Trabzonspor'da dev proje heyecanı   Konuyu açan: Günceleditör   İlk Mesaj: 10-17-2012 (16:52)   Son Mesaj: 10-17-2012 (16:52)    Cevap: 0    Gösterim: 587  

    10-17-2012

    Trabzonspor'da dev proje heyecanı

    Trabzonspor'da dev proje heyecanı
    Trabzonspor'da dev proje heyecanı

    Bordo-Mavi Enerji Genel Koordinatörü Tufan Aydoğan, Trabzonspor'un, Uzungöl-1 Regülatörü ve HES Projesi'ne, ciddi bir aksama olmazsa yılbaşından sonra başlayacağını söyledi.

    Bordo-Mavi Enerji Genel Koordinatörü Tufan Aydoğan, Trabzonspor'un, Uzungöl-1 Regülatörü ve HES Projesi'ne, ciddi bir aksama olmazsa yılbaşından sonra başlayacağını söyledi.

    Bordo-Mavi Enerji Genel Koordinatörü Aydoğan, bir otelde düzenlenen bilgilendirme toplantısında, tüm hisseleri Trabzonspor'a ait olan şirketin 2007'de, enerji projeleri planlayıp, kulübe gelir sağlamak amacıyla kurulduğunu ifade etti.

    2008'de yapılan ihalenin kazanılarak Uzungöl-1 Regülatörü ve HES Projesi'nin sahibi olunduğunu belirten Aydoğan, ''Proje alanında kullanılacak arazinin yaklaşık yüzde 5'i özel mülkiyettir. Bunu Bordo-Mavi Enerji kendi parasıyla alacak, devlet adına Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ise istimlak yapacak. Şu anda orman statüsündeki bu yer üzerinde izinlerimiz tamamlanmak üzere. Vatandaşlara ait arazilerde kamulaştırma işlemlerine başladık'' diye konuştu.

    Proje kapsamında bölgede yapılacak çalışmalara değinen Aydoğan, şöyle devam etti:
    ''Trabzonspor olarak önceden vatandaşın rızasını almak için ilişkilerimiz devam ediyor. Bu iş artık çok yakın bir tarihte ihale edilecek ve fiili uygulamaya geçilecek. Çünkü işin teknik boyutta projelendirilmesi artık bitmiş durumda. Yılbaşından sonra ciddi bir aksama olmazsa Trabzonspor inşaata başlayacak. Regülatör alanında bir tane ağaç kesmeden yapımızı tamamlayıp sonlandıracağız. Yaklaşık olarak bu alana da 8 bin ağaç dikeceğiz. Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından sürdürülen peyzaj çalışması var. Bu kapsamda da 200 metrelik bir alanda düzenlemede yapılacak.''

    Proenin 45 milyon dolar maliyeti olduğunu, hayata geçmesiyle yıllık 10 milyon dolar gelir elde edileceğini vurgulayan Aydoğan, bölge halkının projenin yapımıyla ilgili bir şikayetinin olmadığını, bazı isteklerinin ise yerine getirildiğini belirtti.

    Projenin adından dolayı bazı yanlış anlaşılmaların olduğunu dile getiren Aydoğan, şunları kaydetti:
    ''Şu anda projeyle ilgili bölge halkıyla bir sorunumuz yok. Çevre değerlendirme sürecinde halkın katılımının olduğu bir toplantı yaptık. Orada bize HES'e karşı olmadıklarını belirttiler. Kendilerini ve çevreyi rahatsız etmeden projenin yapılabileceğini anlattılar. Ancak bizden bir şey istediler ve çok önemliydi. Halkımız bizden regülatör için kurulacak çelik borunun kötü bir görüntü sergilememesi için yerin altından götürülmesi talebinde bulundu. Bunu teknik elemanlar incelediler ve yerin altından yapılabileceğine karar verdiler. Lisans ve izinlerimiz çıktıktan sonra Uzungöl'de bazı eylemlerin yapıldığını gördük. Bizim Uzungöl ile yakından uzaktan alakamız yok. Regülatör yapılacak alan Uzungöl'den 4 kilometre aşağıda ve bu konudaki algılama yanlış.''

    Santral binasının 5 metresinin yer altında, 4 metresinin ise yüzeyde, yöreye özgü evler şeklinde dizayn edileceğini belirten Aydoğan, ''İçerisinde üç tribün bulunacak ve bunlardan enerji elde edilecek. Santral binasının dışarı Çaykara ve Uzungöl evleri gibi yapılacak. Bu kapsamda yerel unsurlar ya da sivil toplum örgütleri halen projeyle ilgili şurayı şöyle yapabiliriz derse buna her zaman açığız'' ifadelerini kullandı.
    Karşılıklı görüşlerin dile getirildiği toplantıya, Trabzonspor Kulübü Asbaşkanı Nevzat Şakar, Trabzonspor Divan Başkanlık Kurulu Başkanı Ali Özbak ile bazı siyasi parti temsilcileri de katıldı.





    Trabzonspor'da dev proje heyecanı Yorumları