World of Warcraft işkencesi!   Konuyu açan: tasfirin77   İlk Mesaj: 05-27-2011 (19:00)   Son Mesaj: 05-27-2011 (19:00)    Cevap: 0    Gösterim: 545  

    05-27-2011

    World of Warcraft işkencesi!

    World of Warcraft işkencesi!
    World of Warcraft işkencesi!



    Çin’deki çalışma kamplarındaki işçilerin, sabah yaptıkları ağır işlerin ardından, geceleri internetteki oyun ağlarında “altın çiftçiliği” yapmaya zorlandıkları ortaya çıktı.

    Çin’in kuzeydoğusundaki Jixi çalışma kampındaki tutuklulardan biri olan Liu Dali, “gündüzleri kayaları parçaladığını ve kömür madenlerinde çukurlar kazdığını, geceleri ise internette World of Warcraft oynayarak şeytanları öldürdüğünü, cinlerle savaştığını ve büyü yaptığını” anlattı.

    Liu, çalışma kamplarındaki işçilerin geceleri kredi kazanmak için online oyun oynamaya zorlandığını, kamptaki gardiyanların bu kredileri gerçek parayla takas ettiğini belirtti. 2004 yılında, ülkesindeki yolsuzlukların incelenmesi için hükümete “yasadışı bir şekilde dilekçeyle başvuru yaptığı” gerekçesiyle tutuklanan ve üç yıl için çalışma kamplarına gönderilen Liu, maruz kaldıkları online oyun işkencesinin fiziksel olarak çalışmaktan daha zor olduğunu anlattı.

    “Kampları işleten kişilerin, işçileri internette oyun oynamaya zorlayarak, fiziksel olarak çalıştırmaktan daha fazla para kazandıklarını” belirten Liu, bulunduğu kampta 300 işçinin sürekli bilgisayar oynamaya zorlandığını ifade etti: “12 saatlik mesailerle çalışıyorduk. Bir işçi bilgisayar başında günde 5-6 bin renminbi (665-800 dolar) kazanıyordu. Ancak kazanılan paranın tek kuruşunu görmüyorduk. Bilgisayarlar asla kapatılmazdı.”

    OYUN OYNAMAYANA DAYAK

    Üç yıl Jixi kampında kalan Liu, bu süre boyunca elleri nasır tutana dek keresteden yemek çubukları ve kürdanlar yaptı, Çin’in Güney Kore ve Japonya’ya gönderdiği araçların koltuk kılıflarını taktı. Ancak, ona göre tutukluluğunun en gerçek üstü noktası online oyun oynamaya zorlanmaları.

    Liu, “Eğer iş kotamı tamamlayamazsam, ellerim üzerinde durmaya zorlanıyordum. Ardından hücreme dönünce plastik borularla dövüyorlardı. Gözlerimiz görme yetisini kaybedinceye dek bilgisayar başında oturuyorduk” dedi.

    World of Warcraft üzerinde “altın çiftçiliği”, dünya genelinde oldukça yaygın bir yöntem. Milyonlarca kullanıcı, oyunda ilerleme kaydetmek için görsel kredilere gerçek para ödemeyi kabul ediyor. Veriler, 2008 yılında Çin’de “altın çiftçiliği” piyasasında 1.6 milyar doların döndüğünü gösteriyor. Dünyanın en büyük internet kullanıcısı nüfusuna sahip Çin’de 100 bin kişinin bu piyasanın içinde olduğu tahmin ediliyor.





    World of Warcraft işkencesi! Yorumları