Askerin hayatını kurtaracak jel   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 06-20-2009 (02:01)   Son Mesaj: 06-20-2009 (02:01)    Cevap: 0    Gösterim: 798  

    06-20-2009

    Askerin hayatını kurtaracak jel

    Askerin hayatını kurtaracak jel

    İngiltere'de bir şirket, zırh kadar sert bir materyale dönüşebilen jel üretti.


    İlk olarak askerlerin miğferlerine yerleştirilecek olan ender malzemeye yavaş yavaş müdahale edildiği esnek oluyor. Ancak şiddetli güç uygulandığında süper sert bir materyale dönüşüyor. Savunma Bakanlığı jeli geliştiren şirketi 100 bin pound ile ödüllendirdi.

    BBC Focus dergisinde yayınlanan haberde, "d3o" olarak isimlendirilen ender malzeme, yavaş yavaş idare edildiğinde esnek oluyor. Ancak, sert bir güç uygulandığında ise süper sert bir materyale dönüşüyor. Mekanik mühendis Richard Palmer ve bir zamanların kimya devi DuPont, bu fikri kayak rampası üzerinde buldular. Palmer, "Ben bir snowboard'çuyum ve darbeleri emebilen ve şekil değiştirmeyen, tekrar eski haline dönebilen bir materyale ihtiyacımız olduğunu düşündüm"dedi. Onun çözümüne göre, 2 polimerden oluşan malzemenin ilk polimer şeklini verirken diğeri de darbeyi emiyor. Darbe emici polimer, hızlı ve yavaş gelen darbelere bağlı olarak, karakteristik özelliğini değiştiriyor. Malzeme kayak eldivenlerinden, bale ayakkabılarına kadar her yerde kullanılıyor. Yakında öncelikle cephedeki askerlerin miğferlerinde kullanılacak malzeme, daha sonra da koruyucu zırh olarak askerlerin vücutlarını koruyacak.




    Askerin hayatını kurtaracak jel Yorumları