Hücrelerin De Sesi Var!..   Konuyu açan: beyza   İlk Mesaj: 02-06-2008 (20:57)   Son Mesaj: 02-06-2008 (20:57)    Cevap: 0    Gösterim: 1029  

    02-06-2008

    Hücrelerin De Sesi Var!..

    Manchester Üniversitesi'nden araştırmacılar insan hücrelerinin kızılötesi ışığa maruz kalarak ısınmaları halinde çığlığa benzer bir ses çıkardığını keşfetti. Kanserli hücrelerin sesinin sağlıklı hücrelerden farklı olduğunu keşfeden uzmanların umudu, hastalığı erken teşhis ederek doku örneği almak için uygulanan acı verici ameliyatları ortadan kaldırmak. Örneğin prostat kanserinin teşhisi cerrahi biyopsiye rağmen çok güç, kan testleriyse yanıltıcı sonuçlar verebiliyor.

    Ekibin başındaki Dr. Peter Gardner, 'fotoakustik' olarak adlandırılan teknikle hücrelerin idrar örneğinden alınıp mikrofonla dinlenerek kanser testine tabi tutulabileceğini söylüyor. Ancak böyle bir testin uygulanır hale gelmesi 10 yılı bulabilir. Gardner, kanserli hücrelerin çıkardığı sesiyse, 'orkestrada korkunç bir şekilde detone olan bir tubaya' benzetiyor. 2006'da da ABD, Columbia Üniversitesi'nden araştırmacılar yine fotoakustik yöntemiyle melanom hücrelerinin kandaki yayılmasını inceleyerek, cilt kanserinin organlara yayılmadan erken teşhis edilebilmelerini sağlamıştı.




    Hücrelerin De Sesi Var!.. Yorumları