Karbon nanotüblerin arkasındaki sır nedir?   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-17-2010 (17:39)   Son Mesaj: 09-17-2010 (17:39)    Cevap: 0    Gösterim: 1445  

    09-17-2010

    Karbon nanotüblerin arkasındaki sır nedir?

    Karbon nanotüblerin arkasındaki sır nedir?
    Saf karbon atomlarından oluşan, hem dayanıklı hem de esnek olan, benzersiz elektriksel ve ısıl özelliklere sahip olan karbon nanotüpler bilim adamlarının büyük ilgisini çekiyor. Bu mucizevi yapıların yapabildikleri gerçekten de çok etkileyici.


    Bilim dünyasının son gözdesi olan karbon nanotüpler hakkında yapılan çalışmalar her gün yeni bilgiler ortaya çıkmasını sağlıyor. (Galaksinin En Büyük Elması Bulundu)

    Saf karbon atomlarından oluşan ve çapı sadece birkaç nanometre olan silindir şeklindeki bu yapılar çok etkileyici özelliklere sahipler.


    Karbon nanotüblerin arkasındaki sır nedir?

    Nanotüpler karbon atomlarının bir araya getirilmesi ile oluşturuluyor


    Benzersiz Özellikler

    Çok dayanıklı olmalarının yanı sıra, esnek yapıları, benzersiz elektriksel özellikleri ve verimli ısı yalıtkanlıklarıyla karbon nanotüpler birçok farklı alanda kullanılabiliyorlar fakat henüz araştırma -; geliştirme aşamasındalar.

    Hepsinden Daha Dayanıklı

    Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden Yar. Doç. Dr. Stephen Conin ve ekibinin yaptığı son çalışmada bu mucizevi yapıların dayanıklılık özellikleri hakkında çarpıcı bilgiler elde edildi.

    Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net'in haberine göre, 50 bin tanesi yan yana geldiğinde ancak bir saç teli kadar kalınlığa sahip olabilen karbon nanotüplerin çelikten 117, kurşungeçirmez yeleklerde kullanılan Kevlar adlı maddeden de 30 kat daha dayanıklı olduğu ortaya çıktı.


    Karbon nanotüblerin arkasındaki sır nedir?

    Karbon atomlarının kimyasal bağlarla birleştirilmesi ile nanotüpler oluşturuluyor

    İnanılmaz Esnek

    Esneklik ile ilgili yapılan deneylerde ise karbon nanotüplerin kopmadan iki kat uzunluğa kadar esnetilebildikleri keşfedildi.

    Kömür, grafit ve elmasta olduğu gibi saf karbon atomlarından oluşan karbon nanotüpler, sahip oldukları kimyasal bağın yapısı sayesinde elmastan bile daha dayanıklılar.

    :: Karbon nanotüpler sizce ne gibi ürünlerde kullanılabilir?





    SDN - http://shiftdelete.net





    Karbon nanotüblerin arkasındaki sır nedir? Yorumları