Japon huzurevlerine robot   Konuyu açan: Enesce   İlk Mesaj: 02-28-2011 (13:00)   Son Mesaj: 02-28-2011 (13:00)    Cevap: 0    Gösterim: 538  

    02-28-2011

    Japon huzurevlerine robot

    Japon huzurevlerine robot
    Japon huzurevlerine robot



    Yaşlı nüfus, huzur ve bakımevlerinde personel ihtiyacını artırıyor. Bu alandaki açığın en fazla olduğu ülkelerden Japonya ilginç yöntemler geliştirdi. Tahlil yapan tuvalet robotu ya da şefkat gösteren terapi roboto gibi.

    Japonya, yaşlı bakımındaki personel açığını yüksek teknolojiyle kapatmaya çalışıyor. Artık Japon huzurevlerinde robotlar çamaşır yıkıyor, ortalığı silip süpürüyor ve çay - kahve servisi yapıyor. Bu robotlara şimdi bir yenisi daha eklendi: Tuvalet robotu. İmalatçı Toto şirketinden Tomoko Takiyama, tuvaletin nasıl çalıştığını anlatıyor: “Geliştirdiğimiz tuvalet, idrarı anında tahlil ediyor. Tuvaleti kullanan şahsın adını girdikten sonra bir düğmeye basmanız, analiz sürecini başlatıyor.”

    Analiz, 20 saniye içinde tamamlanıyor.İsteyen, sonuçları tuvalete entegre edilen yazıcıdan alabiliyor; isterse internet üzerinden otomatikman e-maille doktoruna ulaştırıyor. Analiz, şekerden pH değerlerine bir dizi veri sunuyor. Toto şirketi yetkilisi Tomoko Takiyama, ihtiyaçlar doğrultusunda yeni modeller üretildiğini belirterek şunları söylüyor:

    “Engelliler için öngördüğümüz bu modeli geliştirirken işlevin yanı sıra tasarıma da büyük önem verdik. Bu tuvalette bir yandan sırtınızı yaslayıp otururken, diğer yandan herhangi bir musluğa dokunmadan ellerinizi yıkayabiliyorsunuz. Her şey, sensör kontrolünde olup bittiğinden daha hijyenik. Musluktan akan suyun rengi, suyun ısısına göre değişiyor; maviden sarıya, suyun hangi sıcaklıkta aktığı LED lambalarla gösteriliyor.”

    Terapi roboto

    Japonya gibi hızla yaşlanan bir nüfusa sahip olan Almanya'da da bu tür yenilikler ilgi görüyor. Uzmanlar tarafından “terapi robotu” olarak tanımlanan “Paro“ bunlardan biri. Almanya’nın batısındaki Gerolstein kentinde 125 yataklı bir huzurevinin yöneticiliğini yapan Gernot Werner, Paro’nun devraldığı bazı işlerin olduğunu belirtiyor:

    “Paro, Japonya’da üretilen bir tür şefkat robotu. Bir çocuğu andırmak üzere dizayn edilmiş. Aşağıdan size bakan bu iri gözlerle karşılaşanlarda içgüdüsel olarak koruma-kollama duyguları canlandırıyor; sizde robotu bir şekilde sevme arzusu uyanıyor.”

    Elektronik şefkat robotu Paro’dan, 3 yıldır Gerolstein’daki huzurevinde yararlanılıyor. Bakımevinin yöneticisi Gernot Werner, 3 bin euroluk robotun birçok teknik özelliğe sahip olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

    “Robotumuz muhtelif sensörlere sahip: Isıyı ölçebiliyor, dokunuş ve okşamalara anlam yükleyebiliyor, sayabiliyor ve analiz yapabiliyor. Robot, kendisine dokunan kişinin niyetini dokunuşundan anlayabiliyor. Davranışlarını da koşullara göre ayarlıyor: Artık duruma göre, gözlerini kırpıştırarak fok balıklarının yüzgeçlerini birbirine çırpmasına benzer hareketler yaparak daha fazla iletişim ve temas talebinde de bulunabiliyor ya da pek ilgi gösterilmediğini fark edince biraz daha geri planda durup hareketlerini kısıtlayabiliyor.”







    Japon huzurevlerine robot Yorumları