Google'dan gizemli esrarengiz site - Googol   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-17-2010 (04:31)   Son Mesaj: 10-01-2010 (20:49)    Cevap: 1    Gösterim: 5517  

    02-17-2010

    Google'dan gizemli esrarengiz site - Googol

    Google'dan gizemli esrarengiz site - Googol
    Kasım ayının ortalarında yeni bir internet sitesi dünyaya, daha doğrusu sanal dünyaya geldi.

    Sisteminizin 1e100.net isimli bir adres ile irtibat kurduğunu görürseniz şaşırmayın, çünkü bu şüphe uyandırıcı isim Google'a ait.

    Bu site şu anda dünyadaki internet trafiğinin yüzde 3'üne sahip ve Alexa sıralamasında 44. sırada yer alıyor. Google'ın hakkında resmi bir açıklama yapmadığı bu site oldukça gizemli. Bağlantıları inceleyenler çeşitli Google servislerinin bu adres ile iletişim halinde olduğunu, ancak bu bağlantıların veri alışveriş zamanlamasının sıra dışı olduğunu belirtiyor.

    Henüz bütün işlevleri çözülemeyen bu Google sitesinin adının çok ilginç bir hikayesi var. Yaptığı işler ve Google'ın potansiyel planları da bir o kadar önemli ve ilgi çekici.

    Googol ne demek?

    Bazı kullanıcıların zararlı yazılım olabileceği düşüncesiyle ne olduğu bilmediği için engellediği bu adres, Google'ın altyapı hizmetleriyle alakalı.

    Googol, 1e100 yani 10 üstü 100 demek. Burada Bilimsel bir gönderme var, bir matematikçinin anlayabileceği bir espri saklı.

    Google için ilk isim tartışmaları sırasında da ortaya atılan isimlerden birisi aslında Googol. Dev miktarlarda veriyi endekslemek üzerine yürütülen düşüncelerden doğan, doğal bir isim.

    Bu site Google'ın gittikçe büyüyen özel altyapısının adı. Google'ın şu anda dünya çapında 40 özel veri merkezinde pek çok sunucusu var.

    Google'ın niyeti bu sayıyı 100'lerce, hatta 1000'lerceye çıkartmak. Sonuçta 1 milyon ila 10 milyon arası özel Google sunucusu kurulacak.

    Googol ne yapıyor? Google açıklaması ve dahası...

    Google bu konuda sorulan soruları yanıtladı ve bu adresin ağdaki sunucuların tanımlanmasında kullanıldığını belirtti.

    Reverse DNS Lookup olarak bilinen bu işlem, ip adresleriyle domain isimlerinin doğru eşleştirilip eşleştirilmediğini kontrol ederek ağın sağlığını kontrol ediyor. Ayrıca anti-spam hizmetlerinde e-posta yollayıcıların gerçek bir adresten bağlanıp bağlanmadığını kontrol etmekte kullanılıyor.

    Bununla birlikte Alexa'nın neden bu alan adını gördüğüne dair düzgün bir açıklama yok. Sadece ters DNS kontrolü yapan bir ağın bu şekilde gözükmemesi gerekiyor.

    Google hizmetlerinin, örneğin Chrome'un güvenli sörf, YouTube'un ana arama motoruyla bağlantısının, Google Chat, AdSense, Google Analytics, Gmail ve Google Earth'ün bu adrese bağlandığı tespit edilmiş.

    Açıklanmayanlar...
    Google'dan gizemli esrarengiz site - Googol
    Ancak bu tespiti herkes doğrulayamıyor, bazı testlerde bu bağlantılar görülebiliyor, bazı testlerde ise görülemiyor.

    Üstelik bu trafiğin sistem açıldıktan hemen sonra ama uygulamalar yüklenmeden önce gözlemlendiği de aktarılıyor. Google'ın yerel hizmetleri güncellediği ancak güncelleme uygulaması çalışmazken arka planda trafik kaydedildiği belirtiliyor.

    Alexa istatistiklerine göre dünyanın neredeyse bütün bilgisayarlarıyla 1e100 arasında bir trafik var.

    Bunun sebebine yönelik bazı tahminler var. Google'ın tasarladığı global bir yük dağıtım sistemi Google Spanner bunlardan birisi. Dünyayı sunucularla saran Google'ın veri aktarımı ve kopyalamasıyla internetin yükünü eşit bir şekilde dağıtmayı hedeflediği, sorunları önlemek için çalıştığı aktarılıyor.

    Yani bu açıklamaya göre Google, interneti yedekliyor! Tamamını değil ama hedef bu gibi görünüyor.

    Elbette 1e100'ün ya da Googol'un gerçekten neler yaptığını, Google'ın resmi bir açıklamayla aydınlatması gerekiyor.




    Google'dan gizemli esrarengiz site - Googol Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  10-01-2010, 20:49

    --->: Google'dan gizemli esrarengiz site - Googol


    iğrenç bi site ben hiç sevmedim
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci