'İnternete sınırlama' girişimi kan kaybediyor!   Konuyu açan: Enesce   İlk Mesaj: 01-19-2012 (14:01)   Son Mesaj: 01-19-2012 (14:01)    Cevap: 0    Gösterim: 830  

    01-19-2012

    'İnternete sınırlama' girişimi kan kaybediyor!

    'İnternete sınırlama' girişimi kan kaybediyor!
    ABD Kongresi'nin sekiz üyesi internette korsanlıkla mücadele gerekçesiyle hazırlanan, ancak getirdiği sınırlamalar nedeniyle internet sitelerinin şiddetli tepkisine hedef olan yasa tasarısına desteklerini geri çekti.

    Sekiz siyasetçi arasında yasa tasarısının altında imzası olan ve Kongre'ye sunulmasına öncülük edenlerden Marco Rubio ve Roy Blunt da var.

    Dünkü 24 saatlik karartma eylemine çevrimiçi ansiklopedi Wikipedia ve blog sağlayıcısı WordPress de katıldı.Amerikan Sinema Derneği (MPAA) ise protestoları "sorumsuzluk" olarak niteledi ve "gündem yaratmaya yönelik bir gösteri" olarak ifade etti.

    Hollywood stüdyolarının Washington'daki başlıca temsilcisi olan MPAA, tasarıya güçlü destek veriyor.

    ABD Ticaret Odası da tasarıyı hedef alan eleştirilerin abartıldığını savundu.

    Tasarılar ne öngörüyor?

    Kongreye sunulan, kısa adları ile SOPA ve PIPA tasarıları internette korsanlığı önlemeyi, özellikle de film ve benzeri içeriğin yasadışı kopyalarının yayılmasının önlenmesini öngörüyor.

    Bunun için korsan içerik bulunduran sitelerin kapatılması, reklam, ödeme ve internet hizmeti sağlayıcıların bu şirketlerle iş yapmaktan men edilmesi isteniyor.

    İnternet Korsanlığını Engelleme Yasası SOPA'nın taslağında yer alan ek bir madde, internet arama motorlarının sorgulama sonuçlarından ihlallere karışan yabancı siteleri çıkarmasını istiyor.

    Her iki tasarı da engelleme önlemlerine uğrayan sitelere nasıl dolaylı yoldan ulaşılacağını anlatan sitelerin de yasadışı kabul edilmesini hedefliyor.

    BBC'nin Washington'daki muhabirlerinden Jonny Dymond, Florida senatörü Rubio ve Missouri senatörü Blunt'ın tasarıya sırt çevirmesi ardından Senato'ya sunulmuş olan Fikri Mülkiyeti Koruma Yasası PIPA'nın onay alma şansının tehlikeye girdiğini söylüyor.

    Cumhuriyetçi Parti'nin yükselen isimlerinden Rubio, partinin seçeceği başkan adayı kim olursa olsun iyi bir başkan yardımcısı adayı olarak gösteriliyor.

    Tasarılara dünya genelinde gösterilen sert tepki ardından geri adım atan siyasetçiler arasında hem Cumhuriyetçi hem de Demokratlar var.

    Temsilciler meclisi üyesi Dennis Ross (Florida) twitter'dan tasarıya desteğini çektiğini duyururken, "serbest piyasaya samimiyetle inanan biri olarak IP'lerin doğru şekilde korunmasını istiyorum" dedi.

    Rubio ise kararını tıklayın Facebook'ta yayınladığı bir mesajla açıkladı, ve kendisi ve diğer senatörlerin "yasanın internete erişim üzerinde yaratabileceği etkilere ilişkin meşru kaygılara kulak verdiğini" kaydetti.

    ABD haber sitesi Politico, protesto eylemine 7.000 kadar sitenin katıldığını tahmin ediyor.

    Bu eylemlere destek veren WordPress'in kurucularından Matt Mullenweg, BBC'ye "Tasarıyı kaleme alanlar internetin nasıl işlediğini anlamıyor gibi görünüyor" dedi.

    Tumbler yöneticisi Andrew McLaughlin "Sitemizi kapatılmaktan koruyacak hukuki korumalardan yoksunuz" dedi.

    "40 milyonu aşkın blog bulunan sitemizde, sırf bir kullanıcı yasadışı bir şey yaptı diye tüm site kapatılabilir" diye konuştu.

    Tasarıya karşı çıkmalarına rağmen bazı büyük siteler ise sitelerini karartmadı.
    Twitter'ın kurucusu Dick Costolo, sistemi devredışı bırakmanın "saçma" olacağını savundu. Google ise tıklayın blog köşesinde bu konuda bir yazı yayınlayarak tasarıların korsanlığı engellemeyeceğini savundu.

    "Korsanlıkla mücadele etmek için Amerikan şirketlerinden interneti sansürlemelerini istemekten daha iyi yollar var" denildi.

    ABD Temsilciler Meclisi, SOPA üzerindeki çalışmalarına gelecek ay devam edecek. Senato ise PIPA konusunda nasıl bir yol izleneceğini 24 Ocak'ta tartışmaya başlayacak.

    Tasarılar Kongre'nin iki kanadında onaylansa bile, Başkan Barack Obama'dan onay alamayabilir.

    Hafta sonu Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "ifade özgürlüğünü sınırlayacak, siber güvenlik riskini artıracak, ya da küresel internetin dinamik, yenilikçi ruhunu baltalayacak düzenlemeleri desteklemeyeceğiz" denildi.







    'İnternete sınırlama' girişimi kan kaybediyor! Yorumları