MSN 'rahip' yazanları fişliyor iddiası   Konuyu açan: beyza   İlk Mesaj: 02-23-2008 (19:03)   Son Mesaj: 02-23-2008 (19:03)    Cevap: 0    Gösterim: 943  

    02-23-2008

    MSN 'rahip' yazanları fişliyor iddiası

    MSN "rahip" gibi bazı kelimelere yasak getirdi. Microsoft Türkiye'nin bu konuda yaptığı açıklamalar ise daha çok kafa karıştırdı. Haber 7 soruyor: Bu kelimeyi yazanlar fişleniyor mu
    MSN’de yapılan sansür, Microsoft’un açıklamasına rağmen kullanıcıları tedirgin etmeye devam ediyor. Güvenlik perdesi altında yapılan bu engellemenin ucu nerelere gidiyor?

    Ülkemizdeki en popüler anında mesajlaşma yazılımı olan MSN Messenger’daki sansür haberimiz, Haber7 okurlarından büyük ilgi gördü. Bu ilgiye şaşırmamak gerekiyor. Microsoft Türkiye, bu duruma açıklık getirmek için bir duyuru yayınladı ve konu, şimdilik kapanmış gibi görünse de, duyuruyu biraz daha dikkatli gözlerle yeniden incelediğinizde, Microsoft Türkiye’nin konuyu geçiştirmeye çalıştığını görebiliriz.

    Halen cevap verilmesi gereken sorular var. Sadece Türkiye’de 16 milyondan fazla kullanıcısı olan bu yazılımda, böyle bir engellemenin olması bile başlı başına bir skandal. Yasaklamaların neye göre seçildiği konusunda ise yetkili ağızdan net bir açıklama yok. Bu anahtar kelimelerin geçtiği yazışmaların, firmaya veya başka bir kuruma bildirilip bildirilmediği ise halen soru işareti.

    Yapılan açıklamada; "Rahip” veya “summer2008” gibi yaygın bir şekilde kullanılan sözcükler güvenlik riski taşıdıkları zaman iletişimde güçlükler doğabilmektedir” deniliyor.

    Şimdi arkanıza yaslanın ve belki de her gün, hatta günde defalarca kullandığınız bu mesajlaşma yazılımında en son ne zaman o popüler kelime olan “rahip” sözcüğünü kullandığınıza, karar verin.

    Açıklamada bulunan bir başka cümle ise daha da hayret verici; “Bununla birlikte, Windows Live Messenger kullanıcılarını korumanın en iyi yolunun bu sözcükleri engellemek olduğuna inanmaktayız”. Kusura bakmasınlar ama bu mesajlaşma yazılımının çalıştığı işletim sistemi olan Windows da yine aynı firmaya; Microsoft’a ait. Ama gelin görün ki; güvenlik sorununu ortadan kaldırmak için seçilen yol; işletim sistemi veya mesajlaşma yazılımında yapısal olarak çözmek yerine kullanıcıların yaptığı sohbette kısıtlamaya gitmek.

    Açıklamadaki son cümle; “Bu kapsamda, Türkiye'deki uygulamada bahsi geçen sözcükleri tekrar değerlendireceğiz ve kullanıcılarımızın güvenlikleri için uygun olduğuna karar verdiğimiz takdirde bunları yeniden Windows Live Messenger'da kullanılabilir hale getireceğiz” denilmiş. Yoğun bir faaliyetini görmesek de , “rahip” kelimesinin yasağını kaldırma yetkisine sahip olan Microsoft Türkiye ofisi, belki de “rahip” kelimesinin bir şekilde yasağa dâhil edilmesini sağlayan kurum olma otoritesini de açıklamasında açıkça belirtiyor.

    Sonuç olarak; tesadüfen bulunan bu sansürün, internet gibi özgür bir ortamda, güvenlik perdesi altında icra edilmesi, kullanıcıları tedirgin ediyor. Yasaklamaların ne boyutlarda olduğu, yasaklanan kelimeleri kullanan bilgisayar kullanıcılarının raporlanıp raporlanmadığı da açıklanmalı

    Haber7
    ?




    MSN 'rahip' yazanları fişliyor iddiası Yorumları