TÜBİTAK hackerlara karşı bir girisim   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 07-17-2009 (15:28)   Son Mesaj: 07-17-2009 (15:28)    Cevap: 0    Gösterim: 798  

    07-17-2009

    TÜBİTAK hackerlara karşı bir girisim

    TÜBİTAK hackerlara karşı bir girisim
    TÜBİTAK, geliştirdiği yeni bir sistemle elektrik tellerinden bilgi hırsızlığına çare buldu.
    Daha önce yayınladığımız haberimizde, hacker'ların elektrik hatlarını kullanmak suretiyle tüm bilgisayarlara kolayca sızabildiğini sizlere duyurmuştuk. Ancak TÜBİTAK, geliştirdiği, farklı modellere sahip olan ve TEMPEST adını verdiği yeni sistemleriyle bu soruna kalıcı bir çözüm getiriyor. Şimdi isterseniz TEMPEST'ı daha yakından tanıyalım.
    TEMPEST nedir?
    Bütün elekriksel ve elektronik cihazlar çalışırken çevrelerine istemdışı elektromanyetik ışıma yayarlar. Bu ışımanın içerdiği bilgiler, kullanıcının izni veya bilgisi olmaksızın uzak mesafelerden ele geçirilebilmekte olup; bu konu TEMPEST adıyla bilinmektedir.
    Bilgi nasıl ele geçiriliyor?
    Elektronik cihazların çevreye yaydığı bilgi içeren elektromanyetik kaçaklar, herhangi bir iletken üzerinden ya da doğrudan hava yoluyla taşınabilir. Örneğin bir bilgisayarın çevreye yaydığı bilgi içeren kaçak, oldukça uzak mesafelerden, bu bilgisayara bağlı herhangi bir kabloya ulaşılarak ele geçirilebileceği gibi; arada bir kablo bağlantısı olmaksızın, anten kullanılarak da metrelerce mesafeden ele geçirilebilir. Bilgi kaçağı, yalnızca klavyeden ya da sabit diskten değil; ekran, CD veya disket sürücü ve tarayıcı, yazıcı gibi tüm diğer donanım bileşenlerinden oluşabilmektedir. Bu tehlikeden korunmanın yolu TEMPEST güvenliği alınmış cihazlar kullanmak ya da kablo hattından oluşacak kaçağı engelleyecek TEMPEST özellikli filtreler kullanmaktır.
    Türkiye’de, UEKAE uzun yıllardır TEMPEST konusunda çalışmalar yürütmekte olup; pek çok kamu kurumu ve özel kurumda bu bilincin artırılması ve TEMPEST çözümleri kullanımını sağlamak üzere faaliyetlerini sürdürmektedir.
    NATO standartlarına göre güvenliği test edilmiş olan TEMPEST bilgisayar, yazıcı, tarayıcı, klavye, fare ve ekran çözümleri üreten UEKAE, güç ve işaret hatlarından kaynaklanan kaçaklar için de TEMPEST özellikli filtreler tasarlamakta ve geliştirmektedir.
    Bilgi güvenliğinin bir başka temel unsuru olan kriptografik cihazlar da, UEKAE bünyesinde tamamen milli ve TEMPEST uyumlu olarak gelişitirilmekte olup; Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere ihtiyaç sahiplerinin kullanımına sunulmaktadır.”
    Daha ayrıntılı bilgi için şu adrese göz atabilirsiniz: www.uekae.tubitak.gov.tr




    TÜBİTAK hackerlara karşı bir girisim Yorumları