Almanlar'a göre iPhone 5'in karnesi   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 09-21-2012 (01:56)   Son Mesaj: 09-21-2012 (01:56)    Cevap: 0    Gösterim: 588  

    09-21-2012

    Almanlar'a göre iPhone 5'in karnesi

    Almanlar'a göre iPhone 5'in karnesi
    Almanlar'a göre iPhone 5'in karnesi

    Aylardır merakla bekleniyordu. Nihayet 12 Eylül'de tanıtımı yapıldı ve ön satışları başladı. Peki, Apple'ın gözde ürünü iPhone 5 sınıfı geçti mi? Hangi yönleri zayıf kaldı? Alman teknoloji uzmanları değerlendirdi.

    Aylardır merakla bekleniyordu. Nihayet 12 Eylül'de tanıtımı yapıldı ve ön satışları başladı. Peki, Apple'ın gözde ürünü iPhone 5 sınıfı geçti mi? Hangi yönleri zayıf kaldı? Alman teknoloji uzmanları değerlendirdi. Aylardır merakla bekleniyordu... Nihayet 12 Eylül'de tanıtımı yapıldı... Ön satışları başladı... Gördüğü büyük ilgi nedeniyle teslimat süresi 1-3 hafta arasına uzatıldı... Apple hisselerini en yüksek değerine ulaştırdı...

    iPhone 5'ten, 2007'den beri piyasaya çıkan 6'ncı iPhone modelinden söz ediyoruz. Mobil cihazlar piyasasına yön veren markalardan kabul edilen iPhone 5'in son modelini uzmanlar değerlendirdi.

    2007'de piyasaya ilk çıktığından bu yana mobil cihazlar dünyasını değiştiren serinin son modeline tepkiler farklı oldu. Greencast Capital'den uzman Max Wolff, "Apple, ilk kez, rakip firmaların uzun zaman önce ürünlerine eklediği özelliklerle donattığı bir iPhone'u yeni diye piyasaya sunuyor. Apple bir zamanlar akıllı telefon piyasasının tartışılmaz lideriydi. Zirveyi yeniden ele geçirebileceklerine de eminim. Ama Apple, iPhone 5 ile yalnızca rekabete yetişmiş oldu" diye konuşuyor.

    4 farklı markayla kıyaslama

    Alman uzman Jan Rähm, iPhone'un rakipleriyle aynı seviyeye geldiğini belirtiyor ve piyasanın önde gelen markalarını karşılaştırıyor. Daha önce iPhone'un önde olduğuna dikkat çeken Rähm, rakiplerin son dönemde arayı kapattığını belirtiyor.

    Jan Rähm, "Ağırlığını ele alalım: 112 gramla iPhone kendi sınıfındaki akıllı telefonların en hafifi. Nokia toplam 185 gram; yani 73 gram daha ağır Ekranlar hemen hemen aynı büyüklükte. iPhone 10, diğerleri 11-12 santim civarında. Ekranların hepsi yüksek çözünürlükte."

    iPhone 5'in tanıtım toplantısında konuşanlar arasında Apple Pazarlama Müdürü Phil Schiller de vardı.

    İşlemci, bellek ve veri depolama alanı göz önüne alındığında iPhone'la aynı sınıftaki cihazların hemen hemen aynı seviyede olduğunu vurgulayan Rähm, Samsung ve HTC'nin ek hafıza kartlarıyla genişletilebilme özelliğine de dikkat çekiyor.

    Rähm, "Her biri farklı işletim sistemine sahip: iPhone iOS, HTC ve Samsung Android, Nokia ise Windows Phone 8 işletim sistemini kullanıyor. Dördü de teknik anlamda artık aynı seviyede. Donanım anlamında artık fark olmadığından, hangi telefonu tercih edeceği kararı tüketiciye kalmış" yorumunda bulunuyor.

    iPhone'lar artık LTE'li

    iPhone 5, görünüm olarak bir önceki iPhone modellerinden pek de farklı değil. Alman uzman Jürgen Kuri, Deutschlandradio ile söyleşisinde, buna rağmen teknik ve donanım açısından önceki modellere kıyasla, yeni özelliklerle geldiğine işaret ediyor:

    Kuri, "Öncelikle ekran daha fazla ayrıntıyı gösterebilecek. Bu özelliği küçük uygulamaların zorladığı kullanıcıları sevindirecek" diyor. iPhone 5'in daha hızlı bir iylemciye sahip olduğunu belirten Jürgen Kuri, şöyle devam ediyor:

    "Apple'a bakılırsa uygulamalar artık eskisinden iki kat daha hızlı. Dördüncü nesil hızlı internet şebekesi LTE'yi (Long Term Evolution) destekliyor. Bu teknoloji, saniyede 100 megabayta kadar hıza ulaşabiliyor. Hız bakımından UMTS'in (Universal Mobile Telecommunications System) artık bazı uygulamalarda yetersiz kaldığı düşünüldüğünde, LTE'nin önemi daha iyi anlaşılıyor."

    1 GB RAM'e sahip olan iPhone 5'te 16, 32 ve 64 GB dahili hafıza seçenekleri bulunuyor. Yeni iPhone 5'in özelliklerinin teknolojik devrim niteliğinde olmadığına işaret eden Jürgen Kuri, buna karşılık Apple mühendislerinin yeni cihazı kullanımı daha kolay, daha iyi ve daha hızlı yapabilmek için birçok yeniliği adapte ettiğini belirtiyor.

    iPhone 5, 16:9 oranında, 4 inçlik bir dokunmatik ekranla geliyor.

    Kuri, "iPhone kullanıcılarının aşina olduğu, oturmuş birtakım özelliklere ise dokunulmamış. Bu yönüyle büyük ilgi göreceğini ve iPhone 5 satışlarının ekonomik canlılık sağlayacağını düşünüyorum" diye konuşuyor.

    Alman uzman Jürgen Kuri, mobil cihazlarla ödemenin geleceğini belirleyecek 'Yakın Alan İletişimi' (NFC) teknolojisinin cihaza eklenmesinin beklendiğini, Apple yönetiminin bu beklentiyi yerine getirmediğini belirtiyor:

    "Samsung, akıllı telefonlarına bu özelliği ekliyor. Apple yönetimi, NFC'ye ilişkin kararını, 'bu alanın henüz tam anlamıyla olgunlaşmadığı' gerekçesine dayandırdı. Gerçekten de NFC teknolojisiyle işleyen uygulama bulmak şu anda samanlıkta iğne bulmak kadar zor. Diğer yandan NFC teknolojili çiplerin cepte cüzdanın yerini alması bekleniyor. Apple'ın bu alanda er ya da geç adım atması gerekiyor."

    Harita uygulamasının önemi

    Yeni cihazdaki iOS işletim sisteminin 6'ncı sürümüyle birlikte gelen en önemli özellik, Apple'ın kendi harita uygulaması Maps oldu. Alman uzman Moritz Metz, Google ve Microsoft'tan sonra Apple'ın da kendi harita uygulamasını devreye sokmasının nedenini Deutschlandradio'ya şu sözlerle özetliyor:

    "Harita uygulamalarını kullanarak o noktaya özel reklamlar gösterebiliyorsunuz. Hatta Google Store, kullanıcıya, 'Bu noktada, bu dükkânda sana özel indirim var' diye mesajlar gösteriyor. İnternet için önemli bir uygulama alanına dönüşen haritalar üzerinden çok sayıda iş modeli geliştiriliyor. Harita uygulamasına sahip olan, 'nerede, ne var' diye özetlenebilecek tanımlama gücüne de kavuşmuş oluyor. Bu yüzden internetin önde gelen şirketleri harita uygulamasından vaz geçmek istemiyor.

    Kaynak: Almanyanın Sesi





    Almanlar'a göre iPhone 5'in karnesi Yorumları