Google bunu da gördü!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 07-23-2009 (18:44)   Son Mesaj: 07-23-2009 (18:44)    Cevap: 0    Gösterim: 1093  

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen alptraum

    07-23-2009

    Google bunu da gördü!

    Google bunu da gördü!
    Aramalarda dolandırıcı çıkan şirket dava açtı.

    İnternet devine öncekilere hiç benzemeyen, garip bir dava açıldı. Peki ama davanın nedeni neydi?

    İnternet arama motoru Google'a açılmak istenen bir dava, usul yönünden incelendikten sonra kabul edilmedi. Ancak hem davanın konusu çok ilginç, hem de hakimin yorumu.

    İngiltere, Londra'da eğitim hizmetleri sununan bir şirket, hakkında yapılan Google aramalarında çıkan sonuçlar için Google'ı sorumlu tutarak bir dava açmak istedi. Çünkü çıkan arama sonuçlarında firma için "Direkt dolandırıcı" şeklindeki yorumlar üst sıralarda çıkıyor ve firmaya göre kullanıcıları yanıltıyor.

    Açılmak istenen dava usül yönünden reddedildi. Çünkü Google'ın İngiltere ayağı, Google'ın arama teknolojisi üzerinde hiçbir kontrol ve bilgiye sahip değil. Hakim bu dava açılmak istenirse Amerika'da açılmasının uygun olacağını belirtti. Ayrıca bir davanın açılması için kazanılabilir olması gerekiyor. Peki hakimi eğitim firmasının davayı usülen kazanamayacağına ikna eden sebep neydi?

    "Google'ı suçlamak doğru olmaz"

    Hakime göre Google çıkan sonuçlar üzerinde kontrolü olmayan bir aracı. Filtreleme yapmaya kalkması ve eğitim firmasının istediği gibi sonuçları sansürlemesi pek çok alakasız arama sonucunun da aramalardan kaybolması anlamına gelecek. Ayrıca daha önce benzer davalarda davalı durum hakkında uyarılmış, içerik üzerinde kontrol sahibi olup da hakaret veya yanıltıcı içerik üzerinde gerekli değişikliği yapmamış sitelerdi. Google çok daha farklı bir yerde duruyor, sağladığı sonuçlar otomatik olarak ortaya konuyor.

    Kısacası Google, yargılanmamış olsa da İngiliz hakime göre internet arama sonuçlarında çıkanlardan sorumlu değil. Yine de uyarı aldığında kendisine belirtilen internet adreslerini bloklamayı seçebileceği belirtildi. Bu dava usül yönünden reddedilmiş olsa da denetim imkanı pek bulunmayan internet sonuçları için gelecekte Google gibi arama motorlarına pek çok dava açılacak gibi duruyor. Google'ın ne yapacağı, bu tür durumlara karşı nasıl bir politika geliştireceği merak ediliyor.

    Unnecessary bunu beğendi.



    Google bunu da gördü! Yorumları