Fareleri günboyu koşturan gen!   Konuyu açan: tasfirin77   İlk Mesaj: 07-20-2011 (18:01)   Son Mesaj: 07-20-2011 (18:01)    Cevap: 0    Gösterim: 562  

    07-20-2011

    Fareleri günboyu koşturan gen!

    Fareleri günboyu koşturan gen!
    Fareleri günboyu koşturan gen!



    Kas gelişimine bağlı bir genin yoksunluğunun bazı farelerin günün büyük kısmını çemberin üzerinde yorulmadan koşarak geçirmelerini sağladığı ortaya çıktı.

    ABD'nin Pennsylvania Üniversitesi'nden Tejvir Khurana ve ekibi, insanlarda da bulunan IL-15R? geninden yoksun bırakılan farelerin diğer farelerden 6 kat daha uzun süre koşabildiğini gördü. Genleriyle oynanan farelerde canlı hücrelerinin enerji santralleri olarak bilinen mitokondrilerin ve kasılabilen kas liflerinin daha fazla olduğu, bu sayede yorgunluğa daha iyi direnç gösterdikleri belirlendi.

    Lifler elektrikle uyarıldığında ise enerjiyi boşaltmak için farelerin normalden çok daha fazla koştukları izlendi.

    ''Journal of Clinical Investigation'' dergisinde yayımlanan araştırmada Khurana, IL-15R? geninin "devreden çıkmasıyla" farelerin bacak kaslarındaki hızlı kasılan liflerin yavaş kasılan liflere dönüştüğünü vurguladı.

    Olimpiyat Oyunlarına katılan sporcuların gen örnekleriyle ilgili bilgileri toplayan Avustralya'da bir grup araştırmacıyla da çalışan bilim adamları, bu gendeki bazı değişimlere bisiklet ve kürek gibi dayanıklılık gerektiren sporları yapanlarda daha sık rastlandığını belirtti. Bilim adamları, gendeki bazı değişimlerin sporcuların direncini artırabildiği sonucuna vardı.







    Fareleri günboyu koşturan gen! Yorumları