Cepte kısa mesajın tahtını sallayan uygulama   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-15-2010 (15:39)   Son Mesaj: 09-15-2010 (15:39)    Cevap: 0    Gösterim: 755  

    09-15-2010

    Cepte kısa mesajın tahtını sallayan uygulama

    Cepte kısa mesajın tahtını sallayan uygulama
    Android cep telefonları ile iPhone ve Blackberry kullanımının artması, GSM şirketlerini mobil internet uygulamalarına odakladı. WhatsApp gibi uygulamalar da SMS'in tahtını sallamaya başladı.

    Begüm Gürsoy Kaya'nın haberi

    iPhone ve Blackberry kullanımının her geçen gün yaygınlaşmasıyla birlikte mobil internet erişimi üzerinden sunulan hizmetler de çeşitleniyor. Son dönemde oldukça popüler hale gelen WhatsApp da bunlardan biri. Mesajlaşma, veri gönderme, kısa yoldan iletişim listesine ulaşma imkanları tanıyan bu uygulama aynı zamanda Android işletim sistemine sahip cep telefonlarında da kullanılıyor. Böylece ücretsiz olarak iletişim olanağı sağlanıyor. Bu durum özellikle kısa mesaj (SMS) kullanımını da uzun vadede azaltacağı öngörüsü hakim.

    GSM operatörleri ise her ne kadar mobil iletişim üzerinden mesajlaşma yaygınlaşsa da SMS kullanımının devam edeceği görüşünde. Ancak mobil iletişim üzerinden GSM şirketlerinin kazancı daha hızlı artış gösterecek.

    Türkiye'de daha popüler olacağız

    WhatsApp Silikon Vadisi'nden çıkan bir uygulama. Bu uygulamanın yöneticilerinden Jan Kaum, Türkiye'de henüz Avrupa ve Asya ülkelerinde oldukları kadar popüler olmadıklarını ancak, gelecek dönemde bu durumun değişeceğini söyledi.

    Mobil operatörlerin uygulamalara nasıl baktığı ile ilgili olarak Kaum, "Mobil şirketlerden ve çeşitli üreticilerden bu uygulama ile ilgili olumlu tepkiler aldık. İngiltere'de T-Mobile iPhone4 için önerdiği uygulamalar arasına aldı" diye konuştu. T-Mobile ise bu uygulamayı desteklemelerinin nedenini, kimin bu uygulamayı kullandığını bilmesi ve favori listesine otomatik olarak eklemesinden kaynaklandığını ifade etti. Yani, bu uygulamayı kimin kullandığını sistem otomatik olarak bulup hafızasına alıyor. Böylece daha kolay bir iletişim yolu sağlıyor.

    Her geçen gün, akıllı telefonlar üzerinden kullanılan uygulamaların artarak günlük hayattaki birçok alışkanlığı da değiştirmesi bekleniyor. Türkiye'de Turkcell, Avea ve Vodafone özellikle mobil internet üzerinden iletişimin yaygınlaşmasına odaklandı. Bu nedenle de gelecek dönemde bu uygulamaların kullanımının artması yoluyla mobil internet kullanımının da artması hedefleniyor. Operatörler böylece azalacak SMS veya görüntülü mesajlaşma (MMS) gelirlerini mobil internet kullanımı üzerinden telafi etmiş olacaklar. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) raporuna göre, Türkiye'de 61.5 milyon cep telefonu abonesi bulunuyor. Üçüncü nesil genişbant mobil iletişim (3G) ise Temmuz 2009 yılında devreye girdiğinden bu yana kullanımı her geçen gün artıyor.

    Şu anda 11.4 milyon aboneyi geçmiş durumda. Mobil internet hizmeti alanlar ise 640.5 bin aboneden 832.3 bin aboneye yükseldi. 2010 yılının ikinci üç aylık döneminde SMS sayıları Turkcell'de yüzde 5.3 oranında artarken, bu oran Avea'da yüzde 4.9, Vodafone'da ise yüzde 2.3 oranında düştü. 13 miyar TL'lik GSM sektörü gelirinin yüzde 8'ini ise SMS oluşturuyor. Avea'nın gelirleri içinde SMS'in payı yüzde 10,6, Turkcell'in yüzde 9,4, Vodafone'nun yüzde 3,3 oranında bulunuyor.

    Referans




    Cepte kısa mesajın tahtını sallayan uygulama Yorumları