Nereye kadar yasak?   Konuyu açan: tasfirin77   İlk Mesaj: 05-28-2011 (12:00)   Son Mesaj: 05-28-2011 (12:00)    Cevap: 0    Gösterim: 870  

    05-28-2011

    Nereye kadar yasak?

    Nereye kadar yasak?
    Nereye kadar yasak?



    Türkiye'de her geçen gün internet devleri birer birer erişimleri engelleniyor. Peki neden?

    Sebebi devlet mekanizmasının ve bilişim teknolojileri kurumunun internet teknolojileri hakkında pek ayrıntılı alt yapıya sahip olmamasından kaynaklanıyor.

    Çünkü özellikle web 2.0 diye tabir ettiğimiz kullanıcıların kullanıp ve yönettiği hesapları olan bilgi paylaşım sistemlerinde tek bir kullanıcının yaptığı hata komple bütün sistemi kapattırabiliyor.

    Peki ama neden? Neden askerlik gibi tek kişinin yaptığı hatayı bütün sistem ve kullanıcıları çekiyor?

    Bunun da sebebi erişim engellemelerinde tek bir "suçlu" diye tabir edilen tek 1 URL adresinin engellenememesidir. Yalnızca alan adı engellenme seçeneği olduğundan BTK komple bütün sistemi engellemiş oluyor.

    Son yasaklar listesine rapidshare.com ve fileserve.com eklendi. İşin kötü yanı 22 Ağustos'ta çıkacak internet filtreleme düzenlemesi ile yasaklanan hiç bir siteye DNS, Proxy gibi servisleri kullansanız bile erişim sağlayamıyacaksınız. Şu an da test aşamasına geçmiş olan internet filtrelemesi yasaklanan belli başlı büyük sitelere dns bile şu an da girilemiyor.

    Evet yanlış duymadınız, eğer zira rapidshare.com'a suç olarak ad edilen metaryelin yanlışlıkla 16 dosya paylaşım sitesine daha topluca yüklenmesi dahilinde onlarında kapatılacağı yüksek ihtimal. Ayrıca rapidshare.com üzerinde alınan her biri 100 doları geçen premium hesaplarında Türkiye'de erişimden dolayı çalışmayacağı için ekstra Türkiye Avrupa Birliği İnsan Hakları Mahkemesinde çok zor duruma düşebilir.

    Bu na facebook'da eklenebilir. Çünkü video bazlı da çalışan facebook, yanlışlıkla 1 kişinin veya bir kaç kişinin yükleyeceği yüzlerce video ile şikayet edilmesi durumunda aynı gün erişime kapatılabilir.

    Dünyada eşi benzeri olmayan (Kuzey Kore,ÇİN ve İran) bu uygulama bireylerin bireysel hak ve özgürlüklerini elinden almaktadır. Çünkü bir kişinin yaptığı hatayı kitle çekemez. Hiç bir demokrasi anlayışında bu yoktur.

    Bu yüzden daha kapsamlı bir altyapı hazırlanarak URL bazlı engelleme sisteminin aktif olması gerekmektedir. Ya da başka bir sistem. Dünyaya kapalı olan ülkeler ve interneti erişime kapatan ülkelerde ki gençler daha hırslanıp erişim için her türlü yolu deniyorlar. Gerekirse ülke devrilse bile.. (Mısır)

    Bu yüzden BTK ve diğer kurumları bu yasakların sonunun olmuyacağını, Web 2.0 teknolojisinin kullanıcı bazlı olduğundan milyonlarca kullanıcıyı tek tek kontrol edilemiyeceğini söylüyoruz. Bu yüzden acilen alternatif çözümler üretilmesini istiyoruz.







    Nereye kadar yasak? Yorumları