Buda

Tanrısız bir dinin, Budizm'in kurucusu (M.Ö. 560'a doğru). Kral Suddhodana ile kraliçe Maya'nın oğlu, sonradan Buda (yani «Tanrı'dan esin almış») adını alacak olan bu bilge, M.Ö. VI. yy.'da Hindistan'ın kuzeyinde ...


Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni
  • 1 gönderen N u M a N
  • 1 gönderen safinaz

  1. Alt 01-13-2008, 18:07 #1
    N u M a N Mesajlar: 492
    Tanrısız bir dinin, Budizm'in kurucusu (M.Ö. 560'a doğru).

    Kral Suddhodana ile kraliçe Maya'nın oğlu, sonradan Buda (yani «Tanrı'dan esin almış») adını alacak olan bu bilge, M.Ö. VI. yy.'da Hindistan'ın kuzeyinde doğdu. Mutlu bir gençlik dönemi geçirdi ama bir gün, insanların çektiği acıları seyretmek, onun yaşamını altüst edecekti. 29 yaşında, bir incir ağacının altına oturmuş düşünürken, «ilham» geliverdi: her türlü ıstırabın kaynağı, başkalarının olan şeylere göz dikmekti. Ve sağduyunun yolu, en yüce mutluluk hali olan nirvana'ya ulaşmaktı. Bunun için her türlü isteğin kesinlikle yok edilmesi gerekiyordu.

    Ganj kıyılarının kutsal kenti Benares ve dolaylarında, Buda, tam dört yıl vaazlar verdi. Vaazlarında dile getirdiği ilkeler ölümünden sonra Asya'ya yayılmağa başladı.

    Günümüzde Hinduluk, Budizm'in (Budacılık) yerini almıştır; ancak, 1949'da komünizmin yerleşmesine kadar Çin'de derin etki gösterdikten sonra, gene de, Güneydoğu Asya'nın, Moğolistan'ın, Kore ve Japonya'nın esas dinlerinden biridir. 500 milyon mensubu vardır, bunlara örnek kişiler, bonzlar yön verir ve bu bonzlar, din eğitimi yaptıkları gibi, bazı ülkelerde (bu arada Vietnam'da), siyasal yaşamı da derinden etkiler.

    Acaba, Budacılık gerçekten bir din midir? Batılıların genellikle olumlu cevap verdikleri bu soru, her zaman rahatça sorulabilir. Bununla birlikte, bonz topluluğu gerçek bir din adamları sınıfı oluşturmaz ve budistler, Hıristiyanlığa veya Müslümanlığa benzetilebilecek bir inanç sahibi olmağa yanaşmazlar. Onlara göre Budacılık, bir tanrı olmayan ve insan sağduyusunun örneği olan Buda'nın koyduğu temel kurallara uyarak, bir tür yaşam tarzına yönelmekten başka bir şey değildir.

    Çağımızda, Buda ve Budacılık üstüne yapılan incelemelerde büyük bir gelişme oldu. Buda dinine ait kuralların yorumunu ve tarihini konu alan bu yeni bilim dalına Budabilim denir.

    Buda

    Bir Tibet manastırında bulunmuş olan yukarıdaki resimde Buda, kutsal haberciye kulak verdiği sırada gösterilmiştir

    yabanGülü bunu beğendi.
  2. Alt 01-25-2008, 12:29 #2
    safinaz Mesajlar: 3.348
    Benim Budist(artık müslüman )olmuş bir arkadaşım var,budizmin insani çok güzel doktirinlerinin olduğunu ve zaten ilahi dinlerde olan yasak ve emirlerin benzerlerinin olduğunu ve din adamlarınında dünyevi lezzetlerden elini eteğini çektiklerini söylemişti.
    Ancak bir yaratıcı inancı olmaması ve her dinde(batıl veya kitabi olsun)olan eksiklikleri yani kafasını kurcalayan soruların cevabını tam 6 yıl araştırdıktan sonra Kuran-ı Kerim'de ve islamda bulduğunu bu sebeple müslüman olduğunu belirtmişti.
    Eğer diğer dinlerde doğru olan bir tek halka varsa islam dini ise tüm doğru halkaları içine alan bir merkezdir.

    kipchak bunu beğendi.
  3. Alt 08-09-2010, 22:23 #3
    Ziyaretci
    Misafir Mesajlar: n/a
    teşekkürler güzel paylaşım

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.