Derin Denizler ve Dip Dalgalar   Konuyu açan: Henna   İlk Mesaj: 11-11-2008 (23:44)   Son Mesaj: 11-11-2008 (23:44)    Cevap: 0    Gösterim: 1191  

    11-11-2008

    Derin Denizler ve Dip Dalgalar

    Yahut, (o kâfirlerin duygu, düşünce ve davranışları) engin bir denizdeki yoğun karanlıklar gibidir. Öyle bir deniz ki, onu dalga üstüne dalga kaplıyor; üstünde de bulut… Birbiri üstüne karanlıklar… İnsan elini çıkarıp uzatsa, neredeyse onu dahi göremez…” (Nur-40)

    BU ÂYET, derin denizler ve okyanuslardaki karanlıklardan bahsediyor. Derin deniz ve okyanuslardaki karanlıklar, 200 metre ve ötesinde bulunur. Bu derinlikte, neredeyse hiç ışık yoktur (bkz. Şekil 1). 1000 metreden aşağıda ise, hiç ışık yoktur.1 Bu konuda bilinen gerçek şu ki, hiçkimse okyanus gibi bir yerde özel yapılmış bir denizaltı olmadan, 40 metreden daha aşağıya dalış yapamaz. Yine, hiçkimse söz gelimi okyanus ya da derin denizlerde 200 metre bir derinlikte özel destekler almadan hayatta kalamaz.

    Bilim adamları, okyanusların derinliklerine dalış yapmalarına izin veren özel donanımlı denizaltılar sayesinde bu karanlığı nispeden yakın zamanlarda keşfedebilmişlerdir.

    Yine, yukarıdaki ayette geçen “...engin bir denizdeki yoğun karanlıklar gibidir. Öyle bir deniz ki, onu dalga üstüne dalga kaplıyor; üstünde de bulut…” ifadesinden biz, derin deniz ve okyanus sularının farklı katmanlarında dalgaların meydana geldiğini anlıyoruz. Buna göre deniz ve okyanus sularının yüzeyinde dalga oluştuğu gibi, dip sularda da dalgalar meydana geliyor.

    “Dalga üstüne dalga.. üstünde de bulut…” ifadesi, sırasıyla ‘dip dalga’ ‘yüzey dalga’ ve ‘bulut’a işaret ediyor. Halbuki, bilim adamları deniz içindeki farklı yoğunluğa sahip katmanlar arasındaki ‘dip dalgaları’ yakın zamanda keşfettiler.2 (bkz. Şekil 2)

    Deniz içindeki farklı katmanlar arasında meydana gelen dip dalgalar, deniz ve okyanusların derin sularını örter. Bu dalgaların denizin yüzeyinde gördüğümüz dalgalardan farkı yoktur. Bunlar da, tıpkı onlar gibi fasılalı ve ritmik bir akışa sahiptir. Ve hiç kuşkusuz dip dalgalar çıplak gözle görülemez; ancak belli deniz katmanlarında ölçülen ısı, tuz oranı gibi değişkenlerin ölçülmesiyle saptanabilir.3


    dipnotlar:

    1- Oceans, Elder and Pernetta, s. 27.

    2- Oceanography, Gross, s. 205.

    3- Oceanography, Gross, s. 205.




    Derin Denizler ve Dip Dalgalar Yorumları