Menzil Cemaati - Fecir Cemaati kimdir nereye baglidir

Menzil Cemaati (diger ismiyle Fecir Cemaati), Nakşibendiye'ye bağlı olup Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olandır. Menzil Cemâati "Muhammed Raşit Erol" (1929-1996) tarafından kurulmuştur. Bugün önderleri Abdulbâki Erol'dur.Adıyaman merkezli olup ...


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen alptraum

  1. Alt 04-15-2013, 19:04 #1
    alptraum Mesajlar: 38.105
    Blog Başlıkları: 28
    Menzil Cemaati - Fecir Cemaati kimdir nereye baglidir

    Menzil Cemaati (diger ismiyle Fecir Cemaati), Nakşibendiye'ye bağlı olup Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olandır. Menzil Cemâati "Muhammed Raşit Erol" (1929-1996) tarafından kurulmuştur. Bugün önderleri Abdulbâki Erol'dur.Adıyaman merkezli olup cemaat Ankara ve İstanbul'da da mevcuttur. Ekonomik gücü, mensuplarının işlettiği firmalardan kaynaklanmaktadır.

    Türkiye'deki diğer cemaatler gibi Menzil Cemaati de Türkiye Cumhuriyeti'ne muhalif değildir.

    İki ana kola ayrılır:


    Adıyaman kolu:
    Ankara kolu:

    Menzil cemaati Tarihi



    "Menzil Tarikâtı" denilen aslında Nakşibendi yoludur. (Tarikât yol demektir). Büyük Veli Şah-ı Nakşibendi'nin belirlediği usüllere göre eğitim gören talebelerin en büyük özelliği, sünnete sıkı bağlılık ve çokça Allahu tealayı zikretmeleridir. Tarih boyunca binlerce Büyük zat bu yola intisab etmiş ve İslam dinine büyük hizmetleri olmuştur. Daha detaylı bilgiler için Semerkand Yayınlarından Altın Silsile ve Reşahat adlı kitaplarada bakılabilir .

    Nakşbendiyye'nin büyük önderi Şeyh Mehmet Zahid Kotku'nun ölümünden sonraki bir kopuş sürecinden Adıyaman merkezli ve Menzil'de yerde kurulduğu için bu şekilde adlandırılan cemaat ortaya çıktı. Babası Nakşibendi büyüklerinden biri olarak anılan babası Seyyit Abdulhakim Hüseyni'den "el alarak" Muhammed Raşit Erol, bu cemaati kurmuştur.

    12 Eylûl siyâseti



    Ona her yerden çok ziyaretçi gelmesi üzerine 12 Eylül askeri yönetimi tarafından Gökçeada'ya sürüldü, fakat sağlık problemleri yüzünden Konsey kararı ile Ankara'ya yerleşip sonra da tekrar Menzil'e döndü.

    12 Eylül'de idamla yargılandıktan sonra afla serbest kalan bazı eski ülkücülerin de cemaate katılmalarıyla Menzilciler Orta Anadolu, Ege, Akdeniz, Marmara ve hatta Trakya bölgesinde de daha etkili olmaya başladılar. Özellikle Menzil Şeyhi Erol'un Alparslan Türkeş'e karşı bayrak açan Büyük Birlik Partisi lideri, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve eski Maraş Ülkü Ocakları Başkanı Ökkeş Kenger Şendiler gibi önemli siyâsî şahsiyetler, onun müridleriydiler.

    Menzil Cemaati özellikleri



    Menzil Cemaati'ni diğer cemaatlerden ayıran özellikleri şunlardır:

    Kurucusunun devlet yanlısı tutumundan dolayı etkisinin Güneydoğu'dan çıkıp tüm Türkiye'ye yayıldığı taraftarlarınca öne sürülmektedir.
    Bilgi edinmenin erkekler gibi kadına da farz olduğunu ileri sürmesi.

    Kadınlarla ilgili görüşleri



    Kadınların da bilgi edinmesine şart koşmasıyla ilgili görüşünden dolayı Türkiye'deki üniversitelerde başörtülü öğrenci sayısında artış kaydedilmiştir.

    Erol'un 1982'de Afyon'da verdiği halka açık bir vaazda, "bir öğrenciyi yetiştirmek, yetmiş bin kişiyi sofu yapmaktan daha hayırlıdır. Cahilin sofisi de alimi de hüsrandadır" sözleri, tarikat için emir olarak algılanır[kaynak belirtilmeli]. Bu sözlerden sonra diğer Nakşibendi cemaatlerin hilafına kız çocuklarının lise ve yüksekokullarda okumalarına önem verildi


    Menzil Cemaati hakkinda kisa bir tanitim videosu


    KeReM @ bunu beğendi.
  2. Alt 05-27-2013, 11:55 #2
    Ziyaretci
    Misafir Mesajlar: n/a
    Hepinizden ve gasp hazretleri den ve ailesinde Allah razi olsun dunyada hala Boyle insanlar var cok sukur rabbimize
    Mesaj mobil cihaz üzerinden gönderilmistir

  3. Alt 01-12-2014, 04:11 #3
    Ziyaretci
    Misafir Mesajlar: n/a
    Mesaj mobil cihaz üzerinden gönderilmistir

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.