceği bir çalışma'' dedi.

    Kaynak: AA





    Doğu'nun ilk teleskobu hizmete girecek Yorumları